Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Β.Αποστόλου: Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης επιτρέπουν την εφαρμογή ευεργετικών μέτρων για τους πολίτες, μονιμότερου χαρακτήρα.



Αθήνα, 8/5/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στην εκπομπή Πρωινή Βάρδια της ΕΡΤ1, με τους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά, συζήτησαν για τα Νέα Μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο χθες 7 Μαΐου 2019. 

Ερ. 1η Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μπει σε διαδικασία προεκλογικών εξαγγελιών, και θεωρεί κάποιος ότι πως αλλιώς μπορεί να εννοηθεί και 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές, αλλά το ερώτημα είναι σε εξαγγελίες που είναι τόσο μεγάλες, εννοώ αφορούν τόσο κόσμο, είναι όντως σε πολλές περιπτώσεις αρκετά γενναιόδωρες, που είναι θα λέγαμε αντίστοιχες εθνικών εκλογών, γιατί μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα; Και να προστεθεί στο ερώτημα το εξής επειδή μιλάει η κυβέρνηση για μόνιμα μέτρα, για επιστροφή ή εν μέρει επιστροφή στην κανονικότητα, αντέχει η ελληνική οικονομία και για τα επόμενα χρόνια να εφαρμόζει αυτά τα μέτρα που εξαγγήλθηκαν και εφαρμόζονται αρκετά από αυτά άμεσα, γιατί προς τη θετική κατεύθυνση αναμφισβήτητα είναι τα μέτρα. 

Προς τη θετική κατεύθυνση βρίσκεται όμως και η χώρα μας, κι αυτό βεβαίως δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, πόσο μάλλον όταν έχουμε τις δυνατότητες για φθηνό χρήμα στις αγορές, όταν ήδη οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί και Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να μπούμε σε μονιμότερο χαρακτήρα, θα έλεγα, προτάσεις και αποφάσεις που θα ανακουφίσουν αυτόν τον ελληνικό λαό που όλα αυτά τα χρόνια εχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, και είναι αυτός που στήριξε ουσιαστικά την προσπάθεια μας για να έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες μέχρι του σημείου να εφαρμόζουμε και μονιμότερου χαρακτήρα μέτρα. Θα πουν μα είναι παραμονές εκλογών, είναι η ώρα που τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα από την έξοδο από την κρίση όλα δείχνουν ότι πάμε σε θετική πορεία, γιατί λοιπόν αυτή την πορεία μας να μην δώσουμε τη δυνατότητα να την αισθανθεί επαναλαμβάνω και πάλι ο ελληνικός λαός. Το να συζητάμε σήμερα ότι εμείς μόνο και μόνο αυτή η πρόταση μας για να έχουμε μια διαθεσιμότητα όσον αφορά τη ρευστότητα, που να μην πάμε τώρα το τι βρήκαμε και τι υπήρχαν στα ταμεία όταν παραλάβαμε, έχουμε λοιπόν μια ρευστότητα τέτοια που μας δίνει τη δυνατότητα και να έχουμε στην άκρη τα χρήματα που σχέση με τους θεσμούς έχουμε διασφαλίσει αλλά να μπορούμε από κει και πέρα και να δούμε το κομμάτι των πλεονασμάτων, ήδη η πρόταση μας είναι για 2,5% πλέον πλεόνασμα, όταν έχουμε αυτά τα 5.5 δις ευρώ σε συγκεκριμένο λογαριασμό, ο οποίος αντιστοιχεί για τα επόμενα χρόνια, καλύπτει τουλάχιστον αυτό το 1 % το επιπλέον. 

Άρα λοιπόν κάνουμε το σχεδιασμό μας για τα πλεονάσματα, κάνουμε ήδη μια στόχευση αναπτυξιακή με βάση και αυτό το 1 % που προκύπτει από τη μείωση του πλεονάσματος για να έχουμε δυνατότητες αναπτυξιακές και βεβαίως όλα αυτά τα συνοδεύουμε με μέτρα. 

Το να συζητάμε αυτή την ώρα ότι η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση, ήταν κάτι το οποίο εδώ και καιρό φαινόταν και ήταν ανάγκη θα έλεγα για το συγκεκριμένο χώρο η μείωση του, δεν αναφέρομαι που ήταν πριν το ποσοστό του ΦΠΑ και οι δεσμεύσεις οι δικές μας όπου οπωσδήποτε δημιούργησαν ένα πρόβλημα στο χώρο, αλλά ήταν οι ανάγκες τέτοιες που έπρεπε οπωσδήποτε να περπατήσουμε για φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε.

Η μείωση πάλι αντίστοιχα του ΦΠΑ στα τρόφιμα και πάνω από όλα γιατί μιλάμε για τώρα άμεσα, μέτρα άμεσα, η 13η σύνταξη, βεβαίως και έπρεπε αυτό που δίναμε τέλος του χρόνου να πάρει έναν μονιμότερο χαρακτήρα και βεβαίως να λειτουργεί προϋπολογιστικά, όχι περιμένοντας να δούμε αν θα μπορούμε να τα διασφαλίσουμε, άρα λοιπόν κάναμε την κίνηση αυτή αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και επειδή άκουσα και νούμερα πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 400 ευρώ σε μέσο όρο. 

Ερ. 2η Αντιγράφεται όμως κάποια μέτρα της ΝΔ, γιατί αυτό σας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση, λέει εισακούστηκαν κάποια μέτρα που θέλουμε εμείς να φέρουμε τουλάχιστον για τη μείωση της φορολογίας; 

Φέρνουμε μια ρύθμιση ειδικά για τη 13η σύνταξη, την οποία την έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές, δεν είναι τώρα, χθες που το συζητάμε, ήδη είχε υπάρξει και βεβαίως τη μείωση τη ς φορολογίας, ξεκινώντας από το ΦΠΑ που είναι ένας βασικός φόρος που δημιουργεί, θα το δούμε στη διαδρομή, δε σταματάμε εδώ, αλλά δεν πρέπει αυτά τα χαρακτηριστικά να έχουν μονιμότερο χαρακτήρα; 

Όταν παραλάβαμε τρέχαμε να βρούμε τρύπες όπου θα υπήρχαν χρήματα που θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις. 

2η παρέμβαση 

Βλέπετε ότι έχουμε ως κυβέρνηση το προνόμιο να μιλάμε πρώτοι αλλά μπαίνουν τόσα πολλά θέματα που πρέπει να απαντήσουμε. 

Το πρώτο που χρήζει άμεσης απάντησης είναι ότι τα κάνουμε αυτά παραμονές εκλογών, να υπενθυμίσω ότι στους συναδέλφους μου ότι παραμονές εκλογών υπήρχαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αναφέρομαι στην τελευταία κυβέρνηση, το 2015 το Σάββατο συγκεκριμένη τράπεζα ήταν ανοιχτή όλη την ημέρα και πλήρωνε έκτακτες ενισχύσεις που αποφασίστηκαν την Παρασκευή, περίπου 60 με 65 εκατομμύρια και βεβαίως αναφέρομαι συγκεκριμένα στον αγροτικό χώρο. Άρα λοιπόν το να λένε ότι εμείς μέσα από διαδικασίες που ήδη είχαμε συζητήσει προηγούμενα και τα είχαμε βεβαίως αυτά στοιχειοθετήσει και διασφαλίσει, νομίζω πως είναι εντελώς παράλογο, πόσο μάλλον να συγκρίνουμε αυτά που βρήκαμε εμείς με αυτά που παραδίδουμε. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος γιατί αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα, εδώ υπήρχαν χρήματα τα οποία είχαν κατατεθεί σε τραπεζικά ιδρύματα επί χρόνια με 0% επιτόκιο, εκείνο που κάναμε ήταν προσπαθήσαμε χρησιμοποιώντας την Τράπεζα Ελλάδας να τα αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και για να καλύψουμε ανάγκες αλλά και για να έχουν μια αξιοποίηση μία απόδοση που τουλάχιστον ισοδυναμούσε με αυτό που υπάρχει σήμερα με τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, άρα λοιπόν κάναμε μια δουλειά διπλής θα έλεγα κατεύθυνσης. 

Αναφέρεστε και το είπατε και τώρα διαρκώς ότι εσείς αυτά τα 2-2,5 χρόνια, δεν ήσασταν μόνο αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά από το 2011 μέχρι το 2015, τα 4,5-5 χρόνια εσείς είχατε τη βασική ευθύνη, κ αυτό που έχει υποστεί αυτή την περίοδο ο συνταξιούχος, ο ελληνικός λαός, η απώλεια του ΑΕΠ που υπήρξε στην προκειμένη περίπτωση, ξεπερνούσε το 25-30 %, ιδιαίτερα για συνταξιούχους και μισθωτούς πολύ μεγαλύτερα ποσά, και σας λέω ποια επίπτωση αρνητική είχε ο συνταξιούχος ή ο μισθωτός επί της θητείας της σημερινής κυβέρνησης; Καμία απώλεια. Δε θεσμοθετήσαμε καμία μείωση. 

Αναφερθήκαμε ήδη γι αυτά που το 2019 συζητήσαμε χθες, η δέσμευση μας αφορά βεβαίως και το 2020, και εκεί αρχίζουν και μπαίνουν μέτρα διαφορετικού χαρακτήρα, μέτρα που έχουν σχέση με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τις 20.000 ευρώ κι από εκεί και πέρα μειώνεται κλιμακωτά, μείωση του ΦΠΑ, αποσβέσεις, απαλλαγή των τόκων επενδυτικών δανείων, που θα γίνουν πιο συγκεκριμένα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου