Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας.


"Συνάδελφοι της Ν.Δ. 
με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να φέρνετε στο προσκήνιο, με τον πιο θορυβώδη τρόπο, την απόλυτη αμηχανία σας, όταν βλέπετε να επιλύονται θέματα μεγάλα και κρίσιμα, θέματα που εσείς δημιουργήσατε και δεν είχατε την τόλμη να τα αντιμετωπίσετε από μια κυβέρνηση της αριστεράς για την οποία ήσασταν βέβαιοι ότι θα αποτελεί μια σύντομη παρένθεση. 

Καταδεικνύει επίσης η πρότασή σας το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο αρχηγός σας, ο κ. Μητσοτάκης. Ξέρει, τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι από εσάς, ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση των Βόρειων γειτόνων μας είναι μια συμφωνία έντιμη, μια συμφωνία που βρίσκεται σε αντιστοιχία και αναλογικότητα με τα πραγματικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί την τελευταία 25ετία. 

Είναι μια συμφωνία που επιλύει ένα θέμα (όχι μόνον το ονοματολογικό αλλά το σύνολο των εκκρεμοτήτων) που ιστορικά έχει ταλανίσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και το οποίο, επιπλέον, όσο μένει άλυτο, μας στερεί δυνάμεις πολιτικές, διπλωματικές, συμμαχικές, που είναι πολύτιμες για να αντιμετωπίσει η χώρα τον μεγάλο και πραγματικό κίνδυνο που προέρχεται από την Ανατολή και όχι από το Βορρά. 
Αλλά δέσμιος όπως είναι στη σκληρή γραμμή που του επιβάλλουν οι ακραίοι του κόμματός σας, δέσμιος επίσης στη λαϊκιστική ισοπεδωτική αντιπολίτευση που έχει επιλέξει να κάνει, σε όλα τα θέματα, αυτός που εκλέχτηκε στην ηγεσία του κόμματός του με τη σημαία της ανανέωσης και της εναντίωσης στο λαϊκισμό… δεν διστάζει πλέον να χρησιμοποιεί ένα εθνικό θέμα καθαρά για μικροπολιτική σκοπιμότητα. Διότι Αγαπητοί συνάδελφοι τι άλλο, από μικροπολιτική σκοπιμότητα, δείχνουν οι συνεχείς αλλαγές στις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά το τελευταίο διάστημα, ανάλογα με το που έβλεπε ότι πήγαιναν τα πράγματα. 

Τι άλλο δείχνει η υπαναχώρηση ακόμα και από θέσεις τις οποίες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν; 
Μοναδική σταθερή στάση σας, συνάδελφοι της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα είναι η απόλυτη άρνηση, για να μην πω και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. 

Εμείς με τη συμφωνία διατηρήσαμε άθικτες τις κόκκινες γραμμές του εθνικού μας συμφέροντος και πετύχαμε την καθιέρωση ονόματος erga omnes, την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού… τον τερματισμό της προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας μας. Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η συμφωνία που πετύχαμε είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού. Δεν επιβάλαμε τους όρους μας, δεν μας επέβαλαν τους όρους τους. Υπήρξε σεβασμός στις αξίες, και την αξιοπρέπεια τη δική μας και τη δική τους. Έτσι ώστε, εκτός των άλλων, να μπορεί η συμφωνία να είναι αποδεκτή από τους δυο λαούς και βιώσιμη στο χρόνο. 
Υπό αυτή την έννοια είναι μια νίκη της διπλωματίας, της συνεννόησης, της καλής γειτονίας. Και είναι ταυτόχρονα μια ήττα της πατριδοκαπηλίας και από τις δύο πλευρές των συνόρων. 
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το ποιοι, στην ευρύτερη Βαλκανική περιοχή είναι εναντίον της συμφωνίας. Ο καθένας και οι σύμμαχοί του… 

Κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Όπως βλέπει και τις προσπάθειες, αλλά και τα αποτελέσματα που έχει η κυβέρνηση αυτή όχι μόνον στα λεγόμενα μεγάλα θέματα, με τη χώρα, για παράδειγμα, να βγαίνει επιτέλους από το βραχνά των μνημονίων, αλλά και στις επιμέρους πολιτικές. 

Επιτρέψτε μου δυο λόγια για τον τομέα που υπηρετώ, τον αγροδιατροφικό. 
Παραλάβαμε ένα χάος… μια διαχείριση κοινοτικών πόρων με πρόστιμα και καταλογισμούς, που έφταναν στα 3 δις και τους αγρότες να μη ξέρουν πότε θα πληρωθούν και πόσα θα πάρουν. 
Όχι μόνο βάλαμε τάξη και σταματήσαμε τα πρόστιμα, αλλά και μπήκαμε στη διαδικασία απομείωσής τους. Χθεσινό παράδειγμα η αποδοχή από την Επιτροπή της πρότασής μας για μείωση των καταλογισμών των Συνεταιρισμών.
Το ίδιο έγινε προηγούμενα με το πακέτο Χατζηγάκη... θα γίνει αύριο και με τα υπόλοιπα. Αυτά κάνουμε εμείς... δεν κρύβουμε τα προβλήματα στα συρτάρια όπως κάνατε εσείς. 
Έχουμε συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο στον αγροτικό χώρο. 
Το έχουμε ήδη καταθέσει και στους θεσμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοβουλίες που συζητούνται αυτή την ώρα σε όλα τα φόρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τι υπηρετούμε με αυτό; 
1. τη διασφάλιση επάρκειας σε βασικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, 
2. την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο μέσω της προστιθέμενης αξίας και 
3. την παραγωγική, κοινωνική, πολιτισμική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου. 

Και με ποια εργαλεία; 
με την Πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛΘ 2014-2020. ύψους 6 δις Ευρώ.
Η πλειοψηφία των αναπτυξιακών δράσεών έχει ήδη προκηρυχθεί. Μέχρι σήμερα 2,5 δις €, ενώ ακόμη 1,5 δις € αφορούν σε συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 70% της δημόσιας δαπάνης των προγραμμάτων έχει δεσμευτεί. 

Σε ότι αφορά στις πληρωμές, έχουν ήδη φτάσει στα 2 δις, δηλαδή στο 35%. 
Υπηρετούμε επίσης το χώρο και με παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, όπως είναι η χρήση του εργόσημου και της κάρτας του αγρότη με χαμηλό επιτόκιο, στη λειτουργία της αγοράς, όπως είναι η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας με την υποχρεωτική αναγραφή και η πληρωμή των προϊόντων σε 60 ημέρες αλλά και με τις μάχες που δίνουμε, μέσα και από συμμαχίες που έχουμε συνάψει με άλλα κράτη – μέλη για την αυστηρή στοχοθέτηση της χρήσης και την άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ, μετά το 2020 

Για τον λόγο αυτό επιμένουμε: 
1.Να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ. 
2.Να μην υπάρξει πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων. Ήδη καταφέραμε όχι μόνο να την αποφύγουμε, γιατί αν γινόταν με τον τρόπο που έγινε, με τη δική σας σύμφωνη γνώμη την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, θα είχαμε μία απώλεια της τάξης των 746 εκατομμυρίων, ενώ με τη διαπραγμάτευσή μας διασφαλίσαμε τουλάχιστον διπλάσιο ποσό ανά στρέμμα από το μέσο όρο της Ε.Ε., που σημαίνει ότι αυτή η σύγκλιση θα μας κοστίσει λιγότερο από 150 εκατομμύρια, σε βάθος 7ετίας. 
3.Να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, γιατί αυτό θα ανοίξει τη πόρτα της επανεθνικοποίησης 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίως της αντιπολίτευσης, αυτά και άλλα πολλά κάνουμε εμείς. 
Αυτή η κυβέρνηση, σε όλους τους τομείς, αντίθετα με όσα υποστηρίζει η λυσσώδης προπαγάνδα, έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, έχει αποτελεσματικότητα, χαράζει δρόμους, δημιουργεί προοπτική. 

Και ξέρετε γιατί; Ξέρετε ποιο είναι το μυστικό; Εμείς είμαστε στην πολιτική όχι γιατί περιμέναμε διακαώς να απολαύσουμε τα προνόμια της εξουσίας. Όχι γιατί αυτό επέβαλε η προσωπική φιλοδοξία και η οικογενειακή παράδοση. Είμαστε στην πολιτική από πάθος για να βελτιωθεί η ζωή του πολίτη και για να έχει ένα καλύτερο μέλλον η χώρα. Αυτό είναι το κριτήριό μας και το κίνητρό μας. 

Γι αυτό έχουμε και την τόλμη να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να φέρνουμε λύσεις ακόμα και για θέματα γεμάτα αγκάθια όπως αυτό των σχέσεών μας με τη γειτονική χώρα. Και τις πρωτοβουλίες μας αυτές είμαστε βέβαιοι ότι η ιστορία θα τις αξιολογήσει με πρόσημο θετικό. Όπως θα αξιολογήσει και την ανεύθυνη στάση άλλων. Ας έχουν υπόψη τους όμως ότι ο πολιτικός γίνεται ηγέτης από τις αποφάσεις που παίρνει και από τη στάση που κρατάει όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου