Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Β. Αποστόλου: Στο βωμό της συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis ο αλληλοσπαραγμός της Δικαιοσύνης


Αθήνα, 28/9/2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


O βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση στο κανάλι της Βουλής και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, τη ψήφο των ομογενών και το σκάνδαλο Novartis. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

Πολλά θέματα στη βουλή, συνταγματική αναθεώρηση, η ψήφος των ομογενών, το ταξίδι του Πρωθυπουργού και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση και μίλησε για μια προχειρότητα για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ειδικά με τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ, αλλά και τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Και ξέρετε κι εσείς που είστε ένας άνθρωπος του διαλόγου και της συναίνεσης, πρέπει τα εθνικά θέματα να είναι πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση; 

Όχι δεν πρέπει να είναι ,αλλά μείναμε ιδιαίτερα στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων γιατί ουσιαστικά η μόνη συνάντηση που έκανε ο Πρωθυπουργός και συζήτησε θέματα που μας απασχολούν, ήταν αυτή με τον Ερντογάν. Οι άλλες συναντήσεις ήταν τυπικού χαρακτήρα. 

Πήραμε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα γιατί από την ώρα που το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα είναι οι συνεχείς και αλλεπάλληλες παραβιάσεις , αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να κυριαρχήσει στη συνάντηση . Ένα άλλο ζήτημα που οπωσδήποτε κι αυτό θα έπρεπε να αναφερθεί ήταν αυτό που συμβαίνει με τις γεωτρήσεις, αυτή την επίθεση παράνομων γεωτρήσεων από πλευράς της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε χώρους που έχουν σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτά είναι θέματα πάρα πολύ σοβαρά θέματα και έπρεπε να συζητηθούν. 

Από αυτά που μας έγιναν γνωστά δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη αναφορά ότι συζητήθηκαν αυτά τα θέματα. Νομίζω επειδή αυτά τα θέματα δεν είναι αυτά που λέμε στις μυστικές διαβουλεύσεις, είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν χρόνια και χρόνια και είναι τόσο προκλητική η συμπεριφορά από πλευράς της Τουρκίας που εμείς έχουμε την πεποίθηση και την αντίληψη ότι έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει μια αναφορά. Κι αυτό δείχνει ότι δεν είχε προετοιμαστεί η συνάντηση, ιδιαίτερα με τον Ερντογάν, γιατί δεν είχε τα συγκεκριμένα θέματα. 

Να μείνουμε τώρα στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ομογένεια και μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο σε εκδήλωση στο Προξενείο της Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη ψήφο των Ομογενών. Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη Βουλή, έχει καταθέσει πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταθέσουν και τα υπόλοιπα κόμματα για το ποια πρέπει να είναι η τελική μορφή αυτή για της ψήφο σ τους Ομογενείς μας και ο Πρωθυπουργός είπε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των Ομογενών είναι προσβλητική και αντισυνταγματική. 

Καταρχάς η πρόταση η δικιά μας δεν αποκλείει κανέναν από τους ομογενείς. Η πρόταση μας λέει ότι με τα νέα δεδομένα δεν πρέπει να είναι μόνο οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί αυτό επιχειρείται από πλευράς της Κυβέρνησης. Υπάρχει κι ένας , πολύ περισσότερος κόσμος, ιδιαίτερα μετά την κρίση που πάρα πολλοί Έλληνες έχουν μετακινηθεί και βρίσκονται σε άλλες χώρες, άρα λοιπόν το πρώτο που λέμε είναι ότι ,γιατί να μη δοθεί η δυνατότητα και σ αυτούς, να ψηφίσουν δηλαδή όλοι οι Έλληνες οι οποίοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια. 

Από την ώρα που κάνεις μια παρέμβαση σε ένα θέμα που είναι σοβαρό, εμείς επιμένουμε και για τη ψήφο όλου του απόδημου ελληνισμού .Πρέπει να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο. Από κει και πέρα μπαίνει κι ένα θέμα που αφορά τη συμμετοχή των βουλευτών που θα εκλεγούν μέσα στη κοινοβουλευτική διαδικασία. 
Γίνεται μια συζήτηση αυτή την ώρα και στην Ευρώπη, είναι η Επιτροπή της Βενετίας που ασχολείται , και απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Ιδιαίτερα όμως εμάς μας απασχολεί το ζήτημα του πολιτικού συσχετισμού. Να εκφράζεται από τη ψήφο όλων όσων διαβιούν στη χώρα μας, όλων όσων υφίσταται τις επιπτώσεις της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στη χώρα μας. Θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή, να μη μπορεί δηλαδή να επηρεαστεί. Είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε και να τα συζητήσουμε. Δεν πρέπει ξερά και μόνο αυτοί που είναι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν. Δεν είμαστε εναντίον.. θέλουμε πολύ περισσότερους και βεβαίως με την προϋπόθεση που σας είπα. 

Ο κ. Καιρίδης νωρίτερα έλεγε ότι δεν είναι συνδικάτα ή σωματεία οι Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού και δεν πρέπει να εκπροσωπούνται με ομάδες εδώ στη χώρα στις εθνικές εκλογές. 

Έχει μια αντίληψη εντελώς διαφορετική. Εμείς τα συνδικάτα, τα κινήματα και όλα αυτά τα θεωρούμε ως βασικό μοχλό της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Εμείς δε λέμε ότι θα λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο. Αλλά και απευθύνομαι στη Ν.Δ., να μην έχουν τόσο απαξιωτικές θέσεις απέναντι σ αυτούς τους χώρους. Όμως αν υπάρξει η βούληση και εκφραστεί θα πρέπει κι αυτοί οι άνθρωποι να μπουν στη διαδικασία να ψηφίσουν. 

Πιστεύετε ότι η πρόταση, γενικά η συζήτηση που θα γίνει για να καταλήξουμε στο νόμο για τη ψήφο των ομογενών θα έχει κάποια σημεία σύγκλισης; 

Νομίζω επειδή μας ενδιαφέρει όλους θα υπάρξει μια διαδικασία, μια συζήτηση, θα τα δούμε. Εγώ δεν μπορώ να προσδιορίσω εκ των προτέρων που θα κάτσει αλλά επειδή έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση και ουσιαστικά η πρότασή μας ανέδειξε αυτό που εμείς θέλουμε και θεωρούμε ότι είναι και το πιο ιδανικό. 

Θέλω να πάμε κ. Αποστόλου στο θέμα της Novartis, διότι χθες έγινε και επίσημα η πρόταση από 30 βουλευτές της πλειοψηφίας για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις κατηγορίες στο πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου. Θέλω να μου πείτε εσείς πιστεύετε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν εμπλέκεται σ αυτή την πολιτική σκευωρία, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το στηρίξετε μέχρι τέλους αυτό το πρόσωπο; 

Χρησιμοποιήσατε τον όρο σκευωρία, εγώ θα χρησιμοποιήσω και μια άλλη λέξη: ρεβανσισμός. Δηλαδή τι συμβαίνει σ αυτή τη διαδικασία; Ενώ το σκάνδαλο Novartis είναι αυτό το οποίο η δικαιοσύνη το ξεκίνησε με βάση αυτό, που σε παγκόσμιο επίπεδο γνωρίζουν όλοι ότι είναι, ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Το θέμα από την ώρα που ήρθε από τη δικαιοσύνη στην πρώτη φάση για συγκεκριμένα πρόσωπα, εμείς από τη δική μας πλευρά κάναμε το αυτονόητο. Με βάση τις ενδείξεις, αν υπάρχουν, αυτή θα είναι η οποία θα καταλήξει για τις ευθύνες τους ,όσον αφορά την παραπομπή. Γι αυτό και είδαμε να υπάρχει μια «απαλλαγή», για πολλούς οι οποίοι είχαν αναφερθεί και υπάρχει τώρα μια εκκρεμότητα και σε δύο τρία πρόσωπα. Ήδη ο κ. Λοβέρδος έχει παραπεμφθεί. Ξεκαθάρισε το πράγμα και από την ώρα που αυτό ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία αυτή της δικαιοσύνης κατέληξε εκεί, ερχόμαστε τώρα και πρόσωπα που είχαν παραπεμφθεί αλλά και άλλα, τι κάνουν; 

Επιχειρούν να εμπλέξουν τη Δικαιοσύνη σε μία διαδικασία αναζήτησης από τη Βουλή τυχόν ευθυνών για συγκεκριμένα πρόσωπα. Εδώ βλέπουμε το εξής; Αυτό που χρησιμοποιείται και ιδιαίτερα στη διαδικασία που εξελίσσεται, είναι ουσιαστικά η εμπλοκή προσώπων της Δικαιοσύνης. Υπάρχει το παράδοξο να έχουμε αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και απόψεις από αυτούς οι οποίοι ασχολήθηκαν. Δεν αποτελεί αυτό μειωτική συμπεριφορά απέναντι σε όλα αυτά που γίνονται; Το να χρησιμοποιούνται δηλαδή οι δικαστικοί σε μια τέτοια διαπλοκή; 

Χρησιμοποιείται τελικά η δικαιοσύνη από ποιους; Γιατί η Ν.Δ. λέει ότι τη χρησιμοποιήσατε εσείς. 

Η Δικαιοσύνη έστειλε όλο αυτό το φάκελο κι εμείς είπαμε το αυτονόητο, ότι εσείς θα εξετάσετε γι αυτά που στείλατε, αν συμβαίνουν. Εδώ όμως δεν υπάρχει κάτι το οποίο ερεύνησε η Δικαιοσύνη, αλλά με βάση τις αντιπαλότητες που υπάρχουν. Είναι λυπηρό το ότι μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες, στηριζόμενοι σε αντιπαλότητες, όταν ο ένας λέει συνέβη αυτό και ο άλλος το άλλο. Και οι δύο βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου αυτή τη στιγμή, δε βοηθάνε σ αυτό που είναι το κυρίαρχο. 

Το κυρίαρχο για εμάς είναι: Μπορεί αυτό το σκάνδαλο να διερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις; Γι αυτό και είπαμε από την αρχή, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν θέλετε να φέρετε μια τέτοια πρόταση στην οποία θα έχουμε αναλυτική διαδικασία όσον αφορά την ανάδειξη αυτού του σκανδάλου Αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό; Τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει γιατί πλήρωνε ακριβά τα φάρμακα; Μήπως επιχειρείται μέσα από αυτές τις διαδικασίες να καλυφθεί αυτό; 

Είπατε νωρίτερα ο ένας είπε ο άλλος άκουσε, έγιναν καταγγελίες από πρόσωπα της δικαιοσύνης, όμως αντίστοιχα τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ήρθαν στη Βουλή στοχοποιήθηκαν, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, υπήρχαν προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν ότι άκουσαν, είδαν ότι βαλίτσες πήγαν ήρθαν στο Μαξίμου. 

Αυτό όμως μέσα από μια διαδικασία που προβλέπεται μέσα από το δικονομικό μας σύστημα, τα έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή. Εδώ δεν έχουμε τέτοιο πράγμα, εδώ έχουμε αντιπαλότητες μεταξύ δικαστικών, δείτε το τι λένε «εμένα μου είπε… όχι δε σου είπε…», και τι θα πει η δικαιοσύνη μεταξύ των δύο δικαστικών ότι είναι σωστή η άποψη η μία και δεν είναι σωστή η άλλη; Δεν είναι σωστή η διαδικασία, απλώς επιχειρείται μέσα στο κλίμα αυτό να υπάρξει μια συγκάλυψη. 

Συγκάλυψη του σκανδάλου και ταυτόχρονα ας ρίξουμε και τη λάσπη μας στον κ. Παπαγγελόπουλο, γιατί επειδή κάποια στιγμή εξέφρασε την άποψη ότι είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, αυτό το πράγμα . Να τα ρίξουμε όλα πάνω του, και βεβαίως ξεκίνησαν από την αρχή βάζοντας και τον πρώην Πρωθυπουργό μέσα, σε μια λογική άντε να το μπλέξουμε κι εμείς και μετά για να ισορροπήσουμε στο εσωκομματικό μας πεδίο λέμε αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης «δεν παραπέμπω εγώ πρώην πρωθυπουργούς». 

Αυτά όμως πιο μπροστά δεν τα ήξερε; Όταν όλο αυτό, και δε λέμε έτσι απλά ότι πήγε κάποιος, πήγε ο πρώην Πρωθυπουργός, πήγαν σημαίνοντα στελέχη του χώρου της Ν.Δ., αυτά δεν τα ήξερε προηγούμενα; Ή τώρα για να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα θα παραπέμψουμε τον Παπαγγελόπουλο αλλά ταυτόχρονα θα ρίχνουμε και τις σπόντες για τον πρώην Πρωθυπουργό. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι φέρτε ό,τι θέλετε, εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε το σκάνδαλο. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία πάει προς τη συγκάλυψη του σκανδάλου. 

Θα δεχτείτε τους προστατευόμενους μάρτυρες, αν προτείνει η Ν.Δ., να έρθουν να καταθέσουν στη Βουλή, κ. Αποστόλου; 

Με βάζετε σε μία διαδικασία, σε μία απάντηση, όταν ούτε καν ακόμα δεν έχω δει την πρόταση πως έχει κατατεθεί. Στην εξέλιξη της διαδικασίας θα υπάρξει εκτίμηση και από πλευράς μας για το συγκεκριμένο θέμα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου