Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Β. Αποστόλου: Η Ν.Δ. επιμένει στις μονοκομματικές Κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην κρίση



Χαλκίδα, 23/1/2020 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών 
«Εκλογή Βουλευτών». 

«Η δημοκρατική και πλουραλιστική συγκρότηση της Βουλής, μέσω της αναλογικής αντιπροσώπευσης των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών, είναι ζήτημα κομβικής σημασίας. 

Τα τελευταία 25 χρόνια επιβλήθηκαν στη χώρα μας εκλογικά συστήματα «ενισχυμένης αναλογικής», σε διάφορες εκδοχές και τρόπους εφαρμογής, χωρίς να έχουν προηγηθεί συναινετικές διαδικασίες, που είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της πραγματικής θέλησης του ελληνικού λαού. 

Η προπαγάνδιση του αφηγήματος των αυτοδύναμων ισχυρών κυβερνήσεων, του κινδύνου της ακυβερνησίας και του φόβου για το αύριο συντέλεσαν στη στρέβλωση της γνήσιας και δημοκρατικής λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού συστήματος στη χώρα μας. 

Με την υιοθέτηση του συστήματος της «ενισχυμένης αναλογικής» αυτό που προέκυπτε ήταν η αναντιστοιχία μεταξύ της εκλογικής δύναμης των κομμάτων και της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης. Ο μόνος κερδισμένος ήταν το κυβερνών κόμμα που βέβαια νομοθετούσε με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 

Σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έχει διαπιστωθεί ότι οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δοκιμάζονται, υπό το βάρος των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αμφισβητείται η ικανότητά τους να εκφράζουν γνησίως τα αιτήματα των πολιτών. 

Την ίδια στιγμή, μία διαρκώς αυξανόμενη μερίδα πολιτών αισθάνεται αποκλεισμένη και μη εκφραζόμενη από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, και του κοινοβουλίου συμπεριλαμβανομένου. 

Η καθιέρωση μιας αναλογικής σχέσης μεταξύ της εκλογικής και της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων είναι ο μόνος τρόπος για την δίκαιη, ισότιμη, νόμιμη και δημοκρατική αντιπροσώπευση του λαού στο Κοινοβούλιο και γενικά στο δημόσιο βίο. Μόνον έτσι ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. 

Με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η ψήφος του κάθε πολίτη και ταυτόχρονα προστατεύεται ο ρόλος του στις δημοκρατικές διαδικασίες. Προστατεύεται η ισοδυναμία της ψήφου, αρχή αδιαπραγμάτευτη στις σύγχρονες δημοκρατίες. Επιτυγχάνεται η αντιπροσώπευση περισσότερων απόψεων και ενδιαφερόντων στη Βουλή. Αποφεύγονται τεχνητές πλειοψηφίες που είναι αναντίστοιχες προς την πραγματική εκλογική πλειοψηφία. Προωθούνται οι συμμαχίες, ως αποτέλεσμα συμβιβασμών και διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αποφεύγονται φαινόμενα καθεστωτισμού από πολιτικά κόμματα, τα οποία συχνά οφείλουν τον κυρίαρχο ρόλο τους στο ίδιο εκλογικό σύστημα. 

Το σύστημα της «απλής αναλογικής» προάγει και προωθεί τη σύνθεση κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του πλουραλισμού, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής των πολιτών. Ενισχύει η κυβερνητική σταθερότητα με τη συνδιαμόρφωση, τον έλεγχο και την ανάληψη ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών που επιπρόσθετα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη. 

Με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται η ισοδυναμία της ψήφου, εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εισηγείται και προωθεί κυβερνήσεις των πολλών. 

Αποδεικνύει εμπράκτως το σεβασμό του στη λαϊκή κυριαρχία, ως θεμέλιο του πολιτεύματος, δηλαδή στην αρχή ότι η εξουσία της κυβέρνησης και του κράτους έχει δημιουργηθεί και διατηρείται με τη συναίνεση του λαού, ο οποίος είναι η πηγή όλων των πολιτικών εξουσιών, μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων του. 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις. Εσείς δυστυχώς επιμένετε στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στην κρίση. 

Εσείς αγνοείτε ότι η δεκαετής κρίση εξανάγκασε το πολιτικό σύστημα σε συγκλίσεις και συναινέσεις. 

Εμείς πιστοί στην πάγια άποψη της Αριστεράς, και παρά το κομματικό μας συμφέρον, καθιερώσαμε την απλή αναλογική, ακριβώς για να εμπεδώσουμε την κουλτούρα των προγραμματικών συγκλίσεων. 

Δεν γίνεται τόσο καιρό να μιλάτε για την ισοτιμία της ψήφου των ομογενών και την ίδια ώρα να καταργείτε την ισοτιμία της ψήφου συνολικά, επαναφέροντας το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Η απλή αναλογική σας φοβίζει. Όχι γιατί φοβάστε την ακυβερνησία, αλλά γιατί δεν μπορείτε να υπηρετήσετε τις συνεργασίες. 

Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συναίνεσης στην κατάργησή της. 

Οι επόμενες εκλογές, ο,τι κι αν απεργάζεστε θα γίνουν με την απλή αναλογική. 

Και η επόμενη μέρα σε αυτή την αναμέτρηση θα βγάλει προοδευτική κυβέρνηση, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών. 

Οι σκέψεις σας για διπλές εκλογές το μόνο που θα σας αποφέρουν είναι η γρήγορη επιστροφή σας στην αντιπολίτευση.» 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου