Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Β. Αποστόλου: Μισόλογα της Κυβέρνησης για τους δασεργάτες -υποκρισία για το δασικό περιβάλλον


Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2019 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η με αριθμό 429/28-8-2019 ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Παράταση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας». Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Μηταράκης δε δεσμεύτηκε για την παράταση της απασχόλησης. 

Ειδικότερα στη πρωτολογία του ο κ. Αποστόλου ανέφερε :Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παραλάβαμε στο δασικό χώρο ήταν η παντελής απουσία της πρόληψης στην αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας .Γι αυτό και ένα από τα βήματα που κάναμε ήταν η προώθησή της συγκεκριμένης δράσης και μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, που θα εποπτευόταν από τις δασικές αρχές και βέβαια θα χρηματοδοτούνταν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Έτσι τον Αύγουστο του 2018 έγινε η πρόσληψη 5.066 ανέργων για 8 μήνες, μετατρέποντας ουσιαστικά και την ανεργία τους σε εργασία. 

Η πορεία έδειξε ότι το πρόγραμμα είχε καλή εφαρμογή και κυρίως μεγάλη χρησιμότητα. Στους επισκέπτες της ορεινής υπαίθρου ασφαλώς και θα υπέπεσε στην αντίληψή του η λειτουργία αυτών των εργαζομένων να καθαρίζουν ξερά χόρτα και κλαδιά στις παραδασόβιες περιοχές Γι αυτό κι εμείς πριν τη λήξη της σύμβασης απασχόλησης την τροποποιήσαμε το Μάρτιο του 2019, ώστε μετά το πέρας της πρώτης οκτάμηνης απασχόλησης, οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να απασχολούνται για επιπλέον οκτώ (8) μήνες, με τους ίδιους όρους και στις ίδιες θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα. Επειδή σε ένα μήνα λήγει η εφαρμογή του προγράμματος και 

α) οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα καλύπτουν διαχρονικές ανάγκες πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών της Χώρας, όχι μόνο πραγματοποιώντας καθαρισμούς και υλοτομίες, αλλά και συμμετέχοντας σε διανοίξεις δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων, 

β) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκε και η προτεραιότητα της απόκτησης δεξιοτήτων των απασχολουμένων, με ειδικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν ανά δασική αρχή, επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο της απασχόλησής τους, 

οι δε δασικές αρχές έχουν την υποχρέωση, με τη λήξη του προγράμματος, να χορηγήσουν στους απασχολούμενους όχι μόνο βεβαίωση του χρόνου απασχόλησής τους, αλλά και της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του δασεργάτη και 

γ) με την είσοδο της Δασικής Υπηρεσίας στη δασοπυρόσβεση αυξάνονται οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιηθούν, εξίσου αποτελεσματικά και μετά τη λήξη της τωρινής αντιπυρικής περιόδου καθώς τα περισσότερα αντιπυρικά μέτρα λαμβάνονται εκτός της περιόδου αυτής. 

Σας ερωτώ αν θα συνεχίσετε τη συγκεκριμένη δράση παρατείνοντας το πρόγραμμα ώστε και τις υποχρεώσεις του για την εξειδίκευση των απασχολούμενων να εκπληρώσει, αλλά και στη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες. 

Πιστεύω ότι για την απάντηση που θα μου δώσετε θα έχετε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος 

Στην απάντηση του Υπουργού ήταν χαρακτηριστική η φράση: “Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της δασικής προστασίας έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα. Βέβαια, μπαίνουμε αυτή τη στιγμή στη μη αντιπυρική περίοδο. Έχουμε ζητήσει από τους δήμους και τις περιφέρειες τα σχόλιά τους για τις ανάγκες που υπάρχουν. Και θα επανέλθουμε και σε αυτό το σημείο.” 

Στη δευτερολογία του ο κ. Αποστόλου ανέφερε: 

Εδώ και τριάντα μέρες «πουλούσατε ελπίδα», όταν οι διαρροές τουλάχιστον που έφταναν στα αυτιά των συγκεκριμένων των εργαζομένων ήταν ότι έχετε αποφασίσει παράταση. Μάλιστα χθες δημοσιεύματα αναφερόντουσαν και σε ΦΕΚ που ετοιμάζατε για την τετράμηνη παράταση. Και σήμερα έρχεστε εδώ και λέτε: θα συνεννοηθούμε με τους δήμους και τις περιφέρειες. 

Θέλω να μου απαντήσετε: Έχετε κάνει καμία συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος; Διότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά πρωτίστως τις δασικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και όταν μιλάμε για τροποποίηση, όσον αφορά αυτό που είπατε στην αρχή ότι θα έχουμε πρόβλημα, θα σας πω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, γιατί εμείς ήδη είχαμε ερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα όταν κάναμε την προηγούμενη παράταση. 

Και επιπλέον, επαναλαμβάνω, τινάζετε στον αέρα μια προσπάθεια που γίνεται, αναβάθμισης της πρόληψης, όταν ήδη η δασική υπηρεσία με απόφαση δική μας επανέρχεται πλέον στη δασοπυρόσβεση. 

Δεν το λέγαμε μόνο εμείς. Υπάρχει το πόρισμα Goldammer, υπάρχουν οι επιστήμονες, υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος πλέον έχει καταλάβει ότι η πρόληψη πρέπει να είναι το βασικότερο εργαλείο στη δασοπυρόσβεση. Και όλη αυτή τη δουλειά που έχει γίνει έρχεστε εσείς τώρα και την τινάζετε στον αέρα. 

Πώς, λοιπόν, η δασική υπηρεσία θα εφαρμόσει αυτά τα αντιπυρικά σχέδια που είναι υποχρεωμένη να έχει για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης, χορήγησης βεβαιώσεων, σεμιναρίων, όλο αυτό που είναι απαραίτητο για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να υπηρετήσουν τις ανάγκες που θα έχουμε την επόμενη αντιπυρική περίοδο; 

Είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνετε, εάν δεν παρατείνετε τη σύμβαση. Κι επιμένω εγώ στους οχτώ μήνες, διότι αν πάτε στους τέσσερις μήνες, αρχές Απριλίου, που αρχίζει η επόμενη αντιπυρική περίοδος, θα αναλάβετε εσείς τότε ένα τέτοιο βάρος, αυτούς τους ανθρώπους που θα έχουμε ανάγκη να τους διώξετε; 

Είναι πάρα πολύ σοβαρό το συγκεκριμένο ζήτημα και βεβαίως πέραν των ευθυνών που θα έχετε σε μια τέτοια περίπτωση, εγώ σας λέω και ένα άλλο και κλείνω. Οφείλετε, κύριε Υπουργέ, να στηρίξετε την περιβαλλοντική ρομφαία, που πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σας «φόρεσε» στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Είναι μεγάλο το θέμα που υπάρχει με τη δασοπροστασία. 

Άρα, λοιπόν, φροντίστε, για να μην εκτεθείτε, να παρατείνετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Στην απάντησή ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, γιατί οι οι ανάγκες είναι διαρκείς. Και έπρεπε το αρμόδιο Υπουργείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να κάλυπτε αυτές τις ανάγκες. 

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο κ. Αποστόλου ανέφερε: Δεν έχει καταλάβει ο κύριος Υφυπουργός ότι αυτοί παίρνουν πτυχίο-βεβαίωση δεξιότητας δασεργάτη και αύριο-μεθαύριο, όταν η δασική υπηρεσία θα προκηρύσσει εργασίες που αφορούν την πρόληψη, θα δικαιούνται για να συμμετέχουν. Δεν μπορεί άλλος, αν δεν έχει αυτή τη δεξιότητα. Άρα, λοιπόν, δεν λέμε εμείς ότι θα καλύπτουν αυτοί πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι ανάγκες είναι διαρκείς, θα τις καλύπτουν μόνο αυτοί γιατί έχουν την ικανότητα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου