Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018
"Θέλω, κατ’ αρχάς, κύριε Πρόεδρε, να καταθέσω τα Πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο ανασυγκρότησης στρατηγικής στον αγροτικό χώρο προς χρήση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Απλά θα τους πω ότι ξεκινώντας ο εισηγητής τους ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο κείμενο που προσεγγίζει την πραγματικότητα στην ελληνική γεωργία με αληθινά δεδομένα. Τελείωσε, κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας ότι θεωρούμε ότι αυτά που περιγράφονται στο σχέδιο είναι υλοποιήσιμα και εφικτά, παρ’ όλες τις δυσκολίες που ζούμε όλοι, και ως πολίτες και γενικότερα οι αγρότες. Οπότε πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτή η τακτική συνεργασία μέσα στην Επιτροπή. Αυτά, για να απαντήσω και με τα Πρακτικά της Επιτροπής στον κ. Βαρβιτσιώτη.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, οι πόροι του αγροτικού χώρου προέρχονται από τέσσερις βασικές πηγές: την αξία της παραγωγής, τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις επιδοτήσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίως, σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις κρατικές ενισχύσεις, τύπου ΠΣΕΑ και de minimis.
Ας δούμε, λοιπόν, τι κάναμε εμείς και τι σχεδιάζουμε για όλα αυτά. Κατ’ αρχάς, προστατεύσαμε το αγροτικό εισόδημα με τη θέσπιση του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Μιλούσατε, αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, για φορολογική λαίλαπα. Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της φορολογικής ρύθμισης, δηλαδή για το 2016, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πεντακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες αγρότες, με βάση αυτά που δήλωσαν, πλήρωσαν φόρο 70 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, αν ίσχυε ο δικός σας νόμος, ο νόμος της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ο ν. 4172/2013, που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13 %, θα πλήρωναν 173 εκατομμύρια, δηλαδή υπερδιπλάσια. Αν δεν γινόταν δεκτή η απαίτηση των Θεσμών για φορολόγηση με 26%, θα έφτανε στα 346 εκατομμύρια, δηλαδή πενταπλάσια.
Άρα, από αυτά τα χειρότερα εμείς προστατεύσαμε τους αγρότες. Μη λέτε άλλα ψέματα. Άκουσα ομιλητές να αναδεικνύουν θέμα ΕΝΦΙΑ. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Γιατί το αναδεικνύετε; Όντως έχουμε ένα πρόβλημα σχετικά με τη φορολόγηση των συνεργαζόμενων αγροτών και είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε υποσχεθεί ότι με την πρώτη δυνατότητα θα το αντιμετωπίσουμε.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, για μια ακόμα φορά πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα από τους αγρότες, ότι θεσπίστηκε για λογαριασμό τους εθνική σύνταξη, όταν όλοι ξέρουμε ότι αυτό το βοήθημα, η σύνταξη που έπαιρναν, έβαινε προς μηδενισμό και όταν ξέρουν, τώρα πλέον, ότι το ασφάλιστρο που πληρώνουν θα λειτουργεί επιπλέον ανταποδοτικά από την εθνική σύνταξη.
Επίσης, τι κάναμε για τις ενισχύσεις; Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή τους νοικοκυρεύοντας όλες τις παλιές εκκρεμότητες ακόμα και από το 2018. Έχουν πληρωθεί για το 2017 μέχρι σήμερα περί το 1,6 δισεκατομμύρια και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν ακόμη 1,2 δισεκατομμύρια.
Αν δε προσθέσουμε και το κοινωνικό μέρισμα που αντιστοιχεί στον αγροτικό κόσμο, τότε συνολικά για το 2017 θα ξεπεράσουμε τα 3 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι μια πραγματικότητα.
Επίσης, να μην αγνοείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας δεν είχαμε ούτε 1 ευρώ πρόστιμο και καταλογισμούς, όταν το ξέρετε ότι βρήκαμε 3 δισεκατομμύρια μπροστά μας από τις δικές σας κακοδιαχειρίσεις.
Έρχομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έγκρισή του αποτιμούμε θετικά την εφαρμογή του. Με βάση την άριστη συνεργασία που έχουμε ιδιαίτερα με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην οποία έχουμε εκχωρήσει το 37,4% των πόρων, προγραμματίζουμε και την επόμενη χρονιά. Καταφέραμε το 2017 να ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του.
Συνολικά οι νέες προκηρύξεις και τα συνεχιζόμενα έργα έχουν δεσμεύσει το 62% των πόρων και ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις πληρωμές στο τέλος του χρόνου να φτάνουν στα 1,4 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, σε μόλις δύο έτη η απορρόφηση έχει αγγίξει το 25% και, μαζί με την προκαταβολή που έχει εισρεύσει στη χώρα, φτάνει στο 29%
Οι στόχοι μας για το 2018 είναι εξίσου φιλόδοξοι. Θα σταθώ μόνο στην ενεργοποίηση των μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών. Και αναφέρομαι στις δομές για την τεχνική και επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη από γεωτεχνικούς και άλλους επιστήμονες του χώρου, στις δομές συνεργασίας για τη μεταφορά γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας μέσω της δημιουργίας συμπράξεων και στην ανάδειξη της ποιότητας των αγροτοδιατροφικών μας προϊόντων. Οι πόροι που θα διατεθούν για αυτές τις παρεμβάσεις ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Στο Υπουργείο έχουμε ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια για να αρθούν οι αγκυλώσεις και τα κακώς κείμενα στην αλιεία. Το βασικότερο εργαλείο μας σε αυτή τη διαδρομή είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας ύψους 389 εκατομμυρίων ευρώ, που με την εθνική συνεισφορά θα ξεπεράσει τα 523 εκατομμύρια ευρώ.
Στους στόχους μας περιλαμβάνεται επίσης και η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη στήριξη της ιδίας συμμετοχής, ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γι’ αυτό και είμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία εκπονεί την προβλεπόμενη από τον κανονισμό σχετική μελέτη διάγνωσης των χρηματοδοτικών αναγκών και επιλογής κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε μέσα στο 2018 να οδηγηθούμε στη σύσταση του αντίστοιχου ταμείου στήριξης των επενδύσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην ιδία κατεύθυνση κινούνται και οι ριζοσπαστικές αλλαγές και οι αναγκαίοι εκσυγχρονισμοί που επιχειρήσαμε, όπως η ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες, με την οποία αντιμετωπίσαμε δύο βασικά ζητήματα της κτηνοτροφίας: Πρώτον, την επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις της, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, με την αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου που πετύχαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας επιπλέον 8 εκατομμύρια στρέμματα επιλέξιμων εκτάσεων. Και δεύτερον, την αειφορική διαχείριση, μέσω των διαχειριστικών σχεδίων που συντάσσονται αυτή την περίοδο, 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται.
Η θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη, η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο τραπεζικό σύστημα. Όλα δείχνουν ότι εξασφαλίσαμε μια χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης. Σχεδιάζουμε την επέκτασή της το 2018 και στο «πρασίνισμα». Προχωρήσαμε στην υπηρέτηση των στρατηγικών μας επιλογών στη ζωική παραγωγή με τη διεύρυνση των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τα 63 εκατομμύρια στα 124 εκατομμύρια. Υπερδιπλασιάσαμε δηλαδή τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Θεσπίσαμε το εργόσημο στην αγροτική οικονομία και, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα το επεκτείνουμε και στους μετακλητούς εργάτες που εισέρχονται στη χώρα μας με σκοπό την εποχική εργασία.
Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Ξεκινήσαμε με την εφαρμογή του από την Κοζάνη, παραχωρώντας στους νέους αγρότες της περιοχής Εορδαίας χίλια στρέμματα.
Τον Φεβρουάριο δε του 2018 θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η Τράπεζα Εγχώριου Γενετικού Υλικού στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
Βάλαμε ξεκάθαρους κανόνες και διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άρμεξης του γάλακτος και προέλευσης του κρέατος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση στήριξης στον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Όπως, επίσης, θεσμοθετήσαμε με αυστηρές κυρώσεις την υποχρεωτική πληρωμή μέχρι εξήντα ημέρες στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων, ώστε να πάψει ο Έλληνας αγρότης να είναι ο βασικός πιστωτής του χονδρεμπορίου και των πολυκαταστημάτων. Τέρμα στο ότι πουλάμε προϊόντα λήξης επτά ημερών και πληρωνόμαστε με επιταγές επτά και δέκα μηνών.
Προχωράμε στις αρχές του 2018 στην έναρξη λειτουργίας του ΟΔΙΑΓΕ, που θα αξιοποιεί τη δημόσια αγροτική περιουσία, σχεδιασμένα, με προτεραιότητα σε νέους, άνεργους και συλλογικούς φορείς. Ετοιμάζουμε παράλληλα και ρύθμιση για τη σωτηρία και απόδοση στην αγροτική δραστηριότητα, μέσω του ΟΔΙΑΓΕ, της αγροτικής περιουσίας των συνεταιρισμών που έχουν αδρανήσει ή οδηγούνται σε εκκαθάριση. Πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε τη συγκεκριμένη αγροτική περιουσία.
Με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς υπήρξε ανταπόκριση σε μεγάλο βαθμό. Ένα πλήθος υγιών συλλογικοτήτων (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ) μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν προς κάθε παραγωγική, μεταποιητική ή εμπορική κατεύθυνση.
Δυο λόγια, αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνοντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, διότι ήδη έχει ξεκινήσει μία δημόσια διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βεβαίως ξεκίνησε ήδη και στη χώρα μας η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευσή της.
Σήμερα μπορούμε να πούμε με μια σχετική βεβαιότητα, παρά τις ενδεχόμενες αντιδράσεις, πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις παρέμβασης στην πορεία της σύγκλισης, στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την μετά το 2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική, όλες οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ανοιχτές και η συμμετοχή μας στη συζήτηση αυτή είναι ουσιαστική.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε είναι όχι μόνο η διασφάλιση επαρκών πόρων, αλλά και η ισορροπία μεταξύ των πόρων και των υποχρεώσεων που θα αναλάβουν τόσο η Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και οι γεωργοί μας.
Γι’ αυτό απαιτείται να προσεγγίσουμε το μέλλον με όρους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης που αφορά το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείνω υπενθυμίζοντάς σας τη συναίνεση που είχαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία ιδιαίτερα στα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της αναθεώρησης μετά το 2020, θα είναι πράγματι σημαντική εάν την υιοθετήσουμε.
Σας ευχαριστώ. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου