Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού ΑΑΤ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 6/7/2023

Η διπλή ήττα μετά τέσσερα χρόνια αντιπολίτευσης είναι ευθύνη που μας βαραίνει όλους. Σε αυτή τη φάση η παραίτηση του συντρόφου προέδρου Αλέξη Τσίπρα ήταν μονόδρομος. Η ιστορία είναι σίγουρο ότι θα γράψει θετικό πρόσημο για την πορεία της Αριστεράς επί θητείας Τσίπρα.
Ταυτόχρονα βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διανύσει κι έναν άλλο μονόδρομο, αυτόν της μάχης επιβίωσης που θα υποχρεωθεί να δώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως τότε ασφαλώς και πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια των αποφάσεων των καταστατικών του οργάνων. Σε αυτή την πορεία πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη αποτίμηση και αξιολόγηση.
Δεν αρκεί όμως ως την ολοκλήρωση των διαδικασιών να βολοδέρνουμε με εσωστρεφείς διαδικασίες, βάζοντας ως ορόσημο την παρουσία μας στις ευρωεκλογές του 2024, όταν την ίδια στιγμή δεν έχει υπάρξει η παραμικρή δραστηριότητα στον αυτοδιοικητικό χώρο κι ούτε έχουν αναληφθεί ανάλογες πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή μας στις συγκεκριμένες εκλογές.
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες, αλλά θεωρώ προτιμότερο να προτάξουμε στο πολιτικό μας λόγο την πρόσκληση για συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ.
Ασφαλώς και γνωρίζω τις αντιδράσεις. Θυμάμαι όμως ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 ο ΣΥΝ (είχα την ευθύνη τότε ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας) έκανε ένα τέτοιο βήμα με τις πρωτοβουλίες του για την ύπαρξη ανάλογων κινήσεων, στις οποίες ανταποκρίθηκε το τότε ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη μάχη για το Δήμο Αθηναίων ανέδειξε και την κινηματική λειτουργία της προσπάθειάς του με αξιόλογη επιτυχία.
Αν και η εμπειρία των πρόσφατων εθνικών εκλογών δεν δημιούργησε συνθήκες για συζητήσεις τέτοιων συνεργασιών, τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες είναι πολλά και αφήνουν περιθώρια.
Μπορεί να απέτυχε η απόπειρά μας για συνεργασίες των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στις εθνικές εκλογές, όμως τα πράγματα στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ διαφορετικά.
Ασφαλώς και δεν μιλάμε για κανένα πακέτο συγκρότησης ψηφοδελτίων τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Όπου υπάρχουν και λειτουργούν αυτοδιοικητικές κινήσεις, αυτές αποφασίζουν από μόνες τους, τα μέλη μας μετά από αποφάσεις των οργανώσεών τους, μπορούν να συμμετέχουν.
Όπου δεν υπάρχουν μπορούμε με τον αυτοδιοικητικό μας λόγο να συμβάλλουμε σε μια δυναμική συσπείρωση που να μπορεί να στηρίξει όποιες συγκεκριμένες κομματικές διεργασίες μπορούν να υπηρετηθούν.
Ασφαλώς στα επίπεδα των περιφερειακών εκλογών και των μεγάλων Δήμων, όπου υπερισχύουν τα πολιτικά κριτήρια των αυτοδιοικητικών πρέπει να επιδιωχθεί η ενισχυμένη παρουσία των κομματικών μας δυνάμεων.
Οφείλουμε να πορευθούμε, κοιτάζοντας μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου