Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Β. Αποστόλου: Να αντισταθούμε στην ισοπέδωση των εργαζομένων που σχεδιάζει η Ν.Δ.


Χαλκίδα, 15/6/2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Μπροστά στα Γεγονότα» με το δημοσιογράφο Νίκο Μερτζάνη.




Κύριε Αποστόλου σήμερα το πρωί οι δύο αρχηγοί, χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, έβαλαν το διακύβευμα των εκλογών ο καθένας από την πλευρά του. Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα είπε ο κ. Τσίπρας χθες, περιπέτειες ή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα είπε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα.

Είναι θετικό το ότι πλέον η συζήτηση προεκλογικά μεταφέρεται στα ουσιαστικά διλήμματα και σ’ αυτά που αφορούν στην επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Άρα λοιπόν πρέπει να ξεδιπλωθούν οι προτάσεις, ιδιαίτερα αναφέρομαι στα δύο κόμματα που εκ των πραγμάτων είναι αυτά που θα ανταγωνιστούν για το ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά το σκηνικό έτσι διαμορφώνεται. 

Εμείς λοιπόν από τη δική μας πλευρά οφείλουμε θα αναδείξουμε την κατάσταση που παραλάβαμε το 2015 με μια διαδρομή στη χώρα που ουσιαστικά, θα σας πω μόνο αυτό, έφερε 2 στους 3 Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας. Κι αυτό δείχνει ότι η χώρα μας είχε μπει σε πορεία κατρακύλας. 

Εμείς λοιπόν από τη δική μας πλευρά αυτό που είχαμε ως βασικό στόχο από την πρώτη στιγμή είναι να ανακουφίσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, γιατί έπρεπε να επιβιώσουν. Γι αυτό κι επί 3 συνεχή χρόνια είχαμε ένα κοινωνικό μέρισμα που ανακούφιζε αυτές τις ομάδες, ενώ την ίδια ώρα η στόχευσή μας ήταν όσο γίνεται γρηγορότερα να ολοκληρωθεί αυτό που είχαμε συμφωνήσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που σήμαινε ταυτόχρονα και την έξοδο μας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Τότε μπήκαμε με σε μια άλλη μέρα και έπρεπε οπωσδήποτε να δώσουμε τα πρώτα δείγματα της πολιτικής μας, εφόσον μας το επέτρεπαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. 

Είναι γνωστές οι προτάσεις της Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό οι οποίες υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους. Από κει και πέρα μπαίνοντας στη διαδικασία εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2019, όπως έδειχναν τα στοιχεία της Eurostat αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ, προχωρήσαμε σε μονιμότερου χαρακτήρα μέτρα, όπως είναι αυτό που εμείς το λέμε 13η σύνταξη, αυτά που είχαν σχέση με τη μείωση του Φ.Π.Α, και βεβαίως δείξαμε ότι οδεύουμε πλέον σε μια κανονικότητα, που αφορά στην ανάπτυξη της χώρας την επόμενη μέρα. Γι αυτό λοιπόν τώρα λέμε ότι επειδή υπήρχε όντως ένα άσχημο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αυτό ήταν η προηγούμενη ημέρα, πάμε στην επόμενη ημέρα, που είναι αυτή στην οποία πρέπει τα κόμματα να ξεδιπλώσουν τις προτάσεις τους για να δούμε πλέον τη χώρα έξω από την κρίση πως θα πορευτεί.

Σχετικά με τα ερωτήματα που μπήκαν από τους συνομιλητές μου: 

Ξεκινώ με την άποψη ότι χτυπήθηκε η μεσαία τάξη. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 μέχρι το 2014, 800.000 άτομα πέρασαν από τη μεσαία τάξη στο κατώτερο εισόδημα, ενώ βεβαίως αυτοί που έμειναν στη μεσαία τάξη έχασαν περίπου το 35% του εισοδήματός τους. Αυτά έγιναν όσον αφορά τη διαχείριση της μεσαίας τάξης επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και βεβαίως και της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Εκείνα τα χρόνια είχαμε μια απώλεια 63 δις για όλο τον ελληνικό λαό. 

Βάλατε το θέμα ιδιαίτερα των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Είναι θετικότατο ότι αυτή την ανεργία που υπάρχει προσπαθούμε με πολλαπλούς τρόπους να την ανακουφίσουμε. Ιδιαίτερα όμως για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ υπάρχει αυτή την ώρα και μια απασχόληση η οποία έχει και ένα ουσιαστικότερο όφελος. Θα σας αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση, τους δασεργάτες που σε όλη τη χώρα σήμερα ασχολούνται εκπαιδευόμενοι μέσα από αυτά τα προγράμματα με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Φαντάζεστε λοιπόν ότι αυτό που το έχουμε ως κύριο θέμα στις δασικές πυρκαγιές προσπαθούμε ήδη μέσα κι από προγράμματα να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό. 

Μιλήσατε ιδιαίτερα για τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο ότι ταλαιπωρήθηκε ενώ μόνο αυτή η κυβέρνηση έφερε την αξιολόγηση. Σας το λέω εγώ ως Υπουργός, πάρα πολλά στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας συνέχισαν να είναι σε θέσεις τις οποίες είχαν και μάλιστα πάρα πολλοί. Δεν θα μπούμε σε αριθμούς, εγώ σας λέω γι αυτό που βίωσα. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Αναφερθήκατε ιδιαίτερα στο χειρισμό ενός θέματος που αφορά αποκλειστικά τη δικαιοσύνη και βεβαίως εννοούσατε την γνωστή ανακοίνωση συγκεκριμένου εισαγγελικού για τη Novartis. Είναι δυνατόν όταν υπάρχει μια τέτοια επιστολή του στον τον Υπουργό, που κατά την άποψή του διαπιστώνει μερικά πράγματα, πριν καν μπορέσει να απαντήσει ο Υπουργός να τη δώσει την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα για να αποκτήσει ουσιαστικά πολιτικό χαρακτήρα; 
Η Δικαιοσύνη όταν επιλαμβάνεται θεμάτων είναι αποκλειστική της αρμοδιότητα, μην προσπαθούμε να τη βάλουμε σε πολιτικού χαρακτήρα συζητήσεις. Έχει πάει ο συγκεκριμένος φάκελος στη Δικαιοσύνη. Προσέχτε, είναι άλλο το να δούμε καταθέσεις πριν δοθούν στη δημοσιότητα. Είναι σοβαρό το ζήτημα, να έχουμε πολιτικού χαρακτήρα ανακοινώσεις από θεσμούς, από λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Άρα λοιπόν αυτά έχουν πάρει το δρόμο τους, η ίδια η δικαιοσύνη και βεβαίως τα αρμόδια όργανα θα είναι αυτά που θα καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

Μπήκε το θέμα και νομίζω ότι αφορά περισσότερο τη ΝΔ, μάλιστα είναι πολύ σωστή η έκφραση που είπατε, έρχεται οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους. Φανταστείτε ότι οι εκφράσεις, ο έλεγχος, η επιθεώρηση εργασίας δημιουργούν προβλήματα, όταν πάνε για έλεγχο στις συνθήκες εργασίας και το λέτε αυτό μάλιστα την ίδια ώρα, που ο Πρωθυπουργός πήγε και είδε το συγκεκριμένο σώμα επιθεώρησης. Εμείς θέλουμε να δώσουμε σε αυτό το σώμα αυτό που πραγματικά πρέπει να υπηρετεί.

Δίλημμα λοιπόν μεγάλο για τον ελληνικό λαό γιατί την επόμενη μέρα πρέπει να στηρίξει αυτά που θα κατακτήσει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι αυτά που θα υποστεί με μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου