Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

“Στον αγροτουρισμό αναζητούμε όσα μοναδικά και ξεχωριστά προσφέρει ο κάθε τόπος”


Αθήνα, 6/12/2018 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ομιλία του τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής, του σχέδιου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Θεματικός τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης- Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις». 


Β. Αποστόλου: “Αγαπητοί συνάδελφοι, τι θέλουμε να κάνουμε με το συζητούμενο νομοσχέδιο; Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της υπαίθρου με την ανάδειξη νέων και καινοτόμων δραστηριοτήτων τουριστικού χαρακτήρα. 

Ειδικά στον αγροτικό χώρο, μπορούν να υπάρξουν τέτοιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που να απαντούν και στο μεγάλο πρόβλημα του τουριστικού χώρου, που είναι η δυνατότητα υπηρεσιών για όλο τον χρόνο. 

Ο αγροτουρισμός είναι μία ήπια μορφή τουρισμού και ανάπτυξης της υπαίθρου που φέρνει τον κάτοικο της πόλης στο περιβάλλον του χωριού και του δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί στις τοπικές συνθήκες. Είναι μια αναπτυξιακή πρόταση που επιδιώκει τη συνέχιση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων που πιθανόν να είχαν εκλείψει, διατηρεί ή αναβιώνει τέχνες που θα είχαν εξαλειφθεί, συντηρεί τις μνήμες με την αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, γίνεται κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των απομονωμένων περιοχών. 

Ο τουρίστας στον αγροτουρισμό είναι ο επισκέπτης, ένας ταξιδιώτης που αναζητά τα μυστικά του τόπου, τη φυσική κληρονομιά και όλα όσα μοναδικά και ξεχωριστά έχει να του προσφέρει. Δεν υποκαθιστά τις αγροτικές ασχολίες, αντιθέτως, τις στηρίζει προσθέτοντας ένα επιπλέον εισόδημα. Για παράδειγμα, δεν ασχολείται μόνο με το μάζεμα της ελιάς, με τον τρύγο, αλλά και με την τοπική κουζίνα, με τη δοκιμή του κρασιού με όλα εκείνα, θα έλεγα, που μπορούν να προσδώσουν μία ιδιαίτερη ταυτότητα στον αγροτουρισμό και να τον αναδείξουν ως μοναδικό προϊόν. 

Η βιοποικιλότητα, η ιστορία, η παράδοση, η γαστρονομία, ο πολιτισμός, τα χωριά, οι παραδόσεις, οι τοπικές γιορτές συνθέτουν όλα μία μοναδικότητα σε κάθε τους μορφή και έκφραση. 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τον αγροτουρισμό με τους ξενώνες. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν χρηματοδοτηθεί κυρίως μέσω των Προγραμμάτων LEADER, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλουμε. Ο αγροτουρισμός που συζητάμε βασίζεται στη διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή σε σπίτια που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα. Αρχίζει, δηλαδή, ο αγροτουρισμός από το κατάλυμα στο οποίο φιλοξενείται ο επισκέπτης και επεκτείνεται στις καθημερινές οργανωμένες περιπέτειες του. Έτσι διαφυλάσσεται, αλλά και αξιοποιείται, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. 

Στοχεύουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, στους κατοίκους της υπαίθρου, στο φυσικό περιβάλλον, στην τόνωση της αγροτικής ζωής, ώστε να σταματήσουν να ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Θέλουμε να δώσουμε ζωή στην ξεχασμένη Ελλάδα, αλλά και κίνητρα σε πολλούς νέους ανθρώπους για να γυρίσουν στον τόπο τους. Και έχουμε δυνατότητες χρηματοδότησης σήμερα τόσο από το Πρόγραμμα LEADER, το οποίο έχει εκχωρηθεί στις περιφέρειες, αλλά το παρακολουθούμε, όσο και από συγκεκριμένα μέτρα του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020». 

Οι μορφές που συζητάμε είναι αποτέλεσμα στενών συνεργασιών για τη θεσμική διαμόρφωσή τους με την Υπουργό Τουρισμού, την κυρία Κουντουρά και αναφέρονται συγκεκριμένες. Μπορούν να προκύψουν και άλλες περισσότερες και περισσότερο, θα έλεγα, εξειδικευμένες. 

Στην ομιλία μου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναφέρθηκα σε δύο μορφές αγροτουρισμού, στον οινικό και στα πολυλειτουργικά αγροκτήματα. Σήμερα θα σταθώ για λίγο -δεν θα ξεπεράσω τον χρόνο, κύριε Πρόεδρε- στον γαστρονομικό τουρισμό. Αποτελεί κοινή διαπίστωση πλέον ότι έχουμε μια αυξημένη κίνηση στους δρόμους της γαστρονομίας, που οφείλεται στην αναπτυσσόμενη κουλτούρα προσοχής της υγείας μέσα από την αναζήτηση της διατροφικής ποιότητας και μια καθολική, θα έλεγα, αντίληψη ότι η γαστρονομία, έχοντας ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στη λειτουργία της οικονομίας, έχει αποκτήσει οικονομικά στοιχεία μεγάλης σημασίας. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωτογενής τομέας και η διατροφή είναι αυτά που κρατούν σταθερές αξίες. 

Ένα ταξίδι, για παράδειγμα, σε μια αμπελουργική ζώνη με ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της διαδρομής σε ένα οινοποιείο ή μία πεζοπορία σε ένα ορεινό μονοπάτι που περνά μέσα από μία αιγοπροβατοτροφική μονάδα, που θα καταλήξει σε ένα τυροκομείο για δοκιμή της ΠΟΠ φέτας γεωγραφικής ένδειξης της χώρας, αντιλαμβάνεστε ότι είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις οργάνωσης γαστρονομικών ταξιδιών. 

Αυτά, λοιπόν, μπορεί να προσφέρει η ελληνική ύπαιθρος και είναι θετικό ότι υπηρετούνται αυτά τα πλεονεκτήματα μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου