Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Μόνο το 17,8% των ζημιών της ελαιοκαλλιέργειας της Β. Εύβοιας που έχουν καταγραφεί έχει πληρωθεί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή την πορεία των αποζημιώσεων στις ελαιοκαλλιέργειες της βόρειας Εύβοιας:

«Ασφαλώς το μεγαλύτερο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος της Β. Εύβοιας που καταστράφηκε ολοσχερώς αφορούσε στο δάσος της Χαλεπίου πεύκης. Καταστράφηκαν περισσότερα από 600.000 στρέμματα δασών.

Το δεύτερο ήταν η ελαιοκαλλιέργεια, μια δραστηριότητα όχι μόνο φιλοπεριβαλλοντική, αλλά και με προσφορά στην αγροτική δραστηριότητα. Καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΛΓΑ, περί τα 400.000 ελαιόδεντρα.

Η πρώτη προσέγγιση του προβλήματος των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων έγινε με την καταγραφή των καμένων ελαιοδέντρων τον Ιανουάριο του 2022 με κοινό Δελτίο των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ανακοινώθηκε ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα τα πληγέντα ελαιόδεντρα, αλλά ούτε και στην πραγματική τους αξία.

Καταρχήν ήταν ξεκάθαρο ότι αφορά αποζημιώσεις μόνο σε αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛ.Γ.Α. και ταυτόχρονα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι ασφαλισμένοι, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες), όσοι δηλαδή έχουν άλλη κύρια απασχόληση, δε θα πάρουν στην παρούσα φάση. Κι αυτό αφορά τουλάχιστον σε 100.000 ελαιόδεντρα. 

Το ποσό δε που θα πάρουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι μικρό, αφού η τιμή της ελιάς καθορίστηκε στα 144 €, υποτιμημένη από την πραγματική αξία που είναι 200 € τουλάχιστον και επ’ αυτής θα δοθεί συνολικά το 70% δηλαδή 144 € × 70% = 100,8 € ανά ελαιόδεντρο.

Στην παρούσα φάση όμως θα λάβουν ως προκαταβολή το 50%, δηλαδή 50,4 € ανά ελαιόδεντρο και μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Τονίζεται ότι στο Δελτίο Τύπου των Υπουργείων δεν προβλεπόταν στην παρούσα φάση η χορήγηση προκαταβολής στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι ούτε υπήρχε κάποια πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους παραγωγούς, πράγμα απαράδεκτο για μια δραστηριότητα που έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή και έχει τεράστιες δυνατότητες για συμπληρωματικό εισόδημα. που είναι απαραίτητο για αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στις ρίζες τους. 

Το Μάιο του 2022 ανακοινώνεται στα πλαίσια της προηγούμενης ανακοίνωσης η πληρωμή των 5,6 εκατ. από τα 56 εκατ. ευρώ των ζημιών που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί. 

Με Δελτίο Τύπου, άμεσα, κατέθεσα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις πληρωμές των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών της βόρειας Εύβοιας:

«Υποβλήθηκαν Δηλώσεις ζημιών από 3.900 παραγωγούς και αφορούσαν σε 400.000 ελαιόδεντρα. Πληρώθηκαν μόνο 700 παραγωγοί για 110.000 ελαιόδεντρα με 50 ευρώ ανά δένδρο, δηλαδή με 5,5 εκατ. τη στιγμή που οι ζημιές φτάνουν στα 56 εκατ. συνολικά.

Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την κάλυψη όλων των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της περιοχής που έκαναν και τις σχετικές δηλώσεις, παίρνοντας ως δεδομένα ότι:

1) η πραγματική αξία των ελαιοδέντρων ξεπερνά τα 200 ευρώ το καθένα και η αποζημίωση του 70% θα ανέλθει στα 140 ευρώ,

2) όλοι οι παραγωγοί θα φροντίσουν να προσκομίσουν το ΜΑΕ τους(Μητρώο Αγροτών –Αγροτικής εκμετάλλευσης) και 

3) οι μη ασφαλισμένοι θα φροντίσουν για το 2021 και το 2022 να πληρώσουν άμεσα ένα ασφάλιστρο περί τα 2,5-3 ευρώ το στρέμμα.

Μόνον έτσι θα πληρωθούν όλοι οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί το συνολικό τους ποσό των 56 εκατ. που δικαιούνται με βάση τις κυβερνητικές υποσχέσεις. 

Διαφορετικά για μια ακόμη φορά θα επιβεβαιωθεί ότι ο εμπαιγμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αρωγής που υπόσχεται η Κυβέρνηση.».

Ο εμπαιγμός όμως συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού έκτοτε έχει γίνει μόνο μία πληρωμή 25 ευρώ ανά δέντρο και συνολικά 4,5 εκατ. ευρώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Έτσι συνολικά έχουν καταβληθεί για τις ζημιές από τα 56 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, μόνο 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 17,8 %.».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου