Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Βαγγέλης Αποστόλου στο Παρασκήνιο: Δεν στηρίζουν την κοινωνία

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού,

το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 στην Εφημερίδα «Παρασκήνιο».


Η κυβέρνηση «έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση», αποφαίνεται ο Βαγγέλης Αποστόλου, και «αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση». Ταυτόχρονα, δηλώνει σίγουρος για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις εκλογές, καθώς «εκφράζει τις δυνάμεις της παραγωγής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πνεύματος και του πολιτισμού». Ως βουλευτής Εύβοιας, δηλώνει προβληματισμένος, επειδή «δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα», μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από πυρκαγιές και πλημμύρες.


Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως ο κ. Μητσοτάκης θα «αποδράσει» με πρόωρες εκλογές. Θα αποδράσει από τι και γιατί;

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση, κοινωνική και γεωπολιτική, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να τη διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και ετοιμάζεται να αποδράσει.

Οφείλει όμως να δείξει και την απαραίτητη εθνική ευθύνη, ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα για τον χρόνο των επόμενων εκλογών. Όσο και να προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευσή του με ανεπαρκή επιδόματα, δεν θα τα καταφέρει.

Έχει ήδη αποτύχει να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση, αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και με τα μέτρα που παίρνει για αντιμετώπιση της ακρίβειας στοχοποιεί, αντί να υπηρετεί, τον κόσμο της εργασίας, τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Όλα αυτά καθιστούν μονόδρομο την άμεση προσφυγή στις εκλογές.


Ταυτόχρονα, εκφράζετε μια σιγουριά για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, στις επερχόμενες εκλογές. Τι σας κάνει να πιστεύετε στη σίγουρη, όπως την εκφράζετε, νίκη;

Θα είμαστε πρώτο κόμμα και με διαφορά, γιατί αυτό βιώνουμε επισκεπτόμενοι τους πολίτες στα χωριά, αυτό μας δείχνει το κλίμα της απογοήτευσης προς την κυβέρνηση, πόσω μάλλον ειδικά όσον αφορά τα ζητήματα της επιβίωσής τους.

Δεν είναι δυνατόν, όταν υπάρχουν τέτοιες ακρίβειες στην ενέργεια και προστίθενται και οι υπερβολικές εισπράξεις από πλευράς ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που είναι πολλαπλάσιες, την ίδια στιγμή να μην αποδίδεται στον καταναλωτή ούτε αυτή η επιβάρυνση που προκύπτει.

Δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας αλλά μόνο να τους κοροϊδέψει με επιδόματα με ημερομηνία λήξης τις πρόωρες εκλογές.


Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να κυβερνήσει, με σαφές, πειστικό, εφικτό εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και με συγκροτημένη ομάδα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει στον προγραμματικό του λόγο όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας. Δηλαδή τις δυνάμεις της παραγωγής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πνεύματος και του πολιτισμού.

Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην αλλαγή των συνθηκών που έχει επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των γυναικών, των νέων, του περιβάλλοντος. Να επαναφέρουμε τη Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου αντί της υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και προωθούμε τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών θέσεων και με στόχο τη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.


Είστε από την Εύβοια. Τι κλίμα επικρατεί εκεί; Η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της για τις ζημιές που προκάλεσαν πλημμύρες και πυρκαγιές;

Βιώσαμε την περασμένη χρονιά την ολοκληρωτική καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας.
Σας μιλάω για την περιοχή που έχω γεννηθεί και μεγαλώσει. Στο δικό μου το χωριό, σε οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα κι αν σταθείς, δεν θα δεις άλλη εικόνα πλην της στάχτης να έχει κυριαρχήσει.

Για εμάς, την επόμενη ημέρα κυρίαρχο ήταν να έχουμε την περιβαλλοντική αποκατάσταση ως προτεραιότητα, αλλά και με την ίδια προτεραιότητα την απόδοση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων σε όσους καταστράφηκαν. Γιατί αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα, δηλαδή να αισθάνονται ότι έχουν μια Πολιτεία η οποία τους βοηθάει για να κρατηθούν στο τόπο τους, πράγμα το οποίο ως εικόνα δεν αποκομίζεται σήμερα.

Έχουν γίνει μερικά αντιδιαβρωτικά έργα, αυτά που λέμε τα χαμηλής επέμβασης, κλαδοπλέγματα -κορμοπλέγματα, αυτά που κάπως λειτούργησαν, γιατί δεν είχαμε μεγάλα πλημμυρικά επεισόδια. Αυτά ήταν μια πρώτη προσέγγιση που προσφέρει ελάχιστα.

Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα με τα φράγματα βάρους, είναι αυτά που λέμε τα αντιπλημμυρικά έργα, εκεί δεν έχει γίνει δουλειά και το φοβόμαστε αυτό. Έχουν μπει στη διαδικασία, αλλού έχουν ολοκληρωθεί μελέτες, αλλού δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου