Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Β.Αποστόλου, Αν.Υπουργός: Στήνεται το νέο ΤΑΙΠΕΔ για τη στήριξη των αγροτών (*)

(*) Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής και στον Κώστα Νάνο (6/6/2015)

Στη δημιουργία ενός αγροτικού... ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της γεωργικής γης, με σκοπό τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα μας, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής», προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός φορέα αξιοποίησης αγροτικής γης και ακινήτων. «Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες είναι οι σχολάζουσες γαίες του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχουν περί τα 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου». Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στην ένταξη της δημιουργίας του νέου φορέα αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων στο σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, προκειμένου να πάρει άμεσα το σχέδιο αυτό νομική υπόσταση.
Εταιρικό σχήμα 
Σε δεύτερο χρόνο θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες για τη σύσταση του εταιρικού σχήματος, που θα προχωρήσει στην καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων. Η αξιοποίηση της περιουσίας θα βασίζεται -σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- σε τέσσερις πυλώνες:
  • Θα δίνονται εκτάσεις με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.
  • Θα καλλιεργούνται για ζωοτροφές ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • Θα μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση (διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας) και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
  • Θα υπάρξει λύση με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, αποφέροντας έσοδα στο Δημόσιο.
Οπως χαρακτηριστικά μάς αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, «για παράδειγμα στην περιοχή της Λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία υπάρχουν περί τα 30.000 στρέμματα γεωργικής γης που ανήκουν στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο της στήριξης των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, θα μπορούσαν να παραχωρηθούν οι εκτάσεις αυτές για την καλλιέργεια ζωοτροφών με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής».

«Επιπλέον -συνεχίζει ο Β. Αποστόλου- οι παραγωγοί που εντάσσονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης, θα μπορούν να αποκτήσουν εκτάσεις, είτε προς άμεση εκμετάλλευση, είτε ακόμη με σκοπό οι εκτάσεις αυτές να αποτελέσουν εγγυήσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση των επενδύσεών τους». Η καταγραφή της περιουσίας έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε:
  • Περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων.
  • 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων.
  • 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Μπορεί η αρχική πρόθεση της ηγεσίας να ήταν η αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων του αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων της γεωργικής γης και των ανενεργών μεταποιητικών μονάδων, με απώτερο σκοπό την ίδρυση Τράπεζας Γης και Ακινήτων για την παραχώρησή τους σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην «Οικονομία» ο κ. Αποστόλου, «το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε θα έχει πιο σύνθετο χαρακτήρα με πολλαπλά οφέλη για τους οργανωμένους αγρότες». Το σχήμα του φορέα αξιοποίησης της περιουσίας θα μορφοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής της περιουσίας, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί εάν θα είναι τράπεζα, οργανισμός ή εταιρεία.
Παράλληλα, υπάρχουν επαφές με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και άλλους φορείς που κατέχουν, πιθανόν, αντίστοιχη περιουσία, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν κι αυτοί. Μάλιστα, πεδίο συνεργασίας θα αναζητηθεί και με την Εκκλησία για την αξιοποίηση της αγροτικής εκκλησιαστικής περιουσίας.
Κώστας Νάνος
nanos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου