Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Β. Αποστόλου: Τα καθρεφτάκια δεν ξεγελούν τους αγρότες.


Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τοποθέτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας και την Τροπολογία για την αυτοπαραγωγή ενέργειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από ΑΠΕ. 


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμφανίστηκε πριν από λίγο στην Αίθουσα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ούτε έναν λόγο δεν είπε για την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας που πλήττεται από το άρθρο 24. 

Είναι αδιανόητο, κύριε Υπουργέ, αυτό που κάνετε. Είναι αδιανόητο, κύριε Χατζηδάκη, αυτό που κάνετε για τη γη υψηλής παραγωγικότητας, όχι μόνο γιατί πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις εκτάσεις –και όλες τις αγροτικές, θα έλεγα- για λόγους παραγωγικούς, αλλά και γιατί είναι συνδεδεμένες με τις κοινοτικές ενισχύσεις. 

Δεν σας πληροφόρησαν ότι στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική απειλούμαστε με μειώσεις γιατί παίρνουμε ανά στρέμμα πολύ περισσότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί δεν προτείνατε άλλου χαρακτήρα εδάφη και μάλιστα υποβαθμισμένα, που υπάρχουν πάρα πολλά, για να εγκατασταθούν μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τις οποίες όλοι συμφωνούμε; Πρέπει να απαντήσετε ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο σχετικά με αυτά τα ερωτήματα. 

Όσον αφορά την υπ’ αριθμ. 97/10 τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές και αποδέχτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόκειται για μία επικοινωνιακή και μόνο πρωτοβουλία, αφού αυτή την ώρα εξακολουθούν με δική του ευθύνη να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα σχέδια βελτίωσης, στα οποία έχει ενταχθεί το Πρόγραμμα «Net metering» που αφορά στην αυτοπαραγωγή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Γι’ αυτή την αυτοπαραγωγή εμείς θεσπίσαμε με τον ν. 4414/2016 ένα ποσοστό μέχρι 20% για όλο τον χρόνο που είναι πέραν αυτού που θα καλύψει τις ανάγκες της εκμετάλλευσης να αγοράζεται με σκοπό να καλύπτει ανάγκες που έχουν σχέση με την επένδυση και τη λειτουργία της μονάδας. 

Ασφαλώς και αν πέρα από αυτές τις ανάγκες υπάρχει ένα περίσσευμα παραγωγής, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση αυτό να μεταβληθεί σε εισόδημα, αλλά δείτε. Ανεβάζοντας στο 75%, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα πάνω στα οποία θα στηρίξουμε αυτή την αύξηση, υπάρχει κίνδυνος σοβαρός να γείρει η δραστηριότητα όχι προς την αγροτική, αλλά προς την παραγωγή ενέργειας. 

Το καταλάβετε και εσείς, κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο καταθέτοντας τη σχετική νομοτεχνική βελτίωση, όπου αναφέρεται «χωρίς να προστεθούν νέες μονάδες παραγωγής». Γι’ αυτό σας είπα τι προκαλεί αυτή η συγκεκριμένη ρύθμιση. 

Όμως, με το άρθρο 24 πρέπει να δείτε ότι ως προς τις μονάδες που φέρνετε στη γη υψηλής παραγωγικότητας, που επιτρέπουν να εγκαθίστανται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 1MW, αυτό θα προκαλέσει τέτοιο ενδιαφέρον που δίπλα που υπάρχει η μονάδα 1KW, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον θα στρέψει το ενδιαφέρον προς τα εκεί. 

Άρα λοιπόν θέλω έτσι και κλείνοντας αυτή την παρέμβαση πάνω σε αυτό το κομμάτι να σας ρωτήσω τελικά: Μήπως πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα; Εμείς θα τα δούμε στην πορεία υλοποίησης των σχετικών σχεδίων βελτίωσης αλλά και των επενδύσεων στη γη υψηλής παραγωγικότητας. 

Ένα δεύτερο, είπα προηγούμενα και θα το επαναλάβω: Γιατί δεν περιμένετε την υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, που και πάλι επαναλαμβάνω δεν έχουν εγκριθεί ακόμη, για να είναι τεκμηριωμένες οι ρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος; Το έχετε αντιληφθεί ότι ενδέχεται να δημιουργήσετε και προβλήματα ανταγωνισμού μεταξύ επενδυτών και μεταξύ αγροτών; 

Άρα λοιπόν αφήστε «τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς», στους αγρότες. Δεν είναι η ώρα τώρα για τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Προχωράμε κι εμείς είμαστε εδώ και θα τα παρακολουθούμε.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου