Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον Εκλογικό Νόμο.


Από την μεταπολίτευση και μετά, μέχρι και τις περυσινές εκλογές, χρησιμοποιήθηκαν, αν δεν κάνω λάθος, επτά διαφορετικοί εκλογικοί νόμοι. 
Βασικός τους άξονας, η κύρια λογική που τους διαπερνούσε, ήταν η ενισχυμένη αναλογική. Δηλαδή με απλά λόγια, μια λογική νόθευσης και φαλκίδευσης της λαϊκής θέλησης.
Στα πολιτικά και εκλογικά χαλκουργεία των δυο πάλαι ποτέ ισχυρών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ, εργάζονταν και απεργάζονταν κάθε φορά, με αξιέπαινη διεστραμμένη ευφυΐα, για το πώς, παραχαράσσοντας τη θέληση του λαού, θα βγάζουν οι κάλπες μονοκομματικές κυβερνήσεις. 
Ήταν το μόνο που τους ενδιέφερε και οι καιροί το επέτρεπαν. Ο διάλογος, η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων ήταν εκτός ατζέντας. Ο κομματικός διπολισμός έλυνε κι έδενε χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Το δήθεν ρωμαλέο όμως μοντέλο διακυβέρνησης των αυτοδυναμιών αποδείχθηκε ξυλοπόδαρος παλιάτσος. Οι σταθερές μονολιθικές, μονοκομματικές, μονοδύναμες κυβερνήσεις,  οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας, στα μνημόνια και ασφυκτικό καθεστώς επιτροπείας.

Μαζί συμπαρέσυραν στην κατάρρευση και τους πρωτομάστορες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Όλα αυτά τα χρόνια η ευρύτερη αριστερά είχε καταθέσει τη θέση της για την ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως το μόνο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που σέβεται τη λαϊκή θέληση και αποδίδει την απόφαση των πολιτών, τα του καίσαρος τω καίσαρι.

Στον πολιτικό και προγραμματικό λόγο της ευρύτερης αριστεράς η απλή αναλογική ήταν ένας βασικός στόχος διεκδίκησης σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας και η σημαία του δεν υπεστάλη ούτε μια στιγμή.

Βεβαίως ήταν φωνή εν τη ερήμω,, καθότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ασχολούνταν με τις απόψεις πολιτικά ασήμαντων οντοτήτων.

Όμως τα πράγματα αλλάζουν και η ζωή κάνει κύκλους. Η ασήμαντη αριστερά διαμαρτυρίας του χθες είναι σήμερα κυβέρνηση, η ΝΔ είναι η σκιά του εαυτού της και το ΠΑΣΟΚ στην κλινική κατάσταση που γνωρίζετε. 
Τα παλιά μονοκομματικά βιλαέτια έχουν σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη, το πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει και οι Έλληνες πολίτες με την  κοινωνική, οικονομική και πολιτική εμπειρία που έζησαν και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, δεν μασάνε πλέον σε κόλπα, διλλήματα και εκβιασμούς.

Οι δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα αρκούν για μαρτυρίες. Είναι ως εκ τούτου η στιγμή ο παλιός πολιτικός κόσμος να ξεμάθει από τα παλιά και να προσαρμοστεί στα καινούργια, και όπως λέει η λαϊκή παροιμία: άσε νύφη όπως ήξερες, όπως βρήκες.

Σε λιγότερο λοιπόν από ένα χρόνο σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές η  κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της και στις αρχές της, φέρνει προς ψήφιση τον αναλογικότερο εκλογικό νόμο στην ελληνική ιστορία. 

Λανσάρεται από δω και από κει το επιχείρημα ότι ο νόμος αυτός θα ενισχύσει την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων και θα οδηγήσει στην πολιτική αστάθεια.
Μα ποιος νοήμων πολιτικά επιμένει ακόμη ότι πολιτική σταθερότητα μπορεί να υπάρξει αποκλειστικά και μόνο μέσα από αυτοδυναμίες, που έτσι και αλλιώς ανήκουν στην εποχή των σπηλαίων!

Χάθηκαν οι συνεργασίες; Δεν βλέπουν ότι οι πολίτες, απευθυνόμενοι με όποιον τρόπο στο πολιτικό προσωπικό, λένε συνεργαστείτε, βρείτε τα επιτέλους!
Το πολιτικό ανάγλυφο της χώρας μας ζητάει συναίνεση κομμάτων και παρατάξεων, καθώς  ο δρόμος μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει κλείσει οριστικά.

Η απλή αναλογική, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι πολέμιοί της, λύνει και δεν  δημιουργεί προβλήματα, φέρνει πολιτικούς και πολίτες, κόμματα και ψηφοφόρους ενώπιον των ευθυνών τους.

Η αξίωση της κοινωνίας μας είναι συνθέσεις και συμμαχίες και όχι  αφορισμοί και κραυγές.  Έχουμε την ευθύνη να πάμε τη χώρα μπροστά, να φέρουμε την ευρυθμία στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Ως εκ τούτου οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία  και σε αυτό μπορεί να συντελέσει ένα δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου