Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Β. Αποστόλου: Με όπλο το σύνταγμα υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον και την επένδυση στο Ελληνικό.


Χαλκίδα, 4/7/2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ευβοίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο Δελτίο Ειδήσεων του Ant1 και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου. 




Κύριε Αποστόλου έτσι είναι, επιχειρείτε να μπλοκάρετε την επένδυση στο Ελληνικό, γιατί έχει μπλοκάρει αυτή η διαδικασία τόσα χρόνια, αυτή η επένδυση;

Επιτρέψτε μου να πω δυο κουβέντες, ειδικά για το θέμα των επιδομάτων γιατί άλλα λέγονται και άλλα δείχνουν οι δημοσιονομικές προτάσεις που ανακοινώνονται, όχι μόνο από τον αρχηγό της ΝΔ αλλά και από στελέχη. Με τις δημοσιονομικές πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν τα επιδόματα κόβονται, αφού στο φορολογικό το κομμάτι όπως κατατέθηκαν οι προτάσεις από τη ΝΔ μόλις είδαν ότι έχουν άμεσες επιπτώσεις, άντε να τις πάνε δυο χρόνια πίσω. Πρέπει να είναι ξεκάθαροι 

Αυτά που λέει ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει ταυτόχρονα να τα συνοδεύει με συγκεκριμένες φορολογικές προτάσεις, όπως εμείς, που έχουμε συγκεκριμένη πρόταση. Λέμε ότι έχουμε αυτό το πλεόνασμα, ένα μέρος του πλεονάσματος θα πάει εκεί, είμαστε συγκεκριμένοι. Άρα πρέπει να είναι ξεκάθαροι όσον αφορά τη δημοσιονομική εφαρμογή, πράγμα που δεν συμβαίνει στο θέμα των επιδομάτων. 

Αυτό που είπατε σχετικά με το Ελληνικό. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, η παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η παρέμβαση στα θέματά της είναι κάτι το οποίο όχι μόνο προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά έχει και από συνταγματικές δεσμεύσεις. Δεν κάναμε τίποτα πέραν από αυτό που η αρχαιολογική υπηρεσία επιτάσσει. Κι αυτό που επιτάσσει έρχεται όχι μόνο ως αποτέλεσμα τις νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και της συνταγματικής τάξης. Το να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είναι ένα θέμα, κατά πόσο εφαρμόζονται γρήγορα οι αποφάσεις, όμως θέλω να το ξεκαθαρίσω οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται. Εδώ έχουμε μια υπουργική απόφαση η οποία έρχεται ουσιαστικά σ αυτά που η αρχαιολογική υπηρεσία επιτάσσει. 

Αυτά που λέει ο κ. Κυρανάκης είναι απλοϊκά, δηλαδή να μπούμε μέσα να σκάψουμε όταν η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει επιληφθεί; Όποια νομοθετική πρόταση και να καταθέσετε για να παρακαμφθεί η αρχαιολογική υπηρεσία υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. 
Όλες αυτές οι διαδικασίες που ειδικά εφαρμόστηκαν για τα έργα τα Ολυμπιακά, όπως λέτε, είναι διαδικασίες που δυστυχώς κληρονόμησαν στον ελληνικό λαό και στην ελληνική πολιτεία τεράστια βάρη, και το ξέρετε αυτή η διαδικασία, ειδικά των προγραμματικών συμβάσεων, εκείνη την περίοδο ήταν μια σπατάλη που έφτασε μέχρι σήμερα να την πληρώνουμε. Άρα λοιπόν συγκεκριμένο νομικό οπλοστάσιο, αλλά έχουμε και συνταγματική προστασία. Αλλάξτε εσείς κ. Κυρανάκη το νόμο αλλά δε μπορείτε να απαγορεύσετε σε όποιον έχει έννομο συμφέρον να κάνει προσφυγή. 

Καμιά απόφαση δεν απαγορεύει να γίνονται επενδύσεις στο παλιό αεροδρόμιο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συνταγματικές και νόμιμες. Η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας και ειδικά του ΣτΕ δεν είναι ούτε σημερινή ούτε χθεσινή όπως αναφέρετε κ. Κυρανάκη. 

Εμείς ποτέ δεν απαρνηθήκαμε τις περιβαλλοντολογικές μας ευαισθησίες, τις κινηματικές μας λειτουργίες και όταν υπάρχουν τέτοιου είδους θέματα κινητοποιούμαστε και βεβαίως τα υπερασπιζόμαστε μέσα στα πλαίσια τα νόμιμα και τα συνταγματικά. Έχω την άποψη ότι πιο γρήγορα έπρεπε να ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες, εκεί όμως δεν υπάρχει τρόπος παρέμβασης, λειτουργεί η Υπηρεσία και αποφασίζει., σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα. Ο χρόνος παρέμβασης είναι κάτι που αφορά την ίδια και δε μπορεί να παρέμβει κανείς. 

Εμείς δίνουμε μια μάχη αυτή την ώρα, έχοντας όντως ένα δύσκολο αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει κριθεί τίποτα. Και σας το λέω εγώ ένας υποψήφιος στην Περιφέρεια όπου συναντάμε έναν κόσμο ο οποίος έρχεται και μας λέει ότι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, να μην έχουμε την επόμενη μέρα ανατροπές που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον ελληνικό λαό και κυρίως σε ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομική του πορεία την επόμενη ημέρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου