Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη Βαγγέλη Αποστόλου στο star Κεντρικής Ελλάδας.



Ο τέως Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, παραχώρησε συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και ειδικά στη συμφωνία των Πρεσπών και στις διαπραγματεύσεις με την Ε. Επιτροπή για ζητήματα του αγροτικού χώρου, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις: 

Ερ. Η Ευρώπη συνεργάζεται πολύ καλύτερα, είναι άλλο πλαίσιο εκεί, το ζούμε πολλά χρόνια τώρα, έχουν συνηθίσει και οι πολιτικοί και τα κόμματα να συνεργάζονται σε μεγάλο επίπεδο, στην Ελλάδα αυτό δεν το βλέπουμε ούτε για τα πολύ σοβαρά Εθνικά ζητήματα και μάλιστα με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών κατηγορηθήκατε ότι δεν συνεργαστήκατε καθόλου με τα κόμματα που το ζητούσαν αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί και μεγαλύτερη ενημέρωση και περισσότερη συζήτηση γύρω από το θέμα. 

Κυρία Παρασκευά, και ενημέρωση έγινε και επιπλέον ιδιαίτερα για τη συμφωνία των Πρεσπών ξεχνάτε ότι βαδίσαμε με βάση την Εθνική στάση η οποία είχε διαμορφωθεί ήδη πριν πολλά χρόνια. Ας πάρω την πιο πρόσφατη, τη συμφωνία στο Βουκουρέστι. Άρα λοιπόν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις και της διπλής ονομασίας για όλες τις χρήσεις αλλά και γενικότερα για όλα τα ζητήματα. Τουλάχιστον ξέραμε ποιες ήταν οι απόψεις όλων των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα και προχωρήσαμε. 

Βέβαια τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΚΙΝΑΛ όταν είδαν ότι αυτό φέρνει μια μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας και βεβαίως στην επιτυχία πρωταγωνιστής ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν μια αντιπολιτευτική διάθεση η οποία έφτασε μέχρι και σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας και εθνικισμού. Αλίμονο κάτι το οποίο ήταν έτοιμο να γίνει, θα ήταν προτιμότερο να αφήσουμε να καταλήξουν όλες οι χώρες σε αυτό που όλοι το άκουγαν και έκαναν πως δεν το άκουγαν στη χρήση μόνο του ονόματος Μακεδονία. Γιατί δεν μιλούσαν ότι από την αρχή η διπλή ονομασία ήταν η βασική μας κατεύθυνση και από εκεί και πέρα βεβαίως να προστατεύσουμε όλα και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και της γλώσσας. 

Όλα αυτά μέσα από τη συμφωνία αντιμετωπίζονται και είμαστε σίγουροι γιατί φαίνεται ήδη, όχι μόνο από την αποδοχή που υπάρχει από όλες τις χώρες, θα έλεγα τις μεγάλες δυνάμεις αλλά ιδιαίτερα και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως και η ίδια η χώρα η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται ξεκάθαρα ότι εφαρμόζει τη συμφωνία, εδώ είμαστε όλα θα τα παρακολουθούμε και να είστε σίγουροι ότι όταν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε την συμφωνία που έχουμε υπογράψει. 

Ερ. Κύριε Αποστόλου κάνατε κάποιες δηλώσεις σε σχέση με ένα πρόστιμο τεράστιο, ένα πρόστιμο μαμούθ που εκκρεμούσε σε βάρος της Ελλάδας και φαίνεται πως δεν θα υπάρχει θα σβηστεί. Θέλω να μας το εξηγήσετε αυτό τι ακριβώς αφορούσε και σε τι ποσό αναφέρεστε. 

Γνωρίζει ο Ελληνικός λαός και ειδικά οι αγρότες γνωρίζουν ότι όταν παραλάβαμε το Υπουργείο είχαμε πολλά ζητήματα που είχαν σχέση με πρόστιμα, δημοσιονομικές διορθώσεις τα λένε, και καταλογισμούς σχετικά με την διαχείριση των κοινοτικών πόρων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ενισχύαμε από κρατικούς πόρους τους αγρότες. Γύρω στα τρία δις ευρώ. 

Ήταν αυτά και άλλα από το πρόγραμμα 2006 – 2012 όπου υπήρχε μια εκκρεμότητα όσο αφορά τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορούσε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της προηγούμενης περιόδου, όπου διεπίστωσαν ότι είχαν γίνει παρατυπίες και αυτές τους οδήγησαν να μας επιβάλλουν ένα πρόστιμο ενενήντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Έγινε μια προσφυγή από την τότε κυβέρνηση και αυτό που δέχτηκαν ήταν να το κατεβάσουν στα εβδομήντα δυο. Εμείς παραλάβαμε τα εβδομήντα δυο και μέσα από διαδικασίες αιτήσεων, ακυρώσεων και προσφυγών δεν τα αποδεχτήκαμε, παρότι και σε εμάς το απέρριψαν. 

Επιμέναμε και τελικά πήραμε ένα αποτέλεσμα όπου όλο αυτό το πρόστιμο των εβδομήντα δυο εκατομμυρίων το οποίο μας είχε κρατηθεί απ’ τον προηγούμενο πρόγραμμα θα μας σταλεί ή θα μας δοθεί για να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αυτών που το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης εκείνης της περιόδου είχε ανάγκη γιατί διαφορετικά αν δεν τα παίρναμε τα χρήματα θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τα καταβάλουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Θέλω να τονίσω ότι δεν βάλαμε μόνο τάξη στις πληρωμές το ίδιο κάνουμε για όλα όσα αφορούν καταλογισμούς και πρόστιμα. Εγώ σας λέω τα τετρακόσια εξήντα εκατομμύρια που είχαμε ως καταλογισμούς, το γνωστό πακέτο Χατζηδάκη, συνεταιρισμούς κλπ, τα έχουμε ήδη απομειώσει στα εκατό εκατομμύρια. Χρειάζεται μια προσπάθεια, μια συνεννόηση, μια συνεχή παρακολούθηση και βεβαίως όταν δημιουργηθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης λύνονται τέτοιου είδους προβλήματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου