Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού, Β.Αποστόλου, σε επίκαιρη ερώτηση (αριθμ. 244) της Βουλευτού Β΄ Πειραιώς Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, σχετικά με τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών στο Δήμο Αγιάς Λάρισας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Κύριε συνάδελφε, γνωρίζουμε κι εμείς την αγωνία των μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τη διασφάλιση της δραστηριότητάς τους και πραγματικά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη στήριξή τους.
Επιτρέψτε μου, όμως, επειδή είχα και συνάντηση μαζί τους, να πω και σε σας ότι διαφωνώ με τα στοιχεία που αναφέρατε όσον αφορά στην εξαγωγική τους δραστηριότητα τις συγκεκριμένες χρονιές. Γι’ αυτό, λοιπόν, καταθέτω συγκεκριμένα στοιχεία για να υπάρχουν στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευάγγελος Αποστόλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που μου δόθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι εξαγωγές μήλων συνολικά της Ελλάδας προς τη Ρωσία, ενώ παρουσίασαν αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011, το 2013 όντως παρουσίασαν μία μείωση της τάξης του 63,6% σε αξία και 66,1% σε ποσότητα, ενώ αντίστοιχα το 2014 σε σχέση με το 2013 παρουσίασαν 29% μείωση σε αξία και 19% σε ποσότητα. 
Ειδικότερα, όμως, για τις εξαγωγές μήλων στο Νομό Λάρισας, με βάση αναγγελίες εξαγωγών που καταχωρούνται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, προκύπτει συνολικά ότι προς όλες τις χώρες υπήρχε αλματώδης αύξηση των εξαγωγών κατά 94,1%, δηλαδή έφτασαν τους 11.970 τόνους κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεστε, από 1/9/2014 έως 2/6/2015, ενώ βεβαίως προς τη Ρωσία εμφάνισαν μία μείωση, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι παρουσιάστηκε τη συγκεκριμένη περίοδο μεγαλύτερη εξαγωγική επίδοση σε σχέση με τις απώλειες που είχαν προς τη ρωσική αγορά. 
Όταν έχουμε ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή και μεγαλύτερη εξαγωγή, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί από τη δική μας πλευρά αυτό που ήταν το βασικό ζητούμενο και από την ερώτηση, δηλαδή η θέσπιση ενός ελαχίστου de minimis για την περιοχή για τους συγκεκριμένους παραγωγούς, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούμε να το τεκμηριώσουμε.
Όπως κι εσείς ξέρετε, για να καταβάλουμε αυτήν την ενίσχυση, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι αν το κάνουμε από μόνοι μας θα έχουμε καινούργια «πακέτα Χατζηγάκη» σαν αυτά που είχε βιώσει η περιοχή. Και εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να αντέξει ο ελληνικός προϋπολογισμός -και βεβαίως ο Έλληνας πολίτης- και άλλους καταλογισμούς. Αγαπητέ συνάδελφε, ξέρετε ότι έχουμε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και καταλογισμούς.
Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να επιστρέψουμε σε καταστάσεις σαν τις προηγούμενες και να καλείται να τις πληρώνει πολλαπλάσια ο ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα, υπάρχει όντως πρόβλημα με το εμπάργκο και στη δευτερολογία μου θα σας πω περισσότερα για το τι κάνουμε από εδώ και πέρα».
Δευτερολογία
«Κύριε συνάδελφε κι εμείς συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των αγροτών. Πραγματικά, πρέπει να κινητοποιούνται και να διεκδικούν. Έχουμε όμως μια πραγματικότητα μπροστά μας και επιλέγουμε το βέλτιστο. 
Το βέλτιστο στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν όντως κάποια ενίσχυση από κρατικούς πόρους -γιατί περί αυτού μιλάμε- και βεβαίως αυτή η ενίσχυση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει στοιχειοθέτηση. 
Σας είπα και επαναλαμβάνω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, το 2014 σε σχέση με το 2013 όντως οι εξαγωγές προς άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά 12,3% σε αξία και κατά 25,9% σε ποσότητα. Τόσο η αξία όσο και η ποσότητα αυξήθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που μας «κόβει» κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουμε τη συγκεκριμένη συναίνεση.
Όσον αφορά, λοιπόν, τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το εμπάργκο, όντως έχει επιπτώσεις κι εκεί. Υπάρχει ένας κανονισμός, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα μόνο για 200 τόνους μήλα να αποσυρθούν για κοινωνικούς λόγους. Είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει και τη συμμετοχή των παραγωγών μήλων. Θα την υπηρετήσουμε, θα την επιδιώξουμε.
Εμείς βεβαίως την ίδια στιγμή έχουμε επαφές, όπως το γνωρίζετε, με τη Ρωσία, προκειμένου να διερευνήσουμε τυχόν λύσεις, για να μπορέσουμε πραγματικά αυτή την αγορά της Ρωσίας ιδιαίτερα στα αγροτικά μας προϊόντα να επανέλθει σε προηγούμενες καταστάσεις, διότι έγινε ένας μεγάλος αγώνας από πλευράς των παραγωγών για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια κατεξοχήν απαιτητική αγορά. Σ’ αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια καταλαβαίνετε ότι κινούμαστε σε ένα τεντωμένο σχοινί γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε και δυσάρεστες καταστάσεις, όσον αφορά τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κύριε συνάδελφε, ξέρετε ότι το 55%-60% του εισοδήματος του αγροτικού χώρου είναι ενισχύσεις; Όλοι κουβεντιάζουμε μεταξύ μας και στο τέλος καταλήγουμε όλοι σε μια κουβέντα, πότε θα πάρουμε τις ενισχύσεις; Γιατί δεν πήραμε τις ενισχύσεις; Ενώ γι’ αυτό που όλοι θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε είναι τι θα κάνουμε με το θέμα της παραγωγικής διαδικασίας. Εκεί θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Δυστυχώς -εγώ σας το λέω- αυτή είναι η εικόνα. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα χρόνια κατάντησαν μια αγροτική παραγωγή να είναι, δυστυχώς, επιδοτούμενη.
Ολοκληρώνω λέγοντας ότι από τη δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν και τις ενισχύσεις να διαχειριζόμαστε κατά τρόπον ώστε να μην χάνονται και να πιάνουν τόπο, αλλά πάνω απ’ όλα θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε για τη γεωργία, αυτό που είναι το ζητούμενο, να υπάρξει παραγωγική δραστηριότητα. Αυτό είναι το βασικότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου