Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Γιατί τώρα η φαρμακευτική κάνναβη;

*Γράφει ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Φέρνουμε τώρα το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη για ψήφιση γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε σε δύο προκλήσεις: Η πρώτη είναι ότι η επιστημονική κοινότητα, οι εξειδικευμένοι ερευνητές και ο ιατρικός κόσμος έχουν καταλήξει ότι η κάνναβη Sativa L με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για αγωγή αντιμετώπισης σειράς ασθενειών.

Παντού στον κόσμο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, από τη Γερμανία και την Αυστρία μέχρι το Ισραήλ και τον Καναδά και άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στη χώρα μας δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αναζητούν, με μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία, τα συγκεκριμένα φάρμακα στην αλλοδαπή. Οφείλουμε λοιπόν ως κράτος να ανταποκριθούμε σε αυτό το κοινωνικό αίτημα που αφορά το μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία. Να μπορούν δηλαδή οι συμπολίτες μας που χρήζουν αγωγής με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης να τα βρίσκουν σε τιμή προσιτή και όχι να ξοδεύουν περιουσίες για να τα εξασφαλίσουν.

Η δεύτερη πρόκληση είναι ότι, με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει όλο αυτό το διάστημα μελέτης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, έχουμε διαπιστώσει τις προοπτικές που διανοίγονται στην οικονομία και την απασχόληση. Την εκτίμηση αυτή για τη χώρα μας, πέραν των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει, πρέπει να τη δούμε στο φως της διεθνούς αγοράς κάνναβης, που σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ομίλου Brightfield, μιας εταιρείας έρευνας στην αγορά κάνναβης, αναμένεται να φτάσει τα 32 δισ. δολάρια μέχρι το 2021 και να παρουσιάσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 60%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες απελευθερώνουν τη φαρμακευτική εφαρμογή της κάνναβης.

Βέβαια μπαίνουν κι άλλα ερωτήματα, όπως αν η στιγμή εισαγωγής της καλλιέργειας είναι ιδανική για τη χώρα μας, αλλά και γιατί ειδικά η επενδυτική διάθεση είναι τόσο μεγάλη; Είναι πολλοί οι λόγοι από γεωπονικής πλευράς, όπως το μειωμένο κόστος θέρμανσης λόγω κλίματος, η υψηλή ένταση και διάρκεια της ηλιοφάνειας, το μικρό κόστος έρευνας και τεχνογνωσίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε. Ενωσης. Από πολιτική και οικονομική άποψη είναι ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την Ελλάδα να βαδίζει σε οικονομική σταθερότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να διασφαλίσει χωρίς κινδύνους τις επενδυτικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Ειδικότερα από τον αγροτικό κόσμο μπαίνει το ερώτημα αν θα ωφεληθεί ο Ελληνας αγρότης. Η καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι αγροτική δουλειά με την κλασική έννοια. Μη φανταστούν οι αγρότες μας ότι ήλθε η ώρα να βγάλουν τα ροδάκινα και το βαμβάκι και να βάλουν στα χωράφια κάνναβη. Χρειάζονται υψηλή τεχνολογία και επενδυτικά κεφάλαια. Η ωφέλεια που θα προκύψει από αυτές τις επενδύσεις στην ύπαιθρο, στις περιοχές που θα αναπτυχθούν, θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και θα είναι πολλές. Βεβαίως, συνεργατικά αγροτικά σχήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου έχουν κάθε δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στον τομέα.
Ειδικότερα, με το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται η χορήγηση ενιαίας έγκρισης, δηλαδή χορήγηση έγκρισης λειτουργίας καθετοποιημένης παραγωγικής μονάδας, η οποία θα προβαίνει υποχρεωτικά στην παραγωγή, μέσω της καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης, και στην επεξεργασία για την παραγωγή του τελικού προϊόντος, το οποίο θα είναι αποκλειστικά φαρμακευτικό. Η επιχείρηση θα μπορεί να εισάγει σπόρο προς σπορά από άλλα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες μόνον για την κάλυψη των αναγκών της εγκεκριμένης καλλιεργούμενης έκτασης.

Προβλέπεται ότι η έκταση εντός της οποίας θα λαμβάνει χώρα το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης για την οποία χορηγείται η έγκριση θα είναι ενιαία, κατ’ ελάχιστον εμβαδού 4 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τον χώρο καλλιέργειας, τον χώρο μεταποίησης, καθώς και οποιονδήποτε άλλο χώρο υποστηρικτικό της μονάδας για λόγους ασφαλείας, ώστε να μη δημιουργείται η ανάγκη μεταφοράς των προϊόντων της καλλιέργειας προς τη μονάδα επεξεργασίας με την έξοδό τους από την εκμετάλλευση.
Με τον τρόπο αυτόν θα επιτυγχάνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και θα καθίσταται ευχερέστερη η διενέργεια ουσιαστικών και καθολικών επιτόπιων ελέγχων από όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές. Επίσης η έκταση της εκμετάλλευσης επιβάλλεται να είναι περίκλειστη, για τη σαφή οριοθέτηση του χώρου της δραστηριότητας και τη διευκόλυνση λήψης μέτρων ασφαλούς φύλαξης.

Η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων θα ελέγχεται τακτικά, ετησίως, μέσω της υποβολής από την επιχείρηση επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, ενώ ειδικές ρυθμίσεις παρέχουν στους αρμόδιους υπουργούς το δικαίωμα να ανακαλούν την έγκριση σε περίπτωση παραβίασης των όρων και προϋποθέσεων χορήγησής της. Ειδικά στα ζητήματα παράβασης των όρων ασφαλείας η ανάκληση θα είναι άμεση.

Η κυβέρνησή μας χωρίς φοβικότητες και συντηρητισμούς πράττει το προφανές, προχωρά δηλαδή στη νομοθετική ρύθμιση της καλλιέργειας και επεξεργασίας της κάνναβης για φαρμακευτική χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου