Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου στην Εφημερίδα Συντακτών
(Δημοσιεύτηκε 8/1/2020)
Το αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων έχει μία ακόμη ανάγνωση που πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για την πορεία μας: Η κοινωνία μάς εδραιώνει ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τη Δεξιά (Ακροδεξιά στην πραγματικότητα).
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών, αυτοδιοικητικών αλλά και των εθνικών εκλογών κατέστη αναγκαία η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά δε μετά το αποτέλεσμα των εθνικών η εκκίνηση πήρε και μια άλλη διάσταση: να τον μετασχηματίσει σε μια παράταξη που θα καλύψει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Φιλόδοξη και δυνατή η επιδίωξη στο πλαίσιο του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού.
Πρώτιστο χρέος για μας τους βουλευτές της περιφέρειας που τον εκπροσωπούμε στη Βουλή ήταν, κυρίως αυτές τις ημέρες των γιορτών που δεν είχαμε κεντρικές υποχρεώσεις, να υπηρετήσουμε μέσα από τις επαφές μας στις τοπικές κοινωνίες αυτή τη στόχευση.
Οι συναντήσεις που συμμετείχα στην Εύβοια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα από τα καλύτερα ποσοστά, έδειξαν μεν ότι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης προχωράει με σταθερά για την αυριανή ημέρα βήματα, χρειάζεται όμως να δοθούν απαντήσεις σε μερικά ζητήματα που με επίταση μπαίνουν στις οργανώσεις και είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν την πορεία αποφασιστικά.
Το πρώτο ζήτημα αφορά την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και κυρίως εστιάζεται στις αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου το εύρος της ήττας μας δεν μπόρεσε να προβλεφθεί, αλλά και των εθνικών εκλογών σε σχέση με την άσκηση της κυβερνητικής ευθύνης, της οποίας το έργο αδιαμφισβήτητα ήταν τεράστιο. Κάποιες αποτιμήσεις έγιναν σε αρκετές οργανώσεις μελών, σε νομαρχιακές επιτροπές και σε μερικά τμήματα, μένει να γίνουν και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής.
Είναι δυνατόν για την «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» να μη γίνει σχετική συζήτηση, πόσο μάλλον όταν αυτή συνδέθηκε με το τεράστιο έργο της εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια; Ασφαλώς και έγιναν λάθη και πρώτιστα επικοινωνιακά. Να τα συζητήσουμε και να τα αξιολογήσουμε κι αυτά, μια και πάμε για συνέδριο τόσο καθοριστικό για την πορεία μας.
Το αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων έχει μία ακόμη ανάγνωση που πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για την πορεία μας: Η κοινωνία μάς εδραιώνει ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τη Δεξιά (Ακροδεξιά στην πραγματικότητα). Είναι σίγουρο ότι θα βγούμε ενισχυμένοι από τις απόψεις που θα κατατεθούν.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη διαδικασία που υπηρετείται η ανασυγκρότηση. Κατ’ αρχάς υπάρχει ένα κεκτημένο στον χώρο μας: ήταν αυτός που από την ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου είχε βασική παράμετρο στη λειτουργία του τη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων και ομάδων. Ήταν επίσης και ο χώρος διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς που συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ που με τις συνεργασίες του ανταποκρίθηκε με επιτυχία στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ως σήμερα η διεύρυνση γίνεται σε δύο παράλληλα επίπεδα, κορυφής και βάσης. Η πρώτη κυριαρχεί ως εικόνα. Μένει να δούμε τη συμβολή της στον επιδιωκόμενο στόχο. Η δεύτερη δεν έχει τη δυναμική που χρειάζεται, έχει όμως τις προϋποθέσεις να κάνει το άλμα, αρκεί να αγκαλιάσουμε τις τοπικές οργανώσεις και να τις στηρίξουμε στον αγώνα που κάνουν για τη διεύρυνση της βάσης του κόμματος. Βεβαίως και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις πληγές που ανοίχτηκαν από τους συνήθεις διαγκωνιστές, όμως οφείλουμε να συμβάλουμε στην επούλωσή τους και να τις υπερβούμε γνωρίζοντας ότι λυδία λίθος σε αυτή την πορεία θα είναι, ό,τι κι αν γίνει, η Αριστερά και όσοι αντέξουν και σταθούν συνεπείς και όρθιοι.
Το 31,5% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε με την ψήφο του στις εθνικές εκλογές του 2019 δεν ήρθε για πρώτη φορά, είναι μαζί μας σε όλες τις αναμετρήσεις από το 2014 και μετά. Μας στήριξε, μας ακολούθησε, πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, τον Αλέξη Τσίπρα.
Οφείλουμε λοιπόν να ανοίξουμε τον δρόμο της ένταξής τους στο κόμμα, να τους πείσουμε ότι θέλουμε όχι μόνο να μας ψηφίζουν, αλλά και να συμμετέχουν στη λειτουργία των οργανώσεών μας καθοριστικά. Μια τέτοια στάση φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση σε πολίτες του προοδευτικού και αριστερού χώρου, που συμμετέχουν σήμερα σε αυτοδιοικητικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτούς τους χώρους οι οργανώσεις μελών, οι νομαρχιακές επιτροπές και οι βουλευτές θα βρουν αυτούς που μπορούν και θέλουν να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανασυγκρότησης θα συνδιαμορφωθεί ένας μαζικός αριστερός και προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ, με νέο πρόγραμμα και με παρουσία τεκμηριωμένη και μαχητική μέσα και έξω από τη Βουλή για να ανατρέψει, όχι μόνο όλες τις αρνητικές επιπτώσεις των μνημονίων, αλλά και της ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου