(*) Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής 22/2/2015
Σχέδιο για την τροποποίηση του φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της γενικότερης επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα με πρόσθετη χρηματοδότηση και αναδιανομή των πόρων προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, επεξεργάζεται η νέα κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στην «Οικονομία» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Επιπλέον, υπογραμμίζει στη συνέντευξη ότι υπάρχει ανάγκη οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να διευρυνθούν περισσότερο και να αρθούν οι περιφερειακές ανισότητες στην κατανομή κονδυλίων.
Με το καλημέρα στο υπουργείο -αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου- τον περίμενε ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα από την ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και μάλιστα με ρύθμιση για τμηματική καταβολή σε 5 χρόνια, ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά με 250 εκατ. Προσθέτει μάλιστα ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης με το ν+2 και γι' αυτό θα επιδιώξει τη μετατόπιση των χρημάτων, που ξεπερνούν τα 700 εκατ., υπέρ των παραγωγών.
Παράλληλα, ο υπουργός εξαγγέλλει στοχευμένα μέτρα, όπως την κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, ενώ παράλληλα βάζει οριστικό τέλος στους συμψηφισμούς χρεών με αγροτικές επιδοτήσεις.
Το 2015 είναι έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Αλλαγές θα υπάρξουν και σε ποια επίπεδα;
Ο εθνικός φάκελος για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ υποβλήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου την 1η Αυγούστου 2014.
Οι αποφάσεις αυτές μας δεσμεύουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό βέβαια δεν μας ικανοποιεί και γι' αυτό θα πρέπει, στο πλαίσιο της γενικότερης επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα μας, να ζητήσουμε όχι μόνο την τροποποίηση του περιεχόμενου του, αλλά και μία πρόσθετη χρηματοδότηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι οι αγρότες υπήρξαν θύματα της οικονομικής κρίσης.
Ποια θα είναι τα αναπτυξιακά κριτήρια που θα συμπεριληφθούν στον εθνικό φάκελο;
Για να δοθεί στον εθνικό φάκελο αναπτυξιακή κατεύθυνση και να γίνει ορθολογική και δίκαιη η ανακατανομή των πόρων, πρέπει να συνδεθεί:
• Με ένα εθνικό σχέδιο δράσης και πρόγραμμα ανάπτυξης, ανά τομέα παραγωγής και περιφέρεια.
• Με την ανάδειξη των πεδίων συμπληρωματικότητας με άλλα προγράμματα (περιβάλλον, έρευνα, κατάρτιση, κ.λπ.).
• Με την επίλυση διαρθρωτικών και θεσμικών θεμάτων που δυσκολεύουν την υλοποίηση των στόχων που θα τεθούν.
Γι' αυτό, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούμε από τώρα να εντοπίσουμε αυτές τις αλλαγές που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη νέα ΚΑΠ για τον αγροτικό χώρο, τόσο στο ισχύον πλαίσιο όσο και στα επιδιωκόμενα. Θα περιμένουμε λίγο. ?
Γεμίζει ο «κουμπαράς» για τους μικρομεσαίους αγρότες
Μιλήσατε στις προγραμματικές σας δηλώσεις για διεύρυνση της λίστας των προϊόντων που θα ενισχύονται με συνδεδεμένες με την παραγωγή επιδοτήσεις. Με ποια νέα προϊόντα σχεδιάζετε να εμπλουτίσετε τη λίστα αυτή;
Υπάρχει ανάγκη οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να διευρυνθούν περισσότερο, τόσο ως προς την ενίσχυση συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων στις νέες συνθήκες, έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάρρευσή τους και η εγκατάλειψη της παραγωγής (π.χ. τευτλοκαλλιέργεια), όσο και ως προς την παραγωγή ζωοτροφών (ψυχανθή) που χρειάζεται η κτηνοτροφία μας. Το σίγουρο είναι ότι στον ενδιάμεσο έλεγχο θα ζητήσουμε την αναδιανομή των πόρων προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την αναστροφή της τάσης εγκατάλειψης της γης.
Αλλαγές στον τρόπο κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων θα υπάρξουν;
Βασική μας επιδίωξη θα είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους. Και αυτό γιατί με το καλημέρα στο υπουργείο με περίμενε ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα από την ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και μάλιστα με ρύθμιση για τμηματική καταβολή σε 5 χρόνια, ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά με 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμούν και νέα πρόστιμα ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ηταν πλήρης η ανικανότητα στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων από τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, με την περίπτωση των βοσκοτόπων να αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση στη διαχείριση των ζητημάτων διακυβέρνησης της χώρας.
Μπορείτε να μας περιγράψετε ορισμένες από τις δράσεις που θα ενταχθούν με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κτηνοτροφίας;
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη στήριξη τόσο της κτηνοτροφίας, με την επίλυση του ζητήματος των βοσκοτόπων, την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης και νομιμοποίησης των κτηνοτροφικών μονάδων, τον έλεγχο και την εκρίζωση των ζωονόσων, όσο και της μεταποιητικής δραστηριότητας του χώρου.
Θα μειωθούν φόροι και κόστος παραγωγής
Ποια θα είναι τα πρώτα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης στον πρωτογενή τομέα που θα θέσετε σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα;
Πρώτιστο καθήκον μας είναι να σταθούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά στον αγρότη -και το κάνουμε ήδη- όταν πλήττεται η παραγωγή του. Καταγράφουμε ήδη τις ζημιές και θα αποζημιώσουμε άμεσα, με χρήματα του ΕΛΓΑ, το ζωικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή που καταστράφηκε σε όλη τη χώρα από τις πρόσφατες πλημμύρες, από την Ηπειρο μέχρι τη Στερεά Ελλάδα και τον Εβρο.
Δίνουμε άμεσα έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές, όπου υπάρχει ανάγκη και σε σύντομο χρόνο θα αποζημιώσουμε τις καταστροφές στον εξοπλισμό, στις εγκαταστάσεις και στο φυτικό κεφάλαιο.
Παράλληλα, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στην απορρόφηση και σωστή αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013).
Δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης με το ν+2 και γι' αυτό θα επιδιώξουμε τη μετατόπιση των χρημάτων, που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, υπέρ των παραγωγών, τόσο για την κάλυψη ζημιών όσο και για την υλοποίηση ενός νέου επιχειρησιακού προγράμματος για την κτηνοτροφία που θα έχει ως στόχο την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου.
Στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν και στην ενίσχυση του εισοδήματος, και συγκεκριμένα:
• Φορολογικά, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους στάβλους και στις αποθήκες, καθώς και κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%.
Καθορίζουμε και για τους αγρότες αφορολόγητο καθαρό ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, που θα μείνει και εκτός της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.
• Μείωση του κόστους παραγωγής, με την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τη σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ώστε να φτάσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στον μέσο όρο της ΕΕ και μελλοντικά να καταλήξουμε στο αγροτικό πετρέλαιο.
• Οικονομική ενίσχυση, όπως είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ.
Συμψηφισμός χρεών με επιδοτήσεις θα υπάρξει στο μέλλον;
Δεν θα υπάρξει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αντίκειται σε κοινοτικούς κανονισμούς και, δεύτερον, γιατί οι επιδοτήσεις αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιβίωσης των αγροτών, αλλά και το κυριότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Συνέντευξη στον Κώστα Νάνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου