Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Βαγγέλης Αποστόλου: Στηρίζουμε το Επιμελητήριο Εύβοιας στην προσπάθεια διεκδίκησης της νησιωτικότητας για την Εύβοια


Χαλκίδα, 5/10/2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στην ομιλία του στη 46η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών νησιών στη Χαλκίδα ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: 

“Η αναγκαιότητα για τη νησιωτικότητα, δηλαδή την ιδιαίτερη μεταχείριση των νησιών, προκύπτει από ένα σύνολο χαρακτηριστικών. Θα σταθώ στο βασικότερο που είναι οι συνθήκες διαβίωσης. 

Το τελευταίο βιοτικό επίπεδο των νησιωτών και ασφαλώς δεν εννοώ μόνο το εισόδημα, πρέπει να προσεγγίζει εκείνο των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας. Στο νησί δεν διαλέγεις, για παράδειγμα, σε ποιο εφημερεύον νοσοκομείο θα πας. Εύχεσαι να υπάρχει νοσοκομείο ή έστω κέντρο υγείας. 

Ποιες είναι οι δραστηριότητες σήμερα στα νησιά που μπορούν να διασφαλίσουν μια βιώσιμη παραμονή στους κατοίκους τους; Είναι κυρίως η τουριστική δραστηριότητα και συμπληρωματικά ο αγροδιατροφικός τομέας. 

Με την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το Γενάρη του 2015 βρεθήκαμε μπροστά στην πρόκληση της κατανομής του Κοινοτικού ποσού των 5 δις, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της επόμενης εξαετίας. 

Το πρώτο που έκανα ήταν να προχωρήσω στην εκχώρηση του 37% αυτών των πόρων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο στα πλαίσια της αποκέντρωσης αλλά και γιατί πιστεύω, αν και η θητεία μου ήταν μικρή στον αυτοδιοικητικό χώρο, ότι περισσότερο από κάθε άλλον η Αυτοδιοίκηση μπορούσε να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους, αφού γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη σωστή αξιοποίησή τους. 

Έχοντας ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις όχι μόνο να αξιοποιηθούν σωστά αυτά τα χρήματα αλλά και να στηριχτούν τομείς που λειτουργούν συμπληρωματικά με τον αγροτικό χώρο προχωρήσαμε άμεσα και μετά από συνεννόηση βέβαια με την Ε.Επιτροπή, αλλά και άλλα συναρμόδια υπουργεία στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της νησιώτικης Ελλάδας και ιδιαίτερα του Αιγαίου. 

Ασφαλώς και το σχέδιο αυτό δεν στηρίζεται μόνο από το ΠΑΑ, συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Και προβλέπει κι άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ και άλλα. Θα σταθώ μόνο σε μερικές ειδικές παρεμβάσεις που έχουν προβλεφθεί για την τόνωση της νησιωτικότητας και την αύξηση του ποσού ενίσχυσης σε διάφορες δράσεις του νέου ΠΑΑ, όπως 

-την Αύξηση του βασικού ποσού της ενίσχυσης στους νεοεισερχόμενους αγρότες, τα πρόσθετα μέτρα/κίνητρα για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα Σχέδια Βελτίωσης, τις κατά προτεραιότητα δράσεις πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και υιοθέτησης συστημάτων ποιότητας και τα πρόσθετα μέτρα στη μεταποίηση και Εμπορία των Γεωργικών Προϊόντων, με την ενίσχυση να προσαυξάνεται κατά 20 % στην περιπτώσεις δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών. 

-Ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων, το αποκαλούμενο πρόγραμμα μικρών νησιών Αιγαίου, έφαρμόζεται κάθε χρόνο, και για να τονώσει των αγροδιατροφικό τομέα της Περιφέρειας σε δύο βασικούς άξονες α)σε αυτόν της ενίσχυσης της τοπικής γεωργικής παραγωγής και των παραδοσιακών εξαγωγών από τα μικρά νησιά και β)σε αυτόν της ενίσχυσης της μεταφοράς πρώτων υλών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα μικρά νησιά (π.χ. ζωοτροφές, άλευρα). 

Είναι το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο που μας απασχόλησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για την Εύβοια γιατί στο κόστος των ζωοτροφών υπάρχει σημαντική αύξηση από τη μεταφορά που γίνεται ακτοπλοϊκά και σε περιοχές που αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά π.χ. Βόρεια και νότια Εύβοια όπου υπάρχει αξιόλογη αιγοπροβατοτροφία. 

Όταν έγινε η συζήτηση του θέματος αυτού σε επίπεδο Βουλής στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών το Νοέμβριο του 2018 βουλευτές της Κρήτης ζητούσαν να ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο και για τη δική τους περιοχή ,έβαλα το συγκεκριμένο θέμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, λέγοντας: 

«Εγώ θα στηρίξω την πρόταση, που κατέθεσαν οι συνάδελφοι για την Κρήτη, γιατί, όντως, ιδιαίτερα για το αγροτικό κομμάτι που αποτελεί ένα από τα ισχυρά «εργαλεία» της Κρήτης για την υπηρέτηση της ανάπτυξής της, πρέπει να συμφωνήσουμε. 

Στην Εύβοια, αν εξαιρέσουμε τη σύνδεση της Χαλκίδας, η υπόλοιπη έχει τα χαρακτηριστικά του νησιού και επόμενο είναι και εμείς να ζητάμε και από εσάς, αλλά και από την Επιτροπή τη στήριξη της Εύβοιας.» 

Βέβαια η πρόταση της Επιτροπής είναι γνωμοδοτική και υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό τον Απρίλιο του 2019, δεν υιοθετήθηκε για την Εύβοια, γιατί δεν το επιτρέπει η Ε. Επιτροπή, λόγω της σύνδεσής της με τη Στερεά. 

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση και γενικά στη στήριξη της νησιωτικότητας της Εύβοιας συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλλει το επιμελητήριο.” 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου