Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Β. Αποστόλου: Οι ειδικές μορφές τουρισμού πρέπει να συνδεθούν με την ύπαιθρο

Χαλκίδα, 21 Δεκεμβρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σ/ν Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

«Κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω πως αμφισβήτησε κανείς την αναγκαιότητα να υπάρξει προστασία του Ναυαγίου. Αυτό που τουλάχιστον την τελευταία περίοδο έχει φανεί είναι ότι αναζητείται κάποια απάντηση πάνω σε ζητήματα κυριότητας των εκτάσεων που άπτονται του Ναυαγίου και γι’ αυτό το θέμα δεν κάνατε τίποτα.

Μα, σας είπα ότι εσείς ήσασταν που το κάνατε κυρίαρχο αυτό με τα πάρε- δώσε και μπρος- πίσω. Καταθέτατε μια τροπολογία, την παίρνατε πίσω, λέγατε θα τη ξανά φέρετε και τελικά φτάσατε σε ένα σημείο που είστε υποχρεωμένοι επιτέλους να απαντήσετε στο συγκεκριμένο ερώτημα. Αυτό σήμερα, αύριο και μεθαύριο, μέχρι να απαντήσετε, θα απασχολεί και την τοπική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί η Κυβέρνηση να ρυθμίσει για μια ακόμη φορά συγκεκριμένα διαχειριστικά θέματα του τουρισμού, χωρίς αυτά να είναι ενταγμένα σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το τουριστικό προϊόν των επόμενων χρόνων.

Κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, συνεχείς αναφορές στο βιώσιμο τουρισμό, αλλά πουθενά δεν φαίνεται να τον αντιμετωπίζετε ως συνολικό προϊόν σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, εισάγετε αναλυτικές ρυθμίσεις για τον τουρισμό των ιαματικών πηγών που, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται σε περιοχές με έντονη αγροτοδιατροφική δραστηριότητα, αλλά δεν κάνετε καμία αναφορά στον αγροτουρισμό και σε άλλες μορφές τουρισμού.

Ειδικά στην ύπαιθρο, αγαπητοί συνάδελφοι, μπορούν να υπάρξουν πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού που να απαντούν και στο μεγάλο πρόβλημα του τουριστικού χώρου, τη δυνατότητα υπηρεσιών για όλο τον χρόνο. Είναι αυτή η δυνατότητα που έχει επιτρέψει στους δύο χώρους, τον αγροτικό και τον τουριστικό, να αλληλοσυμπληρώνονται, εξασφαλίζοντας έτσι και την επιβίωση των κατοίκων σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Όταν, κύριοι της Κυβέρνησης, φέρατε τον ν.4688/2020 για τις ειδικές μορφές τουρισμού, σας είχαμε τονίσει ότι τέτοιες μορφές δεν ήταν μόνο οι καταδύσεις. Είναι κυρίως αυτές που υπηρετούν τις δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της υπαίθρου, δηλαδή οι αγροτοτουριστικές. Και αυτές τις μορφές τουρισμού τις είχαμε θεσμοθετήσει εμείς, με τον ν.4528/2018 για το θεματικό τουρισμό.

Ο αγροτουρισμός είναι μια ήπια μορφή τουρισμού και ανάπτυξης της υπαίθρου που φέρνει τον κάτοικο της πόλης στο περιβάλλον του χωριού και του δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί στις τοπικές συνθήκες. Δεν υποκαθιστά τις αγροτικές ασχολίες, αντιθέτως τις στηρίζει προσθέτοντας ένα επιπλέον εισόδημα. Για παράδειγμα, δεν ασχολείται μόνο με το μάζεμα της ελιάς, με τον τρύγο, αλλά και με την τοπική κουζίνα, με τη δοκιμή του κρασιού και με όλα εκείνα που μπορούν να προσδώσουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στον αγροτουρισμό και να τον αναδείξουν ως μοναδικό προϊόν.

Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τον αγροτουρισμό με τους ξενώνες. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν χρηματοδοτηθεί, κυρίως μέσω των προγραμμάτων LEADER, αλλά δεν υπηρετούν αυτούς τους στόχους. Γι’ αυτό, οι μορφές που συζητάμε και πρέπει να συζητάμε οφείλουν να είναι αποτέλεσμα στενών συνεργασιών και με άλλα Υπουργεία για τη θεσμική διαμόρφωσή τους.

Μπορούν να προκύψουν και άλλες περισσότερες και πιο εξειδικευμένες, θα σας έλεγα, από αυτές που υπάρχουν. Τέτοιες μορφές τουρισμού υπήρχαν μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του Αυγούστου στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και αποτελούσαν τη βασική πηγή ζωής στην περιοχή.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, αυτές, αλλά και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμη αυτή την ώρα βρίσκονται χωρίς στήριξη. Φτάνουν οι συσκέψεις και οι επικοινωνιακές επαφές. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όχι μόνο δεν καλύπτουν όλους, αλλά και δεν προβλέπουν γρήγορη εκταμίευση. Αποτελούν ψίχουλα τα 11 εκατομμύρια που έχουν δοθεί ως σήμερα. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι αφήνουν έξω όλες τις μικρές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην περιοχή, γιατί μόνο τέτοιες μπόρεσαν να δημιουργηθούν από τους κόπους και τις στερήσεις μιας ζωής.

Για να μπορέσει, όμως, ο χώρος να συνεχίσει τη λειτουργία του και την επόμενη μέρα χρειάζεται, πέραν της ενίσχυσης, να διερευνηθούν και όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης των θεματικών μορφών τουρισμού. Σίγουρα η ναυαρχίδα της περιοχής είναι οι Ιαματικές Πηγές της Αιδηψού, από τις πρώτες θεσμοθετημένες στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.

Σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό, κύριε Υπουργέ, δίνουν αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Εσείς όμως τους αφαιρείτε αρμοδιότητες, πόρους και περιουσία, δημιουργώντας έτσι ιδιωτικές εταιρίες για τη διαχείριση των πόρων που έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας.

Η εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» που φτιάχνετε επί της ουσίας αποτελεί ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ, για να κάνει αυτό που δεν έκανε το αρχικό ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Το γεγονός ότι αρχικά ορίζεται ότι το 80% του κεφαλαίου της εταιρείας «Ιαματικές Πηγές» ανήκει στο δημόσιο, με μετοχές μη μεταβιβάσιμες, αναιρείται παρακάτω στο ίδιο άρθρο, όπου αναφέρεται ότι η συμμετοχή του δημοσίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 50%. Είναι ποσοστά συμμετοχής του δημοσίου που μπορούν στη συνέχεια να αλλάξουν, όπως χαρακτηριστικά έχετε κάνει στις περιπτώσεις εκποίησης πολύ σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, όπως είναι πρόσφατο αυτό της ΔΕΗ.

Οι Ιαματικές Πηγές της Αιδηψού χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση της θέσης και του ρόλου τους με στόχο την άρση της μονοκαλλιέργειας των επιδοτούμενων ιαματικών λουτρών και της σύνδεσής τους με άλλες μορφές τουρισμού.

Δεν μπορεί να περιμένει άλλο, κύριε Υπουργέ, η Βόρεια Εύβοια. Ασχοληθείτε και εσείς ιδιαιτέρως με το συγκεκριμένο κλάδο, γιατί έχει μεγάλη ανάγκη να επιζήσει. Έχουν μεγάλη ανάγκη οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τον τουρισμό, να είναι και την επόμενη μέρα στον τόπο τους. Κι αυτό είναι το κυρίαρχο που μας απασχολεί όλους στην περιοχή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου