Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Βαγγέλης Αποστόλου: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες!


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            
Αθήνα, 24 Μαΐου  2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανατέθηκαν τα προγράμματα προώθησης της φέτας στις διεθνείς αγορές, ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Μετά τη λήψη σχετικής ομόφωνης απόφασης από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε σήμερα την ανάθεση υλοποίησης δύο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στις διεθνείς αγορές, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για προγράμματα με τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!», τα οποία απευθύνονται:
  • στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.916.640 € με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την Ε.Ε.
  • στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.373.224 €  με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ.

Μέσα από τα προγράμματα προώθησης θα αναδειχθεί στις αγορές-στόχους η ποιότητα, η παράδοση, η μοναδικότητα, η γνησιότητα και η  αυθεντικότητα που σχετίζονται με την Φέτα ΠΟΠ, ώστε να την καταστήσει συνειδητή επιλογή των καταναλωτών, αυξάνοντας έτσι το  μερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:

«Παρά τις περί του αντιθέτου κινδυνολογίες, είχα διαβεβαιώσει πριν λίγες μέρες, όταν ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ότι τα προγράμματα προώθησης της φέτας που εξασφαλίσαμε κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρόκειται να χαθούν για τη χώρα.
Πράγματι, διεκδικήσαμε από την Ε.Ε. νέα ολιγοήμερη παράταση και επισπεύσαμε τις διαδικασίες ώστε, μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, η νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις και να είμαστε σε θέση σήμερα να αναθέσουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι Κασσάνδρες λοιπόν διαψεύστηκαν!
Η στήριξη της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Έχουμε δώσει μάχες για την κατοχύρωση της φέτας στις διεθνείς αγορές και έτσι θα συνεχίσουμε.
Μας απασχολεί ιδιαίτερα η πίεση που δέχονται εφέτος οι τιμές παραγωγού, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα. Ανακοίνωσα πριν λίγες μέρες ένα φάσμα παρεμβάσεων για ακόμα εντατικότερους ελέγχους στην αγορά, όσον αφορά τη λειτουργία ανταγωνισμού, πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας ή τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές.
Έχουμε πάρει επίσης μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ εξετάζουμε  το ενδεχόμενο απορρόφησης αποθεμάτων τυριών μέσα από τα σχετικά κοινωνικά προγράμματα.
Η αιγοπροβατοτροφία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ύπαιθρο. Θα την στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Περιμένω όμως και από τους φορείς του κλάδου, κυρίως κτηνοτρόφους και τυροκόμους, να συνεννοηθούν, να δημιουργήσουν μια δυναμική διεπαγγελματική οργάνωση και να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και προκοπής».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου