Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Β. Αποστόλου: Ανοίγουν το δρόμο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων, αλλά και τη δημιουργία εργαζόμενων δύο ταχυτήτων

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ». 

«Κύριοι συνάδελφοι, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από την ίδρυσή της αναγνώρισε αυτό που σήμερα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αγνοούν, ότι δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. 

Εσείς βέβαια στα πλαίσια της ανάπτυξης, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, έχετε αναγάγει το ξεπούλημα ως τοτέμ. Όμως, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πρωτοπορήσει στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος της συνεχούς 24ωρης παροχής ρεύματος είναι δυσβάσταχτο για ένα μέρος του πληθυσμού που επιλέγει πλέον να μην ηλεκτροδοτείται ολόκληρη την ημέρα, αλλά με διακοπές, όπως γινόταν πριν εξήντα χρόνια στη χώρα μας. 

Αυτά επιφυλάσσετε με τις νομοθετικές σας και άλλες ρυθμίσεις για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας και ιδιαίτερα για τη ΔΕΗ! 

Βέβαια, ταυτόχρονα, επιτίθεστε και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αφού καταργείτε για τους νέους εργαζομένους την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που θα συναφθούν θα διέπονται από τις γενικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού δεν θα διενεργείται πλέον από το ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη θα αποστέλλεται για έγκριση στο ΑΣΕΠ το οποίο αν δεν απαντήσει εντός δέκα ημερών, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του. 

Αγνοείτε επίσης, κύριε Υπουργέ, ότι στη ΔΕΗ εργάζονται άτομα με ειδικότητες υψηλής επικινδυνότητας και ότι παρουσιάζονται αυξημένα εργατικά ατυχήματα. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται νύχτα μέρα, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, για να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα και στο τελευταίο σπίτι της επαρχίας γιατί αποκαθιστούν τη βλάβη σε ελάχιστο χρόνο. Άρα λοιπόν δεν θα πρέπει γι’ αυτούς να έχουμε μία ιδιαίτερη φροντίδα; 

Επίσης, ανοίγετε τον δρόμο και με τις προσλήψεις για να τακτοποιήσετε πολλούς ανθρώπους δικούς σας είτε μέσα από τις διαδικασίες της εθελουσίας εξόδου είτε από τις διαδικασίες των προσλήψεων. Ανοίγετε λοιπόν τον δρόμο και στην ιδιωτικοποίηση –το ξεπούλημα- της ΔΕΗ και των δικτύων αλλά και ιδιαίτερα στην εφαρμογή εργασιακών σχέσεων δύο ταχυτήτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου