"Εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνω έναν συνοπτικό απολογισμό του Υπουργείου που υπηρετώ αλλά ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει. Θα αναφερθώ μόνο σε δύο θέματα που παραλάβαμε με μεγάλα προβλήματα, το ένα καθημερινότητας (θα κριθούμε και από αυτή) και το άλλο στρατηγικής.
Το πρώτο είναι η διαχείριση των κοινοτικών πόρων, όπου όχι μόνο βρήκαμε περισσότερα από 3 δις πρόστιμα και καταλογισμούς, αλλά και καθυστερήσεις στις πληρωμές από το 2008. Βάλαμε τάξη αφού το 2015 μετά από πολλά χρόνια δεν είχαμε πρόστιμα και μέχρι τέλος του Οκτώβρη θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες . Υπολογίζουμε ότι τη φετινή χρονιά θα έχουμε ρεκόρ πληρωμών. Θα ξεπεράσουν τα 4 δις.
Το δεύτερο έχει ως βασικότερη αναφορά το ΠΑΑ 2014-2020 συνολικού επενδυτικού κόστους πάνω από 6 δις, από τα οποία τα 4,7 δις είναι κοινοτικοί πόροι. Είχε κατατεθεί στην Ε.Ε. από τη προηγούμενη Κυβέρνηση, λίγο πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 και επιστράφηκε το καλοκαίρι. Το αναμορφώσαμε, βάζοντας τη δική μας σφραγίδα. Εγκρίθηκε και αυτή τη περίοδο προχωρούμε στη προκήρυξη ενός σημαντικού μέρους.
Διακονώ τον αγροτικό χώρο εδώ και δεκαετίες. Αυτό που συνειδητοποιώ μέρα με την ημέρα είναι ότι το πολιτικό σύστημα και τα συν αυτώ, δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία και την κρισιμότητά του.
Έχετε ακούσει ποτέ να απασχολούν τον πολιτικό διάλογο τα αγροτικά θέματα και τα θέματα της υπαίθρου, εκτός από τη περίοδο που έχουν κατέβει οι αγρότες με τα τρακτέρ στους δρόμους; Με καλούν στα κανάλια και - επειδή επιμένω πάντα να μιλάω γι αυτά τα θέματα, όχι μόνον γιατί είναι της αρμοδιότητάς μου αλλά γιατί θέλω να τα αναδείξω και να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητά τους - κοιτάνε να τα «ξεπετάξουνε» για να πάμε στα άλλα, τα δήθεν μεγάλα, τα δήθεν σημαντικά…Ποια;
Θέλω να καταλάβετε ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης, αρχικά, της οικονομίας και της ανάπτυξης στη συνέχεια, δεν μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο.
Ο αγροτικός τομέας, ακόμη και όπως είναι σήμερα, λειψά, όχι μόνο άντεξε στην κρίση αλλά συνεχίζει να δίνει δουλειές και προοπτική. Όχι μόνον έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στο εθνικό ΑΕΠ (συμμετέχει σε ποσοστό περίπου διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο) αλλά - τη στιγμή που ψάχνουμε αγωνιωδώς να τονώσουμε τις εξαγωγές της χώρας - αυξάνει τον εξαγωγικό του προσανατολισμό.
Πέραν τούτων δίνει τη βάση για να αναπτυχθεί ο δευτερογενής τομέας, η μεταποίηση, το εμπόριο. Παράγεται αξία από τον αγροτικό τομέα. Αξίζει λοιπόν και την προσοχή μας και τη μέριμνά μας, όπως και κάνουμε πράγματι στο Υπουργείο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει κεντρική πολιτική για την αριστερά.
Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη αντίληψη για τον αγροδιατροφικό τομέα και ταυτόχρονα μια επικαιροποιημένη, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, πολιτική υπαίθρου.
Ένα μεγάλο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ελληνικής υπαίθρου πρέπει να αποτελέσει βασική μας προτεραιότητα. Και μέσα σε αυτό το σχέδιο (θα κάνω μια ειδική αναφορά γιατί όπως ξέρετε έχω μακρά ενασχόληση με τα θέματα της αυτοδιοίκησης) πρέπει να δούμε το θέμα της αποδυνάμωσης της αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο: Το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την τοπική αντιπροσωπευτικότητα.
Οι παλιές κοινότητες δεν εκπροσωπούνται και οι παλιοί καποδιστριακοί Δήμοι υποεκπροσωπούνται. Οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που ενδιαφέρονται για τα κοινά, είναι αποκλεισμένοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο παρά ο κεντρικός υδροκέφαλος Δήμος με ότι αυτό συνεπάγεται…
Αναφέρθηκα σε πράγματα που δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα να συζητούνται στα κομματικά συνέδρια, αλλά αυτά όμως αποτελούν τον πνεύμονα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Σας καλώ λοιπόν να δούμε με νέα ματιά την ύπαιθρο και τον αγροδιατροφικό χώρο, να έλθουμε σε πιο ουσιαστική επαφή και συχνότερη επικοινωνία με την επαρχία, να στηρίξουμε ότι αξίζει να στηριχτεί και να αλλάξουμε ότι πρέπει να αλλάξει."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου