Χαλκίδα, 21 Ιανουαρίου 2021
Συνέντευξη του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και Πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στο κεντρικό δελτίο του STAR κεντρικής Ελλάδας και τη δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά, την Τετάρτη 20/1/2021 για τα θέματα της επικαιρότητας.
Το σημαντικότερο θέμα σήμερα στη Βουλή ήταν ότι υπήρξε μια ευρεία διακοινοβουλευτική στήριξη της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια. Είναι θετικό βήμα για τη χώρα μας, το είχαμε ξεκινήσει εμείς. Στηρίζουμε επίσης και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Πρέπει όμως σ αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, ότι χρειαζόμαστε μια σαφή κ συγκεκριμένη θέση. Έναν σαφέστατο οδικό χάρτη που να ξεκινάει με την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, γιατί οι απαντήσεις μέχρι σήμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ δεν είναι επαρκείς. Να μη βρεθεί η χώρα μας μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Άρα λοιπόν πάμε για διάλογο για την υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη, μόνο γι αυτά. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, να είμαστε κάθετα αντίθετοι απέναντι σε κάθε συζήτηση που αφορά την αποστρατικοποίηση νησιών και γκρίζες ζώνες. Εμμένουμε εκεί, δεν μπαίνει τίποτα άλλο στη συζήτηση, γιατί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ δεν έχουν μια στάση που να απαντά σ αυτά και στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Σ αυτή την προσπάθεια εμείς είμαστε πάντα δίπλα.
Είναι ανοιχτά πάντα τα ζητήματα με την Τουρκία, έχουμε και την έναρξη του διαλόγου, ελπίζουμε σύντομα και στο πλαίσιο της λογικής και των κανόνων που διέπουν χώρες πολιτισμένες. Ελπίζετε από αυτό το διάλογο θα έχουμε ένα συμπέρασμα, θα έχουμε καταλήξουμε κάπου αυτή τη φορά;
Αν έχουμε μια αποφασιστική στάση και ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη στα βήματα που κάνουμε και καταστήσουμε σαφές- σαφέστατο, με το ξεκίνημα των διαδικασιών, ότι δεν πάμε πέρα των συγκεκριμένων.
Θέλω να πάμε λίγο στα αγροτικά. Καταθέσατε μια Ερώτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική με την οποία ασχολείται πλέον ο κ. Οικονόμου από τη Φθιώτιδα στο ΥπΑΑΤ.
Σήμερα ήρθε ο Υπουργός και απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση. Το ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια ώρα που ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ΚΑΠ της επόμενης περιόδου, πόσω μάλλον όταν έχουμε και μια μεταβατική περίοδο, στην οποία θα έχουμε και χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Για όλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμαστεί η χώρα μας για να μπορέσει να κάνει την απορρόφηση των πόρων που πρέπει, αλλά και τη σωστή , την αποδοτική, αυτή που έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος. Αυτό λοιπόν που προέχει αυτή την ώρα είναι η σύνταξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, που αποτελεί υποχρέωση και πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθεί, αφού βεβαίως ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες όσων αφορά τη διαβούλευση, τη συζήτηση.
Επιμένουμε ιδιαίτερα για την ΚΑΠ της επόμενης περιόδου γιατί υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα που δεν έχουν κλείσει. Για παράδειγμα, το θέμα του προϋπολογισμού ο οποίος έχει μειωθεί, αλλά έρχεται το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο εξαιτίας της πανδημίας υπάρχει, έχει σχέση δηλαδή με την πανδημία και όχι με την νέα ΚΑΠ. Δίνει ένα κονδύλι στον αγροτικό χώρο για να μπορέσει, θα ‘λεγα, να ξεπεράσει τη μείωση του προϋπολογισμού. Όμως παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η πανδημία δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στον αγροτικό χώρο και οι πληρωμές που έγιναν για την πανδημία ήταν ελάχιστες. Δε μπορεί να μιλάμε για 270 εκατομμύρια όλη την περίοδο της πανδημίας επιπτώσεις στον αγροτικό χώρο, όταν την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι τριπλάσια, τετραπλάσια τα ποσά που έχει ανάγκη ο χώρος. Πόσω μάλλον επειδή έχετε και τον Υπουργό από την εκλογική σας Περιφέρεια, υπάρχουν δύο ζητήματα σοβαρά, δεν πήραν οι ελαιοκαλλιεργητές της Φθιώτιδας και οι αιγοπροβατοτρόφοι της ορεινής Φθιώτιδας, δεν μπήκαν καθόλου στην πρώτη πληρωμή- ενίσχυση που έγινε εξαιτίας της πανδημίας.
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της πανδημίας, είναι το θέμα που έχει άμεση σχέση με το πώς στις καινούργιες ντιρεκτίβες που θέλει να φέρει η Ε.Επιτροπή, εμείς θα προσαρμοστούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις. Για παράδειγμα μπαίνουν θέματα που έχουν σχέση με τις περιβαλλοντικές πιέσεις και δεσμεύσεις του αγροτικού χώρου. Εκεί ιδιαίτερα όταν η ελληνική η γεωργία είναι η κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντική γεωργία στην Ε.Ε., δε μπορεί να πιάνει και τους μικρούς αγρότες, οι οποίοι παίρνουν 1.000 με 1.200 ευρώ ενίσχυση, να υφίστανται τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βεβαίως και θέλουμε να υπερασπιστούμε το περιβάλλον αλλά να μην έχουμε επιπτώσεις δυσάρεστες στο αγροτικό εισόδημα. Είναι πολλά τα ζητήματα, εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη ένα δρομολόγιο γι αυτή τη διαδικασία καθορίσει, το ακολουθεί εν μέρει η κυβέρνηση, να επιμείνει όμως μέχρι τέλους για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου