Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Β. Αποστόλου: Διασφαλίσαμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στοχευμένα μέτρα ως απάντηση στη πρόκληση της Τουρκίας


Χαλκίδα, 22/6/2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου στην τηλεοπτική εκπομπή «One Report» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Διονύση Νασόπουλο. 

- Κύριε Υπουργέ παρακολουθούν στην Εύβοια τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα ή είναι άλλα τα προβλήματα εκεί; 

Όχι τόσο πολύ, όπως στην κεντρική σκηνή. Ιδιαίτερα αυτά που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες είναι προβλήματα που έχουν σχέση με υποδομές, με θέματα υγείας, με θέματα παιδείας, κυρίως. Από κει και πέρα βεβαίως οπωσδήποτε κι εκεί επηρεάζεται ο κόσμος, όταν ιδιαίτερα αυτά οξύνονται. 

- Κύριε Αποστόλου είδατε τις θέσεις με τα χρώματα στις δημοσκοπήσεις, είναι σα να αλλάξατε θέσεις, οι Νεοδημοκράτες πήραν τις δικές σας κι εσείς πήρατε τις δικές τους. 

Πέρα από τα χρώματα αυτό που έχω να πω ως πρώτη προσέγγιση είναι ότι έχουν επηρεαστεί από το κλίμα που δημιούργησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ένα αποτέλεσμα πολύ δύσκολο για το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως επιτρέψτε μου να σταθώ σε δυο θετικά, ένα για το ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο, αυτό που αναφέρατε πριν ότι η Χρυσή Αυγή υφίσταται απώλειες μεγάλες οι οποίες μακάρι να συνεχιστούν. 

Το θετικό για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, μετά από μια τέτοια ήττα, το ότι υπάρχει μια αναστροφή της πορείας του, δηλαδή μιλάμε πλέον ότι δεν απειλούμαστε με χειρότερα, άρα πάμε για καλύτερα ποσοστά. Δεδομένου ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία, έχουμε και δυο βδομάδες πλήρεις μπροστά μας, έχω την πεποίθηση ότι εάν το τρέξουμε μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και την ανατροπή. Η επικοινωνία ιδιαίτερα με τις τοπικές κοινωνίες δείχνει ότι θέλουν να κουβεντιάσουμε, συζητάμε, εγώ είμαι ένας από τους ανθρώπους που σε όλη μου την πορεία και την υπουργική είχα διαρκή επαφή με την ύπαιθρο. Συνεχίζεται αυτή η επικοινωνία και πιστεύω ότι πάμε για την ανατροπή. 

- Υπήρχε ένας έρωτας, ο κόσμος ήταν ερωτευμένος μαζί σας, ο Τσίπρας είχε καταγοητεύσει, τώρα αυτό έχει ξεφουσκώσει, σας παντρευτήκανε και ο έρωτας, όπως λένε ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα. 

Να σας πω, εξακολουθεί να μας αγαπά, τώρα αν έχουμε στο πάντρεμα δυσκολίες, αυτές προσπαθούμε να λύσουμε για να συνεχίσουμε. 

- Κύριε Αποστόλου, να το πάω λίγο παραπέρα, ανεξάρτητα από το αν συμμερίζομαι ή όχι την αισιοδοξία σας και για ανατροπή πολύ περισσότερο, από πού προσδοκάτε, οι δεξαμενές ποιες είναι; 

Κοιτάξτε αυτό που προσδοκάμε καταρχήν είναι ότι, εάν δούμε τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ με νούμερα όχι των ευρωεκλογών, αλλά παλιότερα, και ταυτόχρονα δούμε και την αποχή που υπήρξε στις πρόσφατες εκλογές, τότε έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων τους οποίους προσπαθούμε να βρούμε και επιχειρούμε να τους πείσουμε να συμμετέχουν. 

- Βλέπετε κόσμο που οιονεί ή είναι ή ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ και έκατσε στο σπίτι του και θα σηκωθεί από τον καναπέ στις 7η Ιουλίου, δε φοβάστε ότι η 7η Ιουλίου είναι χειρότερη μέρα γι αυτό, για μια τέτοια κινητοποίηση; 

Τώρα τι να σας πω, μακάρι να βρέχει εκείνη την ημέρα; Το θέμα είναι ότι όντως μπορεί η αποχή να επηρεάσει αρνητικά για μας το αποτέλεσμα. 

- Για ποιο λόγο από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές, κάποιος που δεν ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε να πάει να τον ψηφίσει, τώρα να σας στηρίξει; 

Καταρχάς γιατί συζητώντας για την προγραμματική μας προσέγγιση την επόμενη μέρα και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας και την πορεία που είχαμε από το 15 μέχρι το 19 είναι πολλά αυτά που μπορούν να τον επηρεάσουν να μας ψηφίσει. 

Εσείς είστε ένας άνθρωπος της καθημερινότητας, πιστεύετε ότι θα λέτε στον κόσμο μέτρα, πράγματα, θάματα, θα σας κοιτάει με μισό μάτι γιατί δε θα σας εμπιστεύεται. Δεν έχω συναντήσει ψηφοφόρο στη ζωή μου που να ψηφίζει το πρόγραμμα. 

Ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, μπήκε σε μια καινούργια πορεία. Επίσης ότι αν αναδείξουμε και τις διαφορές που έχουμε με τη ΝΔ αλλά και ταυτόχρονα, εγώ θα σας πω ένα στοιχείο μόνο, ότι αυτή την ώρα αυτά που αναφέρουμε στο πρόγραμμα και για προϋπολογισμό αργότερα, το κάνουμε χωρίς να έχουμε στο νου μας τι θα μας επιβάλει η τρόικα και οι θεσμοί. Δεν είναι σημαντικό πράγμα ότι αυτή την ώρα στις διεθνείς αγορές έχουμε πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού; Το να λέμε τώρα για το πενταετές ομόλογο 1,5% ή το δεκαετές 2,5% είναι ασήμαντο το αποτέλεσμα αυτό; 

- Πάμε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες όπου κατονόμασε τα μέτρα που θα εξετάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, το πρώτο μέτρα εναντίων προσώπων και εταιρειών, εναντίων της Άγκυρας συζητάμε πάντα, δεύτερον πάγωμα διαλόγου με την Ε.Ε., δηλαδή συνέπειες με τις ευρωπαϊκοτουρκικές σχέσεις και τρίτον ακόμη και μέτρα με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία. 

Ναι κύριε Χουδαλάκη όταν μέχρι χθες λέγαμε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, κι αυτή την ώρα ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός ότι έγιναν αποδεκτή η θέση μας και αυτά τα στοχευμένα μέτρα θα ληφθούν. Δεν είναι μικρό πράγμα, πόσο μάλλον όταν, εάν συνεχίσει η Τουρκία αυτή τη συμπεριφορά μέχρι το επόμενο Συμβούλιο των γενικών υποθέσεων, γιατί υπάρχει δέσμευση από πλευράς της επιτρόπου, θα έχουμε τα συγκεκριμένα μέτρα εφαρμόσιμα. 

Είναι ένα πρώτο θετικό μήνυμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι. Εδώ είμαστε εμείς και βεβαίως θα τα παρακολουθούμε και θα επιμείνουμε. Εδώ έχουμε ευθεία προσβολή του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι δυνατόν αυτό να περάσει απαρατήρητο; 

Αυτά τα στοχευμένα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από χθες ότι θα ληφθούν ήδη άρχισαν και υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση σημερινή. Από κει και πέρα έχουμε ένα χρονικό διάστημα μέχρι το επόμενο συμβούλιο που αυτά πρέπει να έχουν υλοποιηθεί από την ώρα που η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου