Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Β.Αποστόλου: Εμείς θέλουμε οι απόδημοι Έλληνες να έχουν φωνή, ψήφο και δικαίωμα αυτοτελούς εκπροσώπησης.



Αθήνα, 11/12/2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου του σ/ν Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».


“Ο χώρος μας, η ανανεωτική Αριστερά, ήταν αυτή που εδώ και χρόνια επέμενε να διασφαλιστεί, όπως επιβάλλει και η συνταγματική επιταγή, η δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Για αυτό το λόγο, όχι μόνο εξειδικεύσαμε την αρχική πρόβλεψη στην αναθεώρηση, αλλά και φροντίσαμε να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου στη Βουλή, το προσχέδιο νόμου που είχε καταρτίσει η Επιτροπή του άρθρου 256 του ν. 4555/2018, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες από όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς και τα επιτελικά υπηρεσιακά στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησής μας για τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής και η – κατά γενική ομολογία – άψογη λειτουργία της, αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια συγκροτημένης, αντικειμενικής και σφαιρικής προσέγγισης του θέματος, γεγονός που αποδεικνύει την ουσιαστική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνησης όσο και ως αντιπολίτευσης πλέον, να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα, που χρονίζει, και βεβαίως η λύση να μην είναι ανεύθυνη και επικοινωνιακή και να στοχεύει μόνο στη μικροκομματική πλειοδοσία.

Γι αυτό θέλω να υπενθυμίσω ότι η συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής έλαβε στη Βουλή ευρύτατη διακομματική στήριξη, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ, καθώς και την ανοχή («παρών») του Ποταμιού.

Ποια ήταν τα βασικά σημεία πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ:

1) Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό θα αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες/εκλογείς, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

2) Το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογέων θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού, που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων.

3) Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού και θα κυμαίνεται μεταξύ τριών (3) και δώδεκα (12), ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα εγγράφονται σε κάθε εκλογική διαδικασία στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Το σχέδιο νόμου όμως, που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, δεν ανταποκρινόταν στην ανάγκη να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού, με μία διαδικασία αποτελεσματική και διαφανή.

Παρά ταύτα δεχθήκαμε κι εμείς να συζητήσουμε επί της πρότασης της Ν.Δ., θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις αρχής και με προαπαιτούμενο ότι η όποια νομοθετική πρόταση θα έχει την αναγκαία συνταγματική υποδοχή,μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Κι αυτό, αν και με παραλείψεις, έγινε, με την προσθήκη της παρ. 4 στο άρθρο 54

Όπως επίσης στο πλαίσιο του διαλόγου που ακολούθησε, η Ν.Δ. εγκατέλειψε την αρχική θέση της περί επιστολικής ψήφου χωρίς προϋποθέσεις και υιοθέτησε ως βάση συζήτησης τη θέση του Κ.Κ.Ε., με την οποία κι εμείς ήδη είχαμε συμφωνήσει.

Επιμείναμε ιδιαίτερα στη θέσπιση καθαρών κριτηρίων για το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου, γιατί διαφορετικά θα αλλοιωνόταν σε μεγάλο βαθμό η λαϊκή ετυμηγορία, θέση την οποία εξέφρασαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης .

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή υιοθετεί πλήρως τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί από όλους τους θεσμικά αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς φορείς και ειδικά του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού.

Εμείς, είπαμε, ότι θέλουμε οι απόδημοι, οι Έλληνες του εξωτερικού, να έχουν φωνή, ψήφο και δικαίωμα αυτοτελούς εκπροσώπησης. Κι αυτό δεν το ακούσατε μόνο από εμάς. Το ακούσατε και από άλλες πλευρές της αίθουσας.

Έχουμε χρόνο ακόμη. Πιστεύουμε ότι το τέλος μπορούμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, που θα το ψηφίσουν όλες οι πτέρυγες τηs Βουλής.

Το χρωστάμε στους απόδημους συμπατριώτες μας.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου