Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

5 εκατ. Ευρώ περιμένουν τους ελαιοκαλλιεργητές της Εύβοιας




Χαλκίδα, 9/11/2018 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Δήλωση του Β. Αποστόλου, τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
 βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας 


Οι χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου του 2017 προξένησαν μεγάλες ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες των Δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων (Δ.Ε Διρφύων, Μεσσαπίων) και Κύμης Αλιβερίου (Δ.Ε. Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων). 

Για τις ζημιές αυτές, επειδή δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ούτε βεβαίως είχαν επιβαρυνθεί οι παραγωγοί από ανάλογο ασφάλιστρο, 2.500 περίπου ελαιοκαλλιεργητές υπέβαλλαν δηλώσεις για αποζημείωσή τους από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, γνωστό στους αγρότες ως ΠΣΕΑ. 

Έγιναν οι σχετικές εκτιμήσεις και ακολουθήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και εντάχθηκαν στα μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος 2017 - Δεκέμβριος 2017. 

Στα πλαίσια υλοποίησης αυτών των μέτρων καλούνται από τον ΕΛ.Γ.Α οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί (νόμιμοι κάτοχοι των ζημιωθεισών εκμεταλλεύσεων) να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ενίσχυσης εντός των ημερομηνιών 7/11/2018 έως 6/12/2018 στους Ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. 

Μετά τον καθορισμό των δικαιούχων και τις ενέργειες ανασύστασης των ελαιοκαλλιεργειών που θα πραγματοποιήσουν αναμένεται να δοθεί στους πληγέντες ένα ποσό περί τα 5 εκατ. Ευρώ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου