Άρθρο στην Αυγή της Κυριακής 14/6/2020
Γράφει ο Βαγγέλης Αποστόλου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας & πρώην Υπουργός ΑΑΤ
Η αντίδραση της Εύβοιας στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρυθούν αιολικά πάρκα σε όλη την επικράτεια της χώρας έχει πάρει αυτές τις ώρες διαστάσεις καθολικής αποδοχής. Μετατρέπεται σε ένα νέο κίνημα, ανάλογο με αυτό που υπήρξε πριν από χρόνια στον εργατικό της χώρο, με τις κινητοποιήσεις για την ανεργία που έπληξε το νησί. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης για τον σκοπό αυτόν στη Στενή, στις 7.6, ήταν χαρακτηριστική.
Όντως πρέπει στην κάλυψη των ενεργειακών της χώρας να γίνει μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά τόξα κυρίως), αλλά η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας έχει ήδη απαντήσει εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα πολλά και γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.
Η εικόνα που εισπράττει κάποιος ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάνω από την Καρυστία είναι ενδεικτική: συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών με μορφή πυραυλικών συστημάτων έχουν φυτρώσει σε όλες τις βουνοκορφές της περιοχής.
Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, έχουν καταστήσει αναγκαία την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Οι μεθοδεύσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για να ξεπεράσει την υποχρέωση αυτή, προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες τόσο επειδή τις αγνοούν όσο και διότι υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ήδη η ΡΑΕ έχει συντάξει, από μόνη της, έναν χάρτη, Γεωπληροφοριακό τον ονοματίζει, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των τοποθετημένων και των εγκριθεισών αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. Αυτόν τον χάρτη θέλει ουσιαστικά να μετατρέψει σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι δεν κάνει η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής, και μάλιστα με τη δυνατότητα ο χάρτης αυτός να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα.
Δηλαδή με απλά λόγια όλα γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής - Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και προς όφελος των συμφερόντων που έχουν προεπιλεγεί.
Για την Εύβοια η τεκμηρίωση της αντίδρασης στηρίζεται και στην τεράστια περιβαλλοντική της βαρύτητα, που ήδη την έχει βάλει σε έναν δρόμο ανάπτυξης, με την αξιοποίηση των τεράστιων περιβαλλοντικών της πλεονεκτημάτων.
Έτσι λοιπόν η άποψη που έχει πλέον εμπεδωθεί είναι ότι η Εύβοια δεν θα στέρξει σε καμία επιπλέον αδειοδότηση αιολικού πάρκου. Και βέβαια ο αγώνας θα αναδείξει και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της κυριότητας των δασικών εκτάσεων που προτείνονται, αλλά και του ύψους του ανταποδοτικού τέλους που πρέπει να καταβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες από τις λειτουργούσες μονάδες. Συνεχίζουμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου