Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Αποστόλου, για το Προϋπολογισμό 2016.


Αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ θα εστιάσω την ομιλία μου στον αγροτικό χώρο.
Θεωρώ ότι είναι ο χώρος ο οποίος δεν έτυχε τουλάχιστον του ενδιαφέροντος που είχε ανάγκη τα τελευταία χρόνια. Είναι πολλά τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε. 

Κατ’ αρχάς, θα σταθώ, μιας και το ζητήσατε, στο θέμα των ημερών που είναι οι πληρωμές των ενισχύσεων. Αναρτήθηκαν ήδη από το μεσημέρι τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους την ερχόμενη Δευτέρα. 
Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί θα είναι το 90% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, που αποτελεί το 50% της άμεσης ενίσχυσης. Σε αυτά θα προστεθούν μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη τουλάχιστον 200 εκατομμύρια, που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι το 2014. 

Με άλλα λόγια, αγαπητοί συνάδελφοι, η ύπαιθρος θα ενισχυθεί αυτές τις ημέρες με το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, πράγμα που θα συμβάλει, το κατά δύναμιν βέβαια, στην οικονομική δραστηριότητα της υπαίθρου. 

Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα. Πρώτον, ότι πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που σημαίνει νέα δεδομένα που απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό από την αρχή όλων των δικαιωμάτων. Και μιλάμε για δικαιώματα που αφορούν επτακόσιες είκοσι χιλιάδες δηλώσεις. 

Δεύτερον, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν γίνει, γι’ αυτό βέβαια τον λόγο, οι σχετικές πληρωμές και τρίτον, τα ποσά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που βέβαια είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι τουλάχιστον κατά 10% μικρότερα. Για όλα αυτά θα σας καταθέσω αναλυτική κατάσταση-ανακοίνωση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ στην καταιγίδα που αντιμετωπίσαμε παραλαμβάνοντας το Υπουργείο και τις επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. 
Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Μας έχουν επιβληθεί δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα, συνολικού ποσού 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ και καταλογισμοί 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ και έρχονται και άλλα, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς. 

Τι κάναμε, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς για να αποφύγει η χώρα μας τα χειρότερα; Για τα πρόστιμα που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώσαμε ήδη την πρώτη δόση ύψους 311 εκατομμυρίων ευρώ και καταλαβαίνετε ότι έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια. 
Για τους καταλογισμούς, μετά από σκληρή μάχη, μειώσαμε τα ποσά σε πρώτη φάση. Έχουμε καταφέρει πολλά σε αυτό το επίπεδο, αλλά δεν μας επιτρέπει ο χρόνος να αναφερθούμε σε αυτά. Δυστυχώς, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να επιστραφούν από τους ίδιους τους αγρότες τα υπόλοιπα ποσά, αλλιώς η χώρα απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ημερήσια πρόστιμα. 
Θα σας καταθέσω τη σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία, επιπλέον, μας επισημάνθηκε η αδιαφορία που έδειξαν μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μια αδιαφορία που όξυνε την κατάσταση. 

Γι’ αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, αναγκαστήκαμε να φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ότι αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή και αναγκαστικού χαρακτήρα διαδικασία, που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, ο ν.4002/2011, αλλά με άλλη ηπιότερη διαδικασία σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια υπουργική απόφαση από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Βέβαια, τονίζω για μια ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν προκύψει τέτοιο θέμα, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. 
Και ας έλθουν τότε οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας για τα πακέτα Χατζηγάκη ύψους 421 εκατομμυρίων ευρώ και Κοντού ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, για το πακέτο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ Μωραΐτη προς τους συνεταιρισμούς, να ψηφίσουν μπροστά στο δίλημμα να αναζητηθούν τα αντίστοιχα ποσά ή να τα φορτωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος με νέα πρόστιμα. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για να ανατρέψουμε πολλές καταστάσεις και πολλά προβλήματα, με βάση ένα συνολικό σχέδιο άμεσης ανακούφισης και μεσοπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης. 
Το πρώτο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης και της νέας συμφωνίας στο αγροτικό εισόδημα και το δεύτερο είναι η υπηρέτηση του προγράμματός μας για τον πρωτογενή τομέα. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. 

Η βασική μας φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, με προφανή στόχο το μεγαλύτερο μέρος να επωμιστούν οι μεγαλύτερες αγροτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, με οποιοδήποτε σενάριο ή με συνδυασμό σεναρίων και εναλλακτικών προτάσεων και αντίστοιχη ελάφρυνση των μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που το όποιο εισόδημά τους θα προκύπτει από την αμοιβή της πραγματικής οικογενειακής εργασίας τους και όχι από κάποιο τεκμαρτό προσδιοριστέο επιχειρηματικό κέρδος. 

Για να μην γίνεται, όμως, η συζήτηση πάνω σε αναλήθειες, οφείλω να καταθέσω και συγκεκριμένα νούμερα. Οι αγρότες για το εισόδημα του 2013 πλήρωσαν συνολικά 411 εκατομμύρια ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2014 πλήρωσαν λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 186 εκατομμύρια ευρώ. Και για τα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν του χρόνου περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα προβλέπει ο φετινός Προϋπολογισμός. 
Ακόμη και με συντελεστή 20%, το 2017 οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2016, δεν θα πληρώσουν σε καμμιά περίπτωση τα 411 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν το 2014, με βάση τα έσοδα του 2013. Το λέω αυτό για να γίνει κατανοητό ότι όταν ήταν Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, απάλλαξε της φορολόγησης τις ενισχύσεις στο 85% των Ελλήνων αγροτών που έπαιρναν ενισχύσεις κάτω από 12.000 ευρώ. Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική υπερεκμετάλλευση του θέματος. Δεν βοηθά τους αγρότες. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, το βασικό μας πρόγραμμα όπως έχει κατατεθεί, παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο ως προς τη φιλοσοφία του, τις αξίες του και τους στόχους του, που είναι η υπηρέτηση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα, ένα σχέδιο που στοχεύει στη διασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας, στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παράγωγης μέσω της προστιθέμενης αξίας, στη συγκράτηση και ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο. 

Οι παρεμβάσεις μας εντός του 2016 στοχεύουν τόσο στη μείωση του κόστους παραγωγής όσο και στη βελτίωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο διοικητικός μηχανισμός διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών θα γίνει άμεσα πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός, ώστε ο αγρότης να πληρώνεται γρήγορα, να του εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα και χωρίς, κυρίως, απώλειες από δημοσιονομικές διορθώσεις, από πρόστιμα. 

Ξεκινήσαμε ήδη τις θεσμικές παρεμβάσεις. Ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα των βοσκήσιμων γαιών με βάση την αναγκαιότητα χρήσης τους και βεβαίως και την προστασία του περιβάλλοντος. Καταθέσαμε ήδη σε δημόσιο διάλογο το νομοσχέδιο για τις επαγγελματικές οργανώσεις των αγροτών, τον συνεργατισμό και την κοινωνική οικονομία, που μπορεί να εμπλουτιστεί σε αυτή τη διαδικασία της διαβούλευσης και με άλλες προτάσεις και άλλες παραμέτρους. 

Το πρόβλημα της ρευστότητας, που όντως είναι πάρα πολύ σοβαρό, θα επιλυθεί τόσο με την αλλαγή αντιμετώπισης από πλευράς του τραπεζικού συστήματος του αγροτικού χώρου όσο βεβαίως και την αναπτυξιακή τράπεζα που ετοιμάζουμε και ένα κομμάτι της, ένας τομέας της θα αφορά τον αγροτικό χώρο, αλλά κυρίως από την αγροτική κάρτα, την οποία θα θεσμοθετήσουμε αρχές της επόμενης χρονιάς. 

Επίσης, αγαπητοί συνάδελφοι, εγκρίθηκε ήδη το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι εμπροσθοβαρές στην υλοποίηση των μέτρων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας και του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών, αλλά κυρίως θα δώσουν άμεσες επενδυτικές ευκαιρίες στην ύπαιθρο, με προτεραιότητα τις προκηρύξεις για τους νέους αγρότες και τα πολυλειτουργικά πιλοτικά αγροκτήματα. 

Δημιουργούμε παραγωγικά αξιοποιήσιμη τράπεζα γενετικού υλικού και διατήρησης εγχώριων ποικιλιών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμοσμένη έρευνα για την παραγωγή εγχώριου πολλαπλασιαστικού υλικού. Αξιοποιούμε προς άμεση βελτίωση και χρήση χιλιάδες στρέμματα σχολάζουσας δημόσιας γης για αγροτική παραγωγή. Παρεμβαίνουμε στον εξορθολογισμό της χρήση και του κόστους των ενεργειακών πόρων στη γεωργία μέσω συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και στην αναμόρφωση-απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Κατοχυρώνουμε εθνικό σύστημα πιστοποιημένης ποιότητας αγροτικών προϊόντων, σε άμεση σύνδεση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. 

Θεσμοθετούμε μέσω συστήματος αναγνώρισης την εποχιακή, κυρίως, εργασία σε αγροτικές και αλιευτικές δραστηριότητες εποχιακών ή πλήρως απασχολούμενων μεταναστών εργατών, που, εκτός του ότι είναι εντελώς αναγκαίοι στις σημερινές συνθήκες, αποκτούν νόμιμη υπόσταση και θα συνεισφέρουν μέσω της εργασίας τους το προβλεπόμενο εργόσημο στον ασφαλιστικό φορέα. 
Συμβάλλοντας στον πολυλειτουργικό και τομεακό χαρακτήρα της αγροτικής οικονομίας, ενισχύουμε τον θεσμό της οικοτεχνίας, αξιοποιούμε την έννοια του γεωργικού συμβούλου, όπως προδιαγράφεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να αποτελέσει τον επιστήμονα των γεωτεχνικών εφαρμογών, δηλαδή αυτόν που θα βρίσκεται δίπλα στον αγρότη, περιορίζοντας το έμμεσο κόστος της συμβουλευτικής του παρουσίας. 

Παρεμβαίνουμε θεσμοθετημένα εντός του 2016 με ενιαίο σύστημα και διαδικασίες στον τομέα εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Λαϊκές αγορές, κεντρικές αγορές, εισαγωγές, εξαγωγές, εξορθολογίζοντας τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά πάνω από όλα, προστατεύοντας τις τιμές του παραγωγού. 

Στις διεθνές σχέσεις έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις, σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ιδιαίτερα για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων και κυρίως της φέτας στο πλαίσιο των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες. Επίσης, ενισχύθηκαν σε πολλά σημεία, θα έλεγα, οι διμερείς συνεργασίες με βασικό στόχο την προώθηση των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων στις μεγάλες αγορές.
Δεν μου επιτρέπει ο χρόνος, απλώς θα ήθελα να πω δυο κουβέντες ιδιαίτερα για τον τομέα αλιείας, όπου και εκεί πλέον μπαίνουμε σε μια διαφορετική ταχύτητα. Ήδη ολοκληρώσαμε τη διαδικασία χαρτογράφησης των βυθών με Ποσειδωνία και βεβαίως περατώνουμε το έργο, θα έλεγα, το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της αλιείας. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, προετοιμάζουμε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης στον πρωτογενή τομέα που στηρίζεται σε κύκλους προϊόντων με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και έχουμε ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών σε διεπαγγελματικό επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη μιας σύγχρονης εμπορικής στρατηγικής στον τομέα των τροφίμων. 
Υπάρχουν πολλοί κύκλοι οι οποίοι έχουν ως βασικούς στόχους τη διατροφική επάρκεια, τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και βεβαίως, ειδικά προϊόντα τα οποία θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Γι’ αυτό το σκοπό, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα θέσει όλη αυτή την πρότασή μας σε δημόσιο διάλογο. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, όντως πρέπει ως Κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες να πορευτούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τη Συμφωνία και όλες αυτές που η κρίση μας έχει φέρει, αλλά να δούμε και το πιο πέρα. Διότι ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο, έχοντας τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα βοηθήσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα. 

Θέλω, ολοκληρώνοντας, να πω ότι ευχαριστώ ιδιαίτερα τις δυνάμεις που ασπάζονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που στο προχθεσινό νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, έστω και με τις συνθήκες που ψηφίστηκε και όλα αυτά που ακολουθήθηκαν, είπαν «ναι» προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου