Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην παροχή των υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της πόλης και της Εύβοιας γενικότερα. Η ανεύθυνη και αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική το έχει οδηγήσει στην πλήρη και προγραμματισμένη απαξίωσή του.
Σε ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό από το Σεπτέμβριο του 2012 είχαμε επισημάνει την αδυναμία του Νοσοκομείου Χαλκίδας να υπηρετήσει τις ανάγκες στοιχειώδους νοσοκομειακής περίθαλψης ενός πληθυσμού 300.000 κατοίκων (Εύβοιας και τμήματος της Βοιωτίας) εξ’ αιτίας των τεράστιων ελλείψεών του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης τονίζαμε την αδυναμία κάλυψης της εφημερίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε ημερήσια βάση, την απαράδεκτη έλλειψη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και την καθυστέρηση και 30ετή αναμονή ίδρυσης νέου, σύγχρονου νοσοκομείου.
Ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι έχουν προκηρυχθεί 3 θέσεις γιατρών και παραδέχτηκε ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα κενά. Σε μια εκ νέου προκήρυξη θα τα αντιμετωπίσουμε αφού δεχτούμε την εισήγηση του διοικητή του νοσοκομείου». Τη δε ίδρυση ΜΕΘ τη συνέδεσε με την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, για το οποίο δήλωσε ότι σύμφωνα με τη ΔΕΠΑΝΟΜ θα έχει ολοκληρωθεί στις 30/6/2015.
Δυστυχώς οι τρεις θέσεις ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό, αφού συνέχισαν να υπάρχουν κενά δεκάδων γιατρών και νοσηλευτών, η δε ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου, με το οποίο συνέδεσε την ΜΕΘ έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αφού μόνο τα μισά χρήματα έχουν εξασφαλιστεί.
Η ίδια πολιτική περικοπών και απραξίας συνεχίστηκε από τον αντικαταστάτη του κ. Γεωργιάδη. Πάταξη "ατασθαλιών" δεν είδαμε, αφού κανείς δεν οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, αντίθετα γίναμε μάρτυρες συνεχών και αντιλειτουργικών περικοπών δαπανών, σύμφωνα με τις μνημονιακές πολιτικές και δεσμεύσεις, οι οποίες όξυναν ακόμη περισσότερο το ήδη μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης και χρόνιας έλλειψης των απαραίτητων υγειονομικών υλικών.
Σήμερα υπάρχουν 40 περίπου κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Ακόμα και ειδικότητες οι οποίες υπήρχαν, σταδιακά δεν καλύπτονται όπως: Νευρολόγος, Δερματολόγος, Παθολογοανατόμος κ.α. Δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το ΠΔ 198/14.09.2007 που ορίζει ότι στα νοσηλευτικά τμήματα θα πρέπει να υπάρχει 1 νοσηλευτής ανά 10 και 1 βοηθός νοσηλευτή ανά 5 κρεβάτια.
Η εκάστοτε διοίκηση του ΓΝΧ υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εργάζονται σε συνθήκες (διπλοβάρδιες, χωρίς επαρκή ενδιάμεση και εβδομαδιαία ανάπαυση, 1 νοσηλευτής για 25 ασθενείς και 1 τραυματιοφορέας για δεκάδες κ.α.) που δεν είναι ασφαλείς τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που νοσηλεύουν.
Το νοσηλευτικό προσωπικό φτάνει στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης του. Η πρακτική χρησιμοποίησης «αντιρρησιών συνείδησης» ως εργατών, διοικητικών υπαλλήλων, τραπεζοκόμων, βοηθών νοσηλείας, καθαριστών, βοηθών μαγείρων έχει διευρυνθεί το τελευταίο διάσημα. Το ίδιο και η αξιοποίηση σπουδαστών χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος αν τα αντικείμενα που εκτελούν είναι μέσα στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.
Επειδή:
- το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις στοιχειώδεις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και
- η οριακή και επισφαλής εν πολλοίς εφημερειακή λειτουργία του επιδεινώνει την ήδη υποβαθμισμένη παροχή Υγείας από τις δημόσιες δομές και απειλεί ευθέως πλέον την δημόσια Υγεία στην περιοχή της Εύβοιας.
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1. Υπάρχει απόφαση και χρονοδιάγραμμα προκήρυξης επαρκών νέων θέσεων μονίμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού) ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά;
2. Ποιος είναι ο αριθμός και η πραγματική αξιοποίηση που γίνεται σήμερα των σπουδαστών πρακτικής εξάσκησης και των υπόχρεων κοινωνικής θητείας; Σκοπεύει η Διοίκηση του Νοσοκομείο να εφαρμόσει ένα επιστημονικό, ορθολογικό και αποδοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης τόσο των σπουδαστών πρακτικής άσκησης για το αντικείμενό τους, όσο και των υπόχρεων κοινωνικής θητείας με βάση την εξειδίκευσή τους;
3. Υπάρχει πρόβλεψη και ενέργειες για την άμεση στελέχωση του ΓΝΧ με επικουρικούς γιατρούς μέχρι την υλοποίηση νέων προσλήψεων;
4. Τι πρόβλεψη υπάρχει και τι ενέργειες προγραμματίζονται να υλοποιηθούν για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων συνέχισης των εργασιών ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στη Χαλκίδα;
5. Υπάρχει πρόβλεψη άμεσης αύξησης της χρηματοδότησης του ΓΝΧ από την 5η Υ.Π.Ε και με τι αποτελέσματα;
6. Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να μεταστεγάσουν το κέντρο ΕΚΑΒ Χαλκίδας από το κτίριο ιδιοκτησίας του νοσοκομείου (πρώην ΠΙΚΠΑ) σε άλλο λειτουργικό χώρο εκτός της πόλης με σκοπό την αξιοποίηση του πρώτου ως «Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου» ή για άλλες χρήσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος (κέντρο εμβολιασμών, ενημέρωσης, συνταγογράφησης κ.α);
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου