Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Β.Αποστόλου: Δε θα επιτρέψουμε στη ΡΑΕ και στους επενδυτές να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στη Δίρφυ.



Χαλκίδα, 7 Ιουνίου 2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Απόσπασμα από την ομιλία του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων στη Στενή Εύβοιας στις 6 Ιουνίου 2020, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογγενητριών στη Δίρφυ: 

“Όλοι όσοι είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Είμαστεαντίθετοι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή μας. Δεν υπάρχει για μας ναι μεν, αλλά.  Οφείλουμε όμως να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση, το σκηνικό, για να μπορέσουμε καλύτερα να υπερασπιστούμε την άποψή μας. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανάγκη και σε έναν εκβιασμό. 

Η ανάγκη είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που σημαίνει απεξάρτηση από την καύση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και στροφή στις ΑΠΕ, αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά τόξα κυρίως. Απαντάμε, εμείς της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας έχουμε καλύψει κατά μεγάλο μέρος την υπηρέτηση αυτής της ανάγκης με τα πολλά και γιγαντιαία πάρκα που ήδη έχουν τοποθετηθεί στη νότια Εύβοια και ειδικά στην Καρυστία. 

Ο εκβιασμός είναι τα συμφέροντα που βλέπουν ότι η κάλυψη αυτής της ανάγκης περνάει μέσα από το δικό τους κέρδος, το οποίο μπορούν και να το μικρύνουν λιγάκι προσφέροντας ψίχουλα, στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα ανταποδοτικά τέλη του 3%. 

Γι αυτό πρέπει να είμαστε παρόντες και δυναμικά με τη συμμετοχή μας και τεκμηριωμένα με τα επιχειρήματά μας. 

Η συμμετοχή η δική μου και του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως και στα δύο δεδομένη. 'Ηδη σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουμε στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Η μαζικότητα της σημερινής διαμαρτυρίας δείχνει ότι ξεκινάμε δυναμικά. 

Επιτρέψτε σε μένα και μια πρώτη τεκμηρίωση της άρνησής μας. 

Σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών έχει καταστεί αναγκαία η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. 

Τι κάνει η ΡΑΕ για να το ξεπεράσει; 

Έχει συντάξει από μόνη της ένα Χάρτη, Γεωπληροφοριακό τον ονοματίζει, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των τοποθετηθέντων και των εγκριθέντων αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. 

Κι αυτό το χάρτη θέλει ουσιαστικά να τον μετατρέψει σε Ειδικό Χωροταξικό για τιςΑΠΕ. Το χειρότερο όμως όλων δεν είναι μόνο ότι δεν κάνει η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει και την αναθέτει στον επενδυτή, αλλά και ότι ο χάρτης αυτός μπορεί να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα. 

Δηλαδή με απλά λόγια όλα γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σε όφελος συμφερόντων που είχαν προεπιλεγεί. 

Ειδικά στις προτεινόμενες περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων έχουν επιλεγεί 773.000 στρ. δασικών εκτάσεων και έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές άδειες σε συγκεκριμένη εταιρεία να εγκαταστήσει σε 6 περιοχές εντός του Δήμου 12 ανεμολογικούς ιστούς για τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού. 

Στην τεκμηρίωση της αντίδρασής μας θα εντάξουμε και το κυριότερο, την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα της Δίρφυς, που ήδη έχει βάλει σε ένα δρόμο ανάπτυξης την περιοχή που στηρίζεται αποκλειστικά στην αξιοποίηση των τεράστιων περιβαλλοντικών της πλεονεκτημάτων. 

Και βέβαια θα αναδείξουμε και ζητήματα κυριότητας αυτών των εκτάσεων. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί σας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου