Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Β. Αποστόλου: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων στα Κύθηρα

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            
Αθήνα, 6 Αυγούστου 2017



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα Κύθηρα μετέβη σήμερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κυθήρων, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και  τοπικούς  φορείς,  προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις επιπτώσεις της φωτιάς και να συντονιστούν οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις  των ζημιών και την  ανακούφιση των πληγέντων.

Στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν  είναι:
1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.
2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.
3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.
4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων  δασικών εκτάσεων.
5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.
6.Η  άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης.

«Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς  στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή  μάχη με τη φωτιά είναι ο  έλεγχος και η κατάσβεσή της. Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων.  Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο  με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων  το ξημέρωμα της Δευτέρας,  θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι  η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και  ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση» δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά για τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή υπογράμμισε  ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση  των κλιμακίων του  ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων του νησιού.

Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ώστε να κηρυχθούν ως αναδασωτέες όλες οι  καμένες δασικές εκτάσεις στα Κύθηρα και να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κ.ά) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης των δασών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου