Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Παρέμβαση Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών για τα προϊόντα Γεωγραφικής ΄Ενδειξης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                              
Αθήνα,  14 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την παραπλανητική χρήση γεωγραφικών προσδιορισμών στα τρόφιμα που οδηγούν σε αθέμιτη εκμετάλλευση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων έθεσε στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας Αλιείας ο κ. Αποστόλου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου έθεσε προς συζήτηση το θέμα της «χρήσης γεωγραφικών προσδιορισμών στα αγροτικά προϊόντα που δεν σημαίνουν καταγωγή ή προέλευση». Ο Υπουργός στην παρέμβαση του ανέφερε:

«Οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί στην επισήμανση των γεωργικών προϊόντων είναι ένα θέμα ευαίσθητο που απασχολεί σοβαρά τους καταναλωτές. Αναφέρομαι στη χρήση γεωγραφικών προσδιορισμών όπως τύπου ελληνικό, στυλ ελληνικό που πολλοί μερικοί σήμερα θεωρούν ότι είναι τρόπος παρασκευής προϊόντων.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η χρήση αυτών των προσδιορισμών είναι καταχρηστική και οδηγεί σε αθέμιτη εκμετάλλευση της φήμης του αντίστοιχου ελληνικού προϊόντος. Η επιχειρούμενη δήλωση ισοδυναμίας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε καν ως προς τη μέθοδο παρασκευής, βλάπτει τη φήμη του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος. Κατά την άποψή μας αυτοί οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί λειτουργούν παραπλανητικά για τον καταναλωτή και αντίθετα προς τους κανόνες ανταγωνισμού. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα προϊόντα αυτά εκτός των γεωγραφικών προσδιορισμών φέρουν οπτικές παραστάσεις και σύμβολα που παραπέμπουν σε ελληνική καταγωγή όπου είναι πασιφανής η προσπάθεια εκμετάλλευσης της φήμης του αυθεντικού προϊόντος.

Γνωρίζετε και εσείς ότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και ειδικά με τη φέτα στις συμφωνίες με Νότια Αφρική και Καναδά. Κάναμε μια προσπάθεια, τόσο η Επιτροπή όσο και εμείς και συμφωνήσαμε. Δεν δημιουργήσαμε πρόβλημα στην προσωρινή εφαρμογή των συμφωνιών.
Δεν μπορεί όμως την ίδια ώρα που δίνεται και πολύ σωστά η δυνατότητα σε χώρες που έχουν πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, να επιβάλουν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, εμείς να βρισκόμαστε μπροστά σε εμπορικές πρακτικές παραπλάνησης και εκμετάλλευσης σε βάρος ενός ολόκληρου κράτους και των παραγωγών του.
Οι Έλληνες παραγωγοί αγωνίζονται να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες προοπτικές που έχουν ελληνικά ποιοτικά προϊόντα τα οποία έχουν κατακτήσει διεθνείς αγορές και υφίσταται σήμερα η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να διευκρινιστεί το θέμα αυτό.

Οι ενωσιακοί κανόνες πρέπει να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια. Η σαφήνεια επιβάλει ότι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί σημαίνουν γεωγραφία και οι τεχνικοί όροι σημαίνουν τύπο, στυλ ή συνταγή. Διαφορετική ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Προσωπικά (απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο) θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που στην επιστολή που μου στείλατε επιβεβαιώνετε ότι η ονομασία ελληνικό είναι ένδειξη προέλευσης/καταγωγής και τα προϊόντα που φέρουν αυτόν τον προσδιορισμό και παράγονται εκτός Ελλάδος, αποτελούν εξαπάτηση των καταναλωτών.

Βασίζομαι σε εσάς και στις υπηρεσίες σας ώστε στη βάση του ενωσιακού δικαίου, όπως ρητά ο σχετικός κανονισμός 1308/2013 αναφέρει ότι συνοδευτικοί όροι που προσδιορίζουν τεχνικά χαρακτηριστικά στις ονομασίες πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων οφείλουν να είναι ακριβείς και σαφείς, να επιστήσουνε την προσοχή όχι μόνο στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών αλλά και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προτίθενται να προβούν σε πρακτικές παραπλάνησης να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους. Εμείς θα υπερασπιστούμε με όλα μας τα μέσα τους Έλληνες παραγωγούς. Ζητάμε και τη δική σας βοήθεια».

Τον κ. Αποστόλου υποστήριξαν οι αντιπροσωπείες της Ιταλίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Κροατίας και Κύπρου. Ο Υπουργός σκοπεύει στο εγγύς μέλλον να συναντηθεί με τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ.Andriukaitis, προκειμένου να συζητήσει το θέμα αυτό σε μια συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει για την προστασία των Ελληνικών προϊόντων και των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου