Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Β.Αποστόλου: Στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα το βάρος της νέας μου θητείας


Χαλκίδα, 20 Ιουλίου 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στο Star Κεντρικής Ελλάδας και τη δημοσιογράφο Όλγα Λαθύρη, για το τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και γενικά την πολιτική επικαιρότητα.


Κύριε Αποστόλου, μια νέα εκλογική θητεία έχει μόλις ξεκινήσει από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δώστε μας λίγο το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσετε.
Καταρχήν οφείλω να να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου τους Ευβοιώτες για την επανεκλογή μου για μία ακόμη φορά ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και να τους υποσχεθώ ότι η τετραετία αυτή που έχουμε μπροστά μας, τουλάχιστον για μένα, θα είναι μια τετραετία όπου θα δώσω περισσότερο βάρος όχι μόνο στην Εύβοια αλλά γενικά στην Περιφέρεια.
Στις προηγούμενες θητείες μου τόσο οι υποχρεώσεις από πλευράς αρμοδιοτήτων στο κόμμα, όσο και από τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση, μου στέρησαν τον απαραίτητο χρόνο, παρόλου που και το τονίζω ιδιαίτερα προσπαθούσα. Πάνω από όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω και τους υποψηφίους σε όλη τη Περιφέρεια και ιδιαίτερα τους συντρόφους πρώην βουλευτές που πραγματικά έδωσαν τη μάχη των εκλογών. Επιτρέψτε μου ιδιαίτερα μια αναφορά στους τρείς πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Φθιώτιδας. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και με τα τρία τα παιδιά, τον Καραναστάση, το Μιχελή και τον Βέττα, να είναι σίγουροι ότι θα ξαναδώσουμε τη μάχη σύντομα και θα βρεθούμε πάλι μαζί, όπως την προηγούμενη περίοδο.
Τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα, θάλεγα ιδανικά, γιατί παρότι το αποτέλεσμα δεν ήταν νικηφόρο, μας καθιέρωσε ως βασικό πόλο του πολιτικού συστήματος και βεβαίως με ένα ποσοστό πάρα πολύ υψηλό. Κι αυτό μας δημιουργεί ελπίδες, αλλά και υποχρεώσεις να ανταποκριθούμε και ταυτόχρονα θα έλεγα τη διάθεση για να υπηρετήσουμε αυτό που έχουμε αποφασίσει, μια προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση.
Πολύ σωστά κάνει ο πρόεδρός μας που ήδη ξεκίνησε και έβαλε τα πράγματα στην πορεία αυτή, δεδομένου ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση και από τις πρώτες ημέρες κιόλας, δείχνει σημάδια υπαναχώρησης. Πραγματικά τόσο στο ζήτημα με τις Πρέσπες,που αυτό κι αν είχε αναχθεί ως κυρίαρχο θέμα, έρχονται σήμερα και αναγνωρίζουν μέλη της Κυβέρνησης την επιτυχία που είχαμε στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά και το άλλο κομάτι το φορολογικό, που είναι πάρα πολύ σοβαρό.
Παραδώσαμε μια χώρα σε κανονικότητα, παραδώσαμε μια χώρα με ρευστότητα 34-36 δις, παραδώσαμε μια χώρα όπου η διεθνής αγορά με την πρόσφατη προσφυγή μας για δανεισμό είχαμε επιτόκιο στο επταετές ομόλογο 1,9%. Αυτό δε δημιουργήθηκε τυχαία αλλά χάρις στις προσπάθειες που κάναμε την τελευταία περίοδο και διαίτερα στην προσπάθεια που κάναμε για να βγούμε από τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Τότε κύριε Αποστόλου τι έφταιξε για την ήττα στις εκλογές, τι έφτιαξε και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πιο ψύχραιμα, κάνοντας μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος;
Εγώ αυτό που τουλάχιστον βίωσα και είδα με την επαφή στις τοπικές κοινωνίες είναι οτι ο κόσμος είχε κουραστεί από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και όπως αντιλαμβάνεστε την ώρα που πάει στην κάλπη, ενώ εμείς έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, υποστήκαμε τη διάθεσή του για αρνητική ψήφο απέναντί μας. Γι αυτό κυρίως είχαμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όμως αυτή είναι η Δημοκρατία, αυτοί είναι οι κανόνες, συνεχίζουμε και κυρίως χτίζουμε πάνω στο 31,6 % που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Στο τομέα που υπηρετήσατε και που γνωρίζετε λόγω της πολύχρονης εμπειρίας σας, στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, κατά τη γνώμη σας που πρέπει να επικεντρωθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου;
Έχουμε κάνει πολύ δουλειά, χρειάζεται χρόνο για να αναφερθούμε διεξοδικά, αλλά αυτό που είναι το κυρίαρχο αυτή την ώρα για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να πάρει να μελετήσει καλά, όσα έχουμε διασφαλίσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της νέα ΚΑΠ μετά το 2021.
Εκεί έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Να λάβει σοβαρά υπόψιν όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει, όλες τις αποφάσεις που έχουμε πάρει, γιατί υπάρχει μια απειλή που αφορά τους πόρους της ΚΑΠ. Η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι να μειωθούν οι πόροι, υπάρχει όμως μια πρωτοβουλία που συμμετείχαμε κι εμείς, πρωτοπορήσαμε θα σας έλεγα, όπου έχει δημιουργηθει μια μεγάλη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας οι οποίοι επιμένουν να μη μειωθούν.
Το δεύτερο πολύ σημαντικότερο θέμα είναι ότι εμείς ειμαστε μία από τις χώρες που παίρνουμε υψηλές επιδοτήσεις ανά στρέμμα και σ αυτή τη διαδικασία έχουμε αντιπάλους πολλές χώρες που μιλάνε για πλήρη εξωτερική σύγκλιση, δηλαδή όλες οι χώρες να παίρνουν το ίδιο, πράγμα που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε εμάς. Εκεί λοιπόν καταφέραμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο Υπουργών που αναφέρει ότι δεν συμφωνεί, η οποία βεβαίως πρέπει να υπηρετηθεί και στα επόμενα στάδια. Αυτά είναι το πρώτα κομμάτια, τα σημαντικότερα για την ώρα.
Το δεύτερο θέμα που θέλω από την εκπομπή σας να τονίσω, είναι να προχωρήσουν στη στήριξη του συνεργατισμού των αγροτών, στις ομάδες παραγωγών, στις οργανώσεις παραγωγών γιατί ο αγροτικός χώρος αν δε συνεργαστεί δεν έχει καμία τύχη.

Εσείς το προσπαθήσατε, δεν το προσπαθήσατε αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Εμείς φέραμε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπηρετείται. Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις. Αυτές όμως δεν καλύπτουν το σύνολο του χώρου και πρέπει οπωσδήποτε και να επεκταθούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη ζωντάνια γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου