Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Β. Αποστόλου Στο Κόκκινο: Ούτε ευρώ φόρος και προκαταβολή για το 95% των αγροτών - στα 65 εκατ. ευρώ οι επιστροφές.


Παρά το ότι πέρυσι πέτυχαν να μην πληρώνει ούτε ευρώ φόρο το 95% των αγροτών και πανηγύριζαν ότι νίκησαν, φέτος οι πρωτοστάτες των κινητοποιήσεων δεν περιμένουν να δουν την υλοποίηση των αποφάσεων, σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Στα 65 εκατ. ευρώ οι επιστροφές, όπως ανέφερε.



Σχολιάζοντας το φαινόμενο των περιοδικά επαναλαμβανόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων, ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι υπάρχει μία περίοδος όπου αποτιμάται το εισόδημα της περασμένης χρονιάς και υπάρχουν σίγουρα αγρότες που δεν έχουν τις δυνατότητες που θα ήθελαν, καθώς το αγροτικό εισόδημα είναι πολύ πιο μικρό από των υπόλοιπων Ελλήνων.


Από την άλλη, αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό από τους πρωτοστάτες των νέων κινητοποιήσεων είναι ότι αυτά που σήμερα παρουσιάζουν ως αιτήματα ήδη έχουν συζητηθεί πέρυσι, έχουν υπάρξει δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό και για την μεγάλη πλειοψηφία είτε υπήρξαν λύσεις άμεσα είτε δρομολογήθηκαν, σε φορολογικό, ασφαλιστικό και ενισχύσεις.

«Οι ίδιοι θεώρησαν νίκη το φορολογικό πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε το ατομικό αφορολόγητο των 8.600 ως 9.500 ευρώ ... πανηγύριζαν ότι νίκησαν. Γιατί δεν περιμένουν να δουν την υλοποίηση, που αρχίζει φέτος; Να δουν το αποτέλεσμα;» αναρωτήθηκε ο κ.Αποστόλου.

Υπάρχει μεγάλο όφελος και τεκμηριώνεται από τις τελευταίες δηλώσεις εισοδήματος, όπως είπε, καθώς το 95% δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, ενώ επιπρόσθετα, λόγω της μηδενικής φορολογίας δεν θα υπάρξει προκαταβολή και αντίστοιχα με τον συμψηφισμό θα είναι μεγάλη η επιστροφή φόρου, πάνω από 65 εκατ. ευρώ, εκτίμησε ο υπουργός.

«Πρώτα μπλόκα, μετά διάλογος» η στάση του 2%-3% που θίγεται

Το υπόλοιπο 5% των αγροτών δεν μπορεί να λέει ότι εκπροσωπεί το χώρο, υπερασπίζεται τους μικρομεσαίους, υπογράμμισε. Ακόμη και αυτοί που είναι πάνω από τις 9.500 ευρώ, αλλά και ως τις 20.000-25.000 ευρώ, έχουν και αυτοί αυξημένο αφορολόγητο. Μπορεί να κινητοποιεί και να επηρεάζει καταστάσεις το 2%-3% των αγροτών που δηλώνει πάνω από 25.000-30.000 ευρώ; αναρωτήθηκε.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι έγινε σειρά προσπαθειών διαλόγου, αλλά η στάση που καταγράφηκε ήταν «πρώτα θα στηθούν τα μπλόκα, θα γίνουν οι κινητοποιήσεις και μετά». Έγινε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και ενημερώθηκαν για τις θέσεις των κομμάτων, συνέχισε, προτείνοντας εάν υπάρχει αίτημα για περαιτέρω διάλογο να ζητήσει ο ίδιος ως υπουργός συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου θα εκπροσωπηθούν οι αγρότες όπως αυτοί θα επιλέξουν.

«Θέλουν να έρθουν στο υπουργείο; Να έρθουν ... το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα το αντιμετωπίσει ο ίδιος ... δεν έχουμε δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, αλλά κάποια στιγμή θα πάρουμε μία απόφαση» συνέχισε, «δίπλα υπάρχει μία κοινωνία που υποφέρει περισσότερο από αυτούς, πρέπει να ληφθεί υπόψιν αυτό».

Κρίσιμα θέματα η διακίνηση και το κόστος

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι υπάρχει μείζον θέμα με την διακίνηση των προϊόντων και η αξία της αγροτικής παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δηλώνεται, με θύμα τον ίδιο τον αγρότη.

Οι αγρότες επιβαρύνονται με 24% ΦΠΑ, αλλά χωρίς βιβλία εσόδων εξόδων δεν μπορούν να το εισπράξουν ενώ ο καταναλωτής το πληρώνει. Είναι κρίσιμο να οργανωθούν οι αγρότες ξανά, υπογράμμισε.

Ακόμη σοβαρότερο είναι το θέμα του κόστους παραγωγής, που απαιτεί κινήσεις, όπως η κάρτα αγρότη, που έρχεται να αντικαταστήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο της Αγροτικής Τράπεζας. Μετά την κατάργησή της, ο αγροτικός κόσμος έμεινε ξεκρέμαστος, τόνισε ο κ.Αποστόλου.

Με την κάρτα αγρότη δίνεται η δυνατότητα, η βασική ενίσχυση, που αποτελεί το 80% της συνολικής ενίσχυσης που παίρνει ένας αγρότης, να χρησιμοποιείται άμεσα ως ρευστό, προκειμένου να μπορεί να αγοράζει τα εφόδια που χρειάζεται διεκδικώντας έκπτωση, κάτι που δεν είναι εφικτό όταν οι αγορές γίνονται με πίστωση, όπως είπε.

Σύσκεψη για το εργόσημο

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της χρήσης του εργόσημου, για την ασφάλιση των εργαζόμενων στην γεωργία, ειδικά για την νόμιμη αμοιβή των οικονομικών μεταναστών.

Η προσπάθεια να καλυφθούν σύννομα τα μέλη των αγροτικών οικογενειών που εργάζονται, θα είναι το αντικείμενο επικείμενης σύσκεψης με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο κ.Αποστόλου, με «το θέμα της συζύγου να είναι δυσκολότερο από αυτό των παιδιών ... ίσως επιμερίσουμε το εισόδημα», όπως ανέφερε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να αποστερήσουμε γενικά το ασφαλιστικό από τα έσοδα ... να το καταλάβουν οι αγρότες ... το 50% των κεφαλαίων των Ταμείων, το 90% του πρώην ΟΓΑ, προέρχεται από τον προϋπολογισμό ... Θα πρέπει να δουν τον κοινωνικό χαρακτήρα, ότι αφορά το θείο τους, τη γιαγιά τους ... δεν θα πρέπει με όλους αυτούς να έχουμε και μία αλληλεγγύη;».

Κόστος παραγωγής, επενδύσεις και ειδικός φόρος στο κρασί

Το βασικό πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής. Για το κομμάτι της φυτικής παραγωγής, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει μείωση του κόστους ενέργειας, ενώ για το κομμάτι της ζωικής παραγωγής, είπε ότι πρέπει να γίνει μείωση του κόστους ζωοτροφών. Στο θέμα που αφορά το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια, είπε ότι έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή φωτοβολταϊκών τόξων από συμπράξεις αγροτών ή συνεταιρισμούς.

Εντός του 2017 θα γίνει μια αναθεώρηση, για την οποία έχουν κατατεθεί προτάσεις για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που είναι συνολικά 4,7 δισ. ευρώ και θα αναμοχλεύσει πάνω από 6 δισ. πόρους για την επόμενη τετραετία. Για το κομμάτι που αφορά τις ενισχύσεις, το υπουργείο προσπαθεί να διευκολύνει κυρίως τους νέους αγρότες, όπως είπε.

Όσον αφορά τον ειδικό φόρο στο κρασί, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως εντός του 2017 θα επανεξετάσει την κατάργησή του, εφόσον δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα έσοδα. 

πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου