Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη του κλάδου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αθήνα, 31 Μαΐου 2017



"Θέλω κατ΄αρχήν να ευχαριστήσω τα παρόντα, αλλά κι αυτά που δεν μπόρεσαν να είναι κοντά μας σήμερα, μέλη της ομάδας εργασίας για τις πολλές προσπάθειες που κατέβαλλαν στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για τα ΑΦΦ που σας παρουσιάζουμε. Η επιστημονική τους εξειδίκευση, αλλά και η φιλοτιμία τους να αναδείξουν το έργο τους, έφεραν το αποτέλεσμα που έχετε μπροστά σας.
Ταυτόχρονα βέβαια θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που μας ώθησε και σε αυτή τη προσπάθεια ήταν και το ενδιαφέρον των παραγωγών και μεταποιητών για τα ΑΦΦ, που στη χώρα μας διαρκώς αυξάνει.
Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών κάνουν ήδη την εμφάνισή τους σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Που οφείλεται;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια στο ερώτημα αυτό σήμερα. Το θέμα είναι ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και μάλιστα χωρίς να έχουν ληφθεί κάποια ειδικά μέτρα.
Αυτό όμως που εμείς βάσιμα μπορούμε να πούμε είναι ότι γνωρίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και τις ιδιότητες των φυτών αυτών, με την κατάλληλη οργάνωση, υποστήριξη και θεσμοθέτηση, στο επόμενο διάστημα ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά.
Και κυρίως να αναπτυχθεί όχι γενικά και αόριστα προς όφελος και μόνο αυτών που αξιοποιούν αυτές τις ιδιότητες των φυτών, αλλά και όλης της αλυσίδας από το σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν.
Αυτό σημαίνει για μας πλήρη αξιοποίηση της έρευνας σε όλα τα στάδια, διάθεση κατάλληλων εκτάσεων, παραγωγή ενδογενούς πολλαπλασιαστικού υλικού με διατήρηση των εξαιρετικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών, συμβολή στις ενισχύσεις για εγκατάσταση καλλιεργειών, συμβολή σε επενδυτικές προσπάθειες παραγωγής και μεταποίησης, υποστήριξη επιστημονική και τεχνική, υποστήριξη στην διάθεση και την εμπορία. 
Και ταυτόχρονα πλήρη προστασία των ενδημικών φυτών και των περιοχών τους. Αυτά προσπάθησε η Επιτροπή να προδιαγράψει στο παρόν Στρατηγικό Σχέδιο κάνοντας μια εξαιρετική εργασία.
Το σχέδιο αυτό θα αναρτηθεί για κάποιο όχι μεγάλο χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο προκειμένου να γίνουν πιθανώς και άλλες προτάσεις από φορείς που δεν συμμετείχαν στην επιτροπή που συγκροτήσαμε.
Με στην οριστικοποίησή του θα ακολουθήσει μια σειρά ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Ενεργειών στην περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια, στην έκδοση εγχειριδίων και οδηγιών, στην περιφερειακή κατανομή καλλιεργειών, σε ειδικά υποστηρικτικά μέτρα, 
σε ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, σε στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις ειδικών συμπράξεων και συνεργιών καθώς και σε θεσμικές πρωτοβουλίες και αναγκαιότητες που στο Σχέδιο προτείνει.
Αυτός είναι ο ρόλος της Πολιτείας και των δημόσιων φορέων της. 
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον κλάδο στη τύχη του, όπως έγινε στο παρελθόν. 
Η ιστορία θα δείξει αν πράξαμε σωστά όχι μόνο πολιτικά αλλά κυρίως επιχειρησιακά.
Κλείνω ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τα μέλη της ομάδας και όλους εσάς που με τη παρουσία σας γίνεστε αρωγοί στη προσπάθειά μας.
Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του Σχεδίου μας θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου