Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Β. Αποστόλου: Ευρωπαϊκή αναγκαιότητα η συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.



Χαλκίδα, 3 /03 /2019 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Συμμετοχή του τέως Υπουργού και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ευρυδίκη Χάντζιουτην Κυριακή 3 Μαρτίου 2019. 



Ερ.: Να δούμε κύριε Υπουργέ ένα θέμα το οποίο αφορά και πάρα πολύ κόσμο γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει πρόθεση ρύθμισης είτε με τις 120 δόσεις είτε με το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα όπου οι θεσμοί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βγει από το τρίτο μνημόνιο φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι και να μπλοκάρουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αυτό δεν σας προβληματίζει; 


Β.Αποστόλου: Να μην πούμε να μπλοκάρουν, καθώς βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση . Ήταν κάτι που το ξέραμε, ότι αυτές οι προτάσεις θα περνούσαν από, μια θα έλεγα συζήτηση, με τους θεσμούς. Από εκεί και πέρα τα μηνύματα που έχουμε είναι θετικά. Το ζήτημα της πρώτης κατοικίας για παράδειγμα, έχει σχεδόν κλείσει και την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση (η συγκεκριμένη ρύθμιση).
Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι ένα ζήτημα το οποίο, έχει σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Αυτή την ώρα έχει κατατεθεί απ’ το Χρηματοπιστωτικό Ταμείο δική μας πρόταση η οποία φαίνεται ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών, τουλάχιστον αυτή η διαδικασία έχει γίνει. Πιστεύω ότι και γι αυτό, σε ένα διάστημα δύο με τριών εβδομάδων, θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για να προχωρήσουμε στη ρύθμιση. Είναι και το θέμα της εγγύησης των 4-5 δις., που όμως δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος διότι θα καλυφθούν από τα σχετικά κουπόνια που θα εκδίδονται από πλευράς τραπεζών, οπότε οι εγγυήσεις θα είναι καλυμμένες.
Από εκεί και πέρα και το θέμα των εκατόν είκοσι δόσεων ήδη όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδόν έχει συμφωνηθεί .Έτσι μέσα στον χρόνο που έχουμε μέχρι τις 11 Μαρτίου που θα έχουμε την συνεδρίαση του Eurogroup, όλα αυτά φαίνεται ότι θα τακτοποιηθούν, διότι όπως είπατε και εσείς στην αρχή η βασική προϋπόθεση υπάρχει, η αξιολόγηση δείχνει ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε μπει σε ένα ρυθμό ανάπτυξης τέτοιο, που θα σας έλεγα ότι λύνουν ουσιαστικά και οποιοδήποτε εμπόδιο υπάρχει σε αυτήν την διαδικασία.



Ερ.2 Πάντως μέχρι προχθές οι έξι από τις δέκα έξι δεσμεύσεις είχαν ολοκληρωθεί και βεβαίως υπάρχει και η εκκρεμότητα με την εκταμίευση της δόσης. 

Β. Αποστόλου: Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε αυτά τα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, γιατί θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία των προαπαιτούμενων και θα έχουμε και με το Euro group της 11ης Μαρτίου την συγκεκριμένη έγκριση για την εκταμίευση. Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο στα πλεονάσματα γιατί πραγματικά χαίρομαι που η Νέα Δημοκρατία που ουσιαστικά είχε ξεκινήσει με 4,5% πλεονάσματα έρχεται σήμερα και στηρίζει αυτό που εμείς επιδιώκουμε. Ο Μοσκοβισί κατά την παρουσία του στην Ελλάδα άρχισε να μιλά για το πρωτογενές πλεόνασμα, να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε σημαίνει ότι και εμείς είχαμε ήδη ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια προϊστορία. Θυμάστε που δεν προχωρήσαμε στην περικοπή των συντάξεων που είχαμε συμφωνήσει. Πως το αντιμετωπίζατε και εσείς κ. Καραγκούνη; τρέχατε στη δική μας λογικ , πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε. Θα κάνουμε το ίδιο και το θέμα του αφορολόγητου και άλλα ζητήματα τα οποία να είστε σίγουροι ότι θα τα αντιμετωπίσουμε την ώρα που πρέπει. Και επειδή αναφέρεστε διαρκώς σε δημοσκοπήσεις θέλω να σας πω ένα πράγμα μόνο, ότι δεν έχετε δει τη διαφορά συσπείρωσης που υπάρχει μεταξύ των δυο χώρων που το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. 


Ερ. 3 Κύριε Υπουργέ, κύριε Αποστόλου, σήμερα έχετε Κεντρική Επιτροπή με θέμα τις Ευρωεκλογές και ο κύριος Μητσοτάκης από τους Δελφούς είπε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα χάσει άπαξ ή σε δόσεις, ξέρουμε λίγο πολύ ότι στις Ευρωεκλογές συνηθίζει ο κόσμος να στέλνει ένα μήνυμα, αυτό το μήνυμα αν καταγραφεί δεν σας ανησυχεί εσάς ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Νέα Δημοκρατία; 


Β. Αποστόλου: Κοιτάξτε, εμείς σχεδιάζουμε με βάση το ότι θα βρεθούμε μπροστά σε Ευρωεκλογές βεβαίως, ,αλλά και σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Από εκεί και πέρα εκ των πραγμάτων σε επίπεδο Ευρώπης από την ώρα που αναδεικνύεται η αναγκαιότητα συνύπαρξης των προοδευτικών, των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς που λέμε εμείς, το λογικό είναι να υπάρχει η πίεση και σε επίπεδο Ευρώπης. Και εννοώ την πίεση που ασκούν κυρίως οι ακροδεξιές δυνάμεις κάτι το οποίο πρέπει να απαντηθεί και από τη δική μας πλευρά γιατί δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, η συζήτηση αυτή γίνεται και σε επίπεδο Ευρώπης πλέον, όπου οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας συναντούνται με τις δυνάμεις της αριστεράς. Εμείς απευθύνουμε το συγκεκριμένο μήνυμα γιατί θα είναι απάντηση όπως είπα και προηγούμενα σ’ αυτές τις πολιτικές. 

Ερ. 4 Σε περίπτωση που είναι αρνητικά τα αποτελέσματα και σε τοπικό επίπεδο εννοώ αυτό- διοικητικό κύριε Υπουργέ αλλά και στο επίπεδο των Ευρωεκλογών πως θα συνεχίσει να πορεύεται η Κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο που επιμένει να λέει ο Υπουργός; Είστε ανάμεσα σε αυτούς που εισηγούνται να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός κύκλος; 

Β. Αποστόλου: Καταρχήν ο σχεδιασμός μας λέει ότι δεν θα είναι αρνητικά, Ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωεκλογών, τα μηνύματα που θα υπάρξουν από την κάλπη. Επιπλέον στον σχεδιασμό που υπηρετούμε έχουμε ως βασική στόχευση τον Οκτώβρη. Έχουμε μπροστά μας πολύ καιρό. Η χώρα έχει ήδη βγει από τα μνημόνια και αυτό που δείχνουν όλες οι αξιολογήσεις είναι ότι έχει μπει ήδη σε μια πορεία ανάκαμψης, σε μια πορεία που ελέγχει τα δημοσιονομικά της, σε μια πορεία ανάπτυξης. Μιλάμε για 2,3% -2,4% – 2,5%, δεν είναι μικρό αυτό το ποσοστό.
Άρα λοιπόν έχοντας μπροστά μας και μια δυνατότητα μετά την έξοδο από το μνημόνιο δημοσιονομικά να καλύψουμε πάρα πολλά θέματα, όπως μίλησα πριν από λίγο για την προστασία της κατοικίας, για τα κόκκινα δάνεια, υπάρχουν τα θέματα των δόσεων, υπάρχουν στεγαστικά επιδόματα, επιδόματα που θα ανακουφίσουν την κοινωνία μετά από την απώλεια που υπέστη. Δεν ξεχνάμε όλοι ότι ήδη τουλάχιστον από το 2015 το ¼ του ΑΕΠ είχε χαθεί το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις στα εισοδήματα και αντιλαμβάνεστε ότι έχοντας αυτή τη δυνατότητα εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι τον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι πολύ πιο διαφορετικά . Επιπλέον επειδή μπαίνει το θέμα των δημοσκοπήσεων, που είναι μια εικόνα της στιγμής, αλλά και αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι τα νούμερα μεταξύ των εταιρειών δεν έχουν καμία επαφή. Άρα λοιπόν υπάρχουν και δημοσκοπήσεις με διαφοροποιήσεις.

Ερ. 5 Να προχωρήσουμε σε μια σπουδή περίπτωσης, κύριε Υπουργέ, να σας παρακαλέσω ότι επειδή είπατε ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση της αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθιξε ένα ερώτημα. Δεν ξέρω κατά πόσο το έχετε παρακολουθήσει, έθεσε τον εαυτό του ως παράδειγμα δηλαδή απευθύνεστε και στον ίδιο ότι μπορείτε να χτίσετε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο γέφυρες για την επόμενη μέρα μεταξύ Σύριζα και Κινήματος αλλαγής. Σας ρωτάω γιατί είστε και έμπειρο κομματικό στέλεχος και με υπουργική κυβερνητική θητεία. 

Β.Αποστόλου: Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ξεκαθαρίσει ένα πράγμα, ότι μιλάμε για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, δεν είναι συζήτηση που αφορά πρόσωπα και πολιτικούς χώρους αλλά είναι μια θα έλεγα «απεύθυνση» όπως ακριβώς ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την λέξη, προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις ότι επειδή διαμορφώνονται αυτές οι καταστάσεις σε επίπεδο Ευρώπης να δούμε πως θα μπορέσουμε να συσπειρωθούμε για να δώσει και η Ελλάδα μια απάντηση. Το αν σ’ αυτή την πρωτοβουλία που παίρνουμε υπάρχουν και πρόσωπα αντιλαμβάνεστε ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε εμείς να αποκλείσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένα πρόσωπα ,βεβαίως κάποιες φορές αυτές οι διευρύνσεις και συνεργασίες περνούν μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου