Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Β. Αποστόλου: Συνεχίζεται η ομηρία των αγροτών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Χαλκίδα, 27/5/2020 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου 2020, η Επίκαιρη Ερώτηση (722/22-5-2020) του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Σε ομηρία οι αγρότες που επλήγησαν από τη πανδημία του Κορωνοϊού.» 

Πρωτολογία Β.Αποστόλου:

«Το πρώτο ερώτημά μου έχει σχέση με τη διαπιστωμένη αδυναμία σας να διαχειριστείτε τα 150 εκατ. ευρώ που σας διέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη του αγροτικού χώρου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 10 εκατ. ευρώ έχετε διαθέσει στους ανθοπαραγωγούς. 

Εμείς από την αρχή που ανακοινώθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά επιμέναμε ότι δεν επαρκούν, ότι οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες. Πόσο μάλλον όταν ακολουθούσε η περίοδος του Πάσχα, όπου πολλοί κλάδοι θα είχαν πρόβλημα. 

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός οικονομικών σε ερώτηση που του είχαμε υποβάλλει πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσθετη ενίσχυση, ειδικά στο κλάδο της αλιείας, αναφέρει ότι τα 150 εκατ. αφορούσαν παροχή άμεσων ενισχύσεων στοχευμένα σε παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα . 

Ποιοί ήταν αυτοί; Σήμερα 2 μήνες από τότε, όταν μάλιστα οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, εσείς έχετε αφήσει στα αζήτητα 140 εκατ. ευρώ. 

Πότε λοιπόν θα ενισχύσετε τους ψαράδες, που ειδικά την πρώτη περίοδο της πανδημίας αντιμετώπισαν και πρόβλημα επιβίωσης; 

Πότε θα ενισχύσετε τους οινοποιούς που έχουν τεράστιο πρόβλημα με την απορρόφηση της περσινής παραγωγής και σας έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις; 

Πότε θα ενισχύσετε τους παραγωγούς των Λαϊκών αγορών; 

Και πότε την κτηνοτροφία και ειδικά την αιγοπροβατοτροφία για την οποία θα αναφερθώ, αφού πρώτα ακούσω την, τελική φαντάζομαι, θέση σας. 

Αυτή τη στιγμή έχετε στα χέρια σας δυνατότητα για άμεση ενίσχυση 140 εκατ. από το Γενικό Λογιστήριο (δε θέλω να πιστεύω ότι σας δημιουργούν πρόβλημα εκταμίευσης), 22 εκατ. από υπόλοιπο de minimis και 48 εκατ. από τα αδιάθετα του ΠΑΑΑ. 

Μα θα μου πείτε ότι όταν εσύ Αποστόλου ζητάς 72 εκατ. για την αιγοπροβατοτροφία, και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 300. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; 

Μπορούν να βρεθούν αν από αυτά που δεν είχαν προγραμματιστεί ως έσοδα στο κρατικό προϋπολογισμό, τα 445 δις από τις επιστροφές των δημοσιονομικών διορθώσεων, που καταφέραμε να πετύχουμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σας διαθέσει η κυβέρνηση ένα μικρό ποσό για το χώρο, δηλαδή γύρω στα 150 εκατ. 

Πιέστε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Το έχει ανάγκη ο χώρος.» 

Δευτερολογία Β. Αποστόλου: 

«Δεν απαντήσατε κύριε Υπουργέ για την αιγοπροβατοτροφία, ούτε αιτιολογήσατε την καθυστέρηση στην απορρόφηση των διαθεσίμων για την ενίσχυση του αγροτικού χώρου. 

Θα σας καταθέσω τις δικές μας προτάσεις. 

Η μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους με βάση τα σφάγια και την παράδοση γάλακτος δημιουργεί πρόβλημα, όχι μόνο για το ύψος της ενίσχυσης αλλά και για τον αριθμό των πληττόμενων που καλύπτει. 

Όμως εμείς εκτιμάμε ότι η αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε από τη μειωμένη τιμή πώλησης των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, αλλά και από τη μη πώληση όλης της παραγωγής, τόσο σε κρέας όσο και σε γάλα, ανά θηλυκό ζώο κινείται σε διπλάσιο ποσό, δηλαδή φτάνει στα 8 ευρώ κι όχι στα 4, που αρχικά είχατε γνωστοποιήσει. 

Δε θα έχετε πρόβλημα με την αιτιολόγηση του ύψους της ενίσχυσης ανά ζώο. Κι άλλες φορές η Ε.Ε. έχει επιτρέψει τέτοιες ενισχύσεις σε χώρες που είχαν πρόβλημα με τη διάθεση του γάλακτος. Μετά τη κατάργηση, για παράδειγμα των ποσοστώσεων το 2017, που ασφαλώς η τότε κρίση δεν είχε τα στοιχεία της πρόσφατης πανδημίας . 

Όσον αφορά στους αιγοπροβατοτρόφους, εμείς προτείνουμε να ενισχυθούν όλοι, δηλαδή όχι μόνο οι 37.500 που συνδέονται με τη συνδεδεμένοι ενίσχυση, αλλά και οι 30.000 που βρίσκονται στις απομονωμένες ορεινές και νησιώτικες περιοχές. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να προσκομίσουν κάποιο δικαιολογητικό που να εμφανίζει τη συνολική τους δραστηριότητα. Το ζήτημα όμως είναι ότι η έκτακτη βοήθεια από κρατικούς πόρους για να αιτιολογηθεί απέναντι στην Ε.Ε. δεν χρειάζεται οπωσδήποτε τη σύνδεσή της με παραστατικά που αποδεικνύουν την ύπαρξη τους. 

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν κι αυτοί, όχι μόνο γιατί έχουν το ίδιο πρόβλημα με τους άλλους, αλλά και δύο ακόμη λόγους, ότι δεν παίρνουν τις ανάλογες με τους άλλους 37.500 ενισχύσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως για παράδειγμα τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που δόθηκαν αυτές τις ημέρες στην κτηνοτροφία και γιατί στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει να κρατηθούν μια και αποτελούν τη μοναδική παραγωγική απασχόληση και πηγή εσόδων σε αυτές. 

Στους χιλιάδες τέτοιους απομονωμένους οικισμούς που έχει η χώρα μας οι οικογένειες που μένουν δεν ξεπερνούν τις 10, από τις οποίες 2 με 3 είναι κτηνοτρόφοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι. 

Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί το συνολικό ποσό των 72 εκατ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας να στέκεται ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας, αλλά και να αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο.» 

Στην απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι η ομηρία των αγροτών συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου