Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Β. Αποστόλου: Ισχνές και οι νέες εκτιμήσεις των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες της Εύβοιας.

Χαλκίδα, 2 Σεπτεμβρίου 2020 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Συζητήθηκε σήμερα Τετάρτη 2/9/2020 στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: Καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους αγρότες της κεντρικής Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, αφού έπειτα από αίτημα του πρώην Υπουργού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των οκτώ θυμάτων της 9ης Αυγούστου. 


Πρωτολογία Β.Αποστόλου: 

«Η περιοχή μου κύριε Πρόεδρε, παράλληλα με την απώλεια οκτώ συνανθρώπων μας, έχασε περιουσίες και κόπους μιας ζωής. Πνίγηκαν στη λάσπη. Σήμερα όμως θα συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα του αγροτικού χώρου. 

Με τις ανακοινώσεις που κάνατε κύριε Βορίδη και τις δεσμεύσεις που αναλάβατε κατά την επίσκεψή σας δεν καλύψατε τις ανάγκες για αποζημιώσεις και ενισχύσεις, παρότι η αγροτική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή κυριολεκτικά έχει αποδεκατιστεί. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι στη φυτική παραγωγή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δηλαδή περί τα 3.500 στρέμματα . 

Στη ζωική έχουν χαθεί περισσότερα από 1.200 μελισσοσμήνη και περί τα 1.000 αιγοπρόβατα. 

Όλα αυτά είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ και πρέπει να καλυφθούν με αποζημιώσεις πολύ μεγαλύτερες των 800.000 ευρώ που ανακοινώσατε και ήδη, όπως έχω πληροφορηθεί το αυξήσατε κοντά στο 1,1 εκατ. ευρώ, που κι αυτό δεν καλύπτει ούτε καν τους παραγωγούς κηπευτικών. 

Όμως για τους παραπάνω αγρότες υπάρχουν και άλλα δύο ζητήματα, στα οποία καλείστε να απαντήσετε. 

Πρώτον, δεν τους έχουν καταβληθεί, παρά τις δεσμεύσεις σας, οι ενισχύσεις που δικαιούνται εξ αιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στη δραστηριότητά τους η πανδημία του κορωνοϊού. 

Και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους από τη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος την περίοδο του Πάσχα, στους παραγωγούς κηπευτικών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και στους μελισσοκόμους. 

Και το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν ζημιές εξοπλισμού και παγίου κεφαλαίου που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και θα πληρωθούν από κρατικές ενισχύσεις (γνωστές ως ΠΣΕΑ). Η εκτίμησή των 600.000 ευρώ που ανακοινώσατε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Προσθέστε δε ότι θα καταβληθούν και μετά από 4 χρόνια. 

Σας ρωτάμε, πείτε μας λοιπόν 

1) πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα τόσο οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, όσο και οι διαδικασίες καταβολής της κρατικής ενίσχυσης και 
2) πότε επιτέλους θα λήξει η βάσανος της αναμονής που έχετε βάλει τον αγροτικό χώρο με τις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία; Είναι δυνατόν να έχετε έγκριση της Ε. Επιτροπής από τις 24 Ιουλίου κι ακόμη να μην έχετε πληρώσει; 


Δευτερολογία: 

Επαναλαμβάνω. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ύψους 1,2 εκατ. € και οι ενισχύσεις των 600.000 € που ανακοινώσατε και σήμερα υπολείπονται των αναγκών. 

Χρειάζεται άμεσα να καταβληθεί ένα κομμάτι της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Όπως χρειάζεται να βρείτε τρόπο για να γίνει πιο σύντομα η πληρωμή των ΠΣΕΑ. 

Μία λύση είναι η προχρηματοδότηση. 

Από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί το ποσό μπορείτε να συνδράμετε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κι έρχομαι στις ενισχύσεις, για να σας βοηθήσω, για τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί μόνο οι ανθοπαραγωγοί. Δώσατε, το ποσό των 8,9 εκατ. ευρώ σε 1.070 γεωργούς. Συμφωνούμε. Από κει και πέρα υποσχέσεις, υποσχέσεις, παρατάσεις, παρότι η Ε. Επιτροπή ενέκρινε στις 24/7/2020 την δυνατότητα κατανομής κρατικών ενισχύσεων ύψους 51,23 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διανεμηθεί σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Λαϊκών Αγορών, στην αιγοπροβατοτροφία και στην καλλιέργεια σπαραγγιών. 

Ακόμη, δεν έχουν πληρωθεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για αυτές τις ενισχύσεις. 

Από παράταση σε παράταση τους πάτε. Ποιος ο λόγος της μεγάλης διάρκειας του χρόνου υποβολής του σχετικού αιτήματος; 

Μήπως δεν υπάρχουν διαθέσιμα από το Γενικό Λογιστήριο τα συγκεκριμένα χρήματα και καλείτε να επωμιστούν το βάρος οι αγρότες; 

Έχει ψηφιστεί ο Κανονισμός για νέο μέτρο του ΠΑΑ σύμφωνα με τον οποίον μπορεί να δοθεί ενίσχυση ύψους 7.000 € ανά γεωργό και 50.000 € ανά επιχείρηση με συνολικό προϋπολογισμό το 2% της κοινοτικής συνδρομής του ΠΑΑ. 

Για την Ελλάδα ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 47 εκατ. € κοινοτικής συμμετοχής. 

Γιατί μέχρι τώρα δεν έχετε δώσει κατευθύνσεις στο Υπουργείο σας για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης των αγροτών; 

Φροντίστε λοιπόν κ. Υπουργέ 3 πράγματα 

1) να καταβάλετε έγκαιρα τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, προχωρήστε ακόμη και σε προκαταβολές, 
2) να συνδράμετε στην έγκαιρη πληρωμή, μέσα από την προχρηματοδότηση των ΠΣΕΑ για την αποκατάσταση του ζημιωθέντος παγίου κεφαλαίου για να μην περιμένουν οι αγρότες 3 και 4 χρόνια 
3) να πληρωθούν οι ενισχύσεις που εκκρεμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Κύριε Υπουργέ, σας παραδώσαμε ιδιαίτερα ένα δημοσιονομικό πεδίο τέτοιο που μπορείτε, έχετε πόρους κρατικούς να ασκήσετε αυτές τις πολιτικές. Εμείς παραλάβαμε ένα χώρο αγροτικό με πρόστιμα, καταλογισμούς και καταφέραμε και βάλαμε κάποια τάξη μάλιστα σε σημείο που όχι μόνο δεν είχαμε πρόστιμα και καταλογισμούς, αλλά είχαμε και επιστροφές, χρήματα τα οποία ανήκουν στον αγροτικό χώρο και επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να στηριχτεί. Όλοι μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αναφερόμενοι στους αγρότες και τους ξεχνάμε την ώρα που πρέπει να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου