Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Β. Αποστόλου: «Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας & Πρώην Υπουργού,
στην Εφημερίδα των Συντακτών και το Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Να υπερασπιστούν άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ενότητα και το όραμα για το κοινό εγχείρημα μιας παράταξης που θα καλύπτει όλο το φάσμα του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου ζητά με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Αποστόλου, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο από την έναρξη των διαδικασιών ανασυγκρότησης και διεύρυνσης «ήταν και είναι να ενσωματώσουμε και οργανωτικά πολλούς από αυτούς που συμπορεύτηκαν εκλογικά, αλλά κι αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν στην πολιτική μας λειτουργία σε επίπεδο κορυφής, αλλά κυρίως στη βάση».

• Ο κορονοϊός δημιουργεί νέα δεδομένα στις ζωές και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς μέχρι στιγμής; Πιστεύετε ότι η δεύτερη φάση της πανδημίας θα προκαλέσει ανακατατάξεις σε πολιτικό επίπεδο;

Το φορτίο έπεσε αποκλειστικά στους πολίτες, τώρα μετακυλίεται κυρίως στους νέους και οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχεδόν περιορίστηκαν στην επικοινωνιακή διαχείριση με τη λίστα Πέτσα. Τα νοσοκομεία μας και το υγειονομικό προσωπικό έμειναν με τα χειροκροτήματα.

Σ’ αυτή τη διαχείριση τερματίζεται η συναίνεση. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα θα είναι καταιγιστικές, οι κυβερνητικές παλινωδίες δημιούργησαν τεράστια ρήγματα στην οικονομία, συρρίκνωσαν την απασχόληση και πιστεύω ότι έρχονται σοβαρές ανακατατάξεις σε πολιτικό επίπεδο.

• Η Ελλάδα –εκτός από τον κορονοϊό– αντιμετωπίζει πιο έντονα το τελευταίο διάστημα τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Μία από τις απαντήσεις στις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε με ισχυρές επιφυλάξεις, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου η Ε.Ε. συγκαλεί σύνοδο κορυφής για να εξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία. Η ελληνική διπλωματία και η Ευρώπη κινούνται ορθά;

Οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν έναν βασικό στόχο, να γκριζάρουν τα δικαιώματα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, γιατί όπως φάνηκε από την πρόσφατη δήλωση συμβούλου του πρωθυπουργού για τις έρευνες του «Oruc Reis», άλλες είναι οι κρυφές και άλλες οι φανερές.

Υποδεχτήκαμε με ισχυρές επιφυλάξεις τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, κυρίως γιατί δημιουργεί επικίνδυνα για τη χώρα μας προηγούμενα, όπως ότι διχοτομεί τη Ρόδο και συνδυάζεται με μειωμένη επήρεια για Κρήτη και άλλα μικρότερα νησιά. Η ελληνική διπλωματία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκαν αργά, διστακτικά και χωρίς στρατηγική. Η Ευρώπη μέχρι στιγμής είναι κατώτερη των περιστάσεων. Οφείλει και πρέπει να πάρει και να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα κατά της Τουρκίας.

• Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματός σας, σας ανησυχεί η αίσθηση στασιμότητας που έχει δοθεί στην προσπάθεια να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πόρτες του στους προοδευτικούς πολίτες; Μάλιστα παρατηρούμε συχνά πυκνά και εσωτερικές αντιπαραθέσεις μεταξύ παλαιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και νέων, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επιτείνουν την εσωστρέφεια. Τι λέτε;

Για την Ιστορία, από την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον Συνασπισμό της Αριστεράς μέχρι το 2012 το κόμμα μας βυθιζόταν στην αγωνία της παρουσίας του στη Βουλή. Έκτοτε υπήρξαν τρία μεγαλειώδη άλματα, το πρώτο στη Βουλή και στην κοινωνία ως η αυριανή κυβέρνηση, το δεύτερο το 2015 και το τρίτο το 2019.

Με το τελευταίο, παρά την εκλογική ήττα, καθιερώθηκε ως ο αποκλειστικός εκφραστής του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτά έγιναν επί προεδρίας Τσίπρα. Το ζητούμενο από την έναρξη των διαδικασιών ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματός μας ήταν και είναι να ενσωματώσουμε και οργανωτικά πολλούς από αυτούς που συμπορεύτηκαν εκλογικά, αλλά κι αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν στην πολιτική μας λειτουργία, όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής, αλλά κυρίως στη βάση.

Θα χαρακτήριζα βολική τη θεωρία της αντιπαράθεσης μεταξύ παλαιών μελών ΣΥΡΙΖΑ και νέων ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εντάχθηκαν και λειτούργησαν ενωτικά, συντροφικά, υπηρέτησαν και υπηρετούν και από κορυφαίες θέσεις τον χώρο. Οσον αφορά την εσωστρέφεια, έχω να πω ότι όσοι, λίγοι ευτυχώς, έχοντας ως μόνιμο προορισμό το παράθυρο, και βέβαια δεν εννοώ μόνο το τηλεοπτικό, θέλουν να τροφοδοτούν συγκρούσεις, οφείλουμε να τις ιχνηλατούμε και να μην παγιδευόμαστε σ’ αυτή.

• Η στασιμότητα όμως στις προσυνεδριακές διαδικασίες, αλλά και οι προσωπικές απόψεις πολλών συντρόφων σας δεν σας δημιουργούν πρόβλημα; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Άμεσα πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, δηλαδή το πολύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Με φυσική παρουσία των συνέδρων και με τη λήψη μέτρων για τον κορονοϊό, όπως θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η υπεράσπιση των προσωπικών απόψεων αποτελεί κατάκτηση για τον χώρο, αλλά όταν αυτές αφορούν εθνικά θέματα ή επηρεάζουν τη στρατηγική μας στόχευση, οφείλουμε να τις καταθέτουμε στα όργανα που συμμετέχουμε, πόσο μάλλον όταν αυτά τα όργανα διαμορφώνουν τις θέσεις μας.

Οι μάχες του χώρου μας πρωτίστως να δίνονται στις τοπικές κοινωνίες και στη Βουλή. Συμμετέχουμε στα κινήματα διά ζώσης και όχι μόνο με ανακοινώσεις. Ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο με συγκεκριμένο πολιτικό και μαχητικό λόγο. Κυβερνήσαμε τη χώρα με θετικό απολογισμό, τον οποίο πρέπει να αναδεικνύουμε καθημερινά. Οφείλουμε όλοι με την πορεία μας να υπερασπιστούμε την ενότητα και το όραμά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

• Τέλος, η περιοχή όπου εκλέγεστε, η Εύβοια, επλήγη και πάλι πρόσφατα, αυτή τη φορά από μια καταστροφική πλημμύρα που άφησε πίσω της νεκρούς. Τι έφταιξε και γιατί ορισμένοι μιλούν για διαχρονικές ευθύνες;

Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση μερικών ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και σταματούν εκεί, γιατί πίσω από αυτή την άποψη κρύβεται μια διάχυση ευθυνών που τις περισσότερες φορές καταλήγει σε αμνηστία. Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της τωρινής και της προηγούμενης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης για τις ευθύνες τους που οδήγησαν στην τραγωδία. Όπως επίσης υπάρχουν και ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του φαινομένου, που κράτησε 8 με 10 ώρες κι ενώ υπήρξε, αδιαμφισβήτητα, έγκαιρη προειδοποίηση, θεώρησαν σκόπιμο να μη λειτουργήσει το 112.

Θα περιμένω ουσία από τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και όχι εντυπωσιασμούς. Επίσης κρίσιμο είναι η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ήταν κατώτερες των αναγκών και το εξοργιστικό είναι ότι δεν ειπώθηκε ούτε μία λέξη για την άμεση αντιμετώπιση των αιτιών που προξένησαν τη συγκεκριμένη καταστροφή, λες και σε επόμενο χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου