Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Β. Αποστόλου: Αναγκαία και κατά το πόρισμα GOLDAMMER, η αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης.



Αθήνα, 12/2/2019


                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του τέως Υπουργού και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή την κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπή GOLDAMMER για τη διερεύνηση των αιτίων των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα:

“Μέσα από τις σελίδες του πορίσματος αναδεικνύονται αυτά που επί χρόνια πολλοί τόνιζαν, αλλά και εγώ με δημόσιες τοποθετήσεις μου, για την αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου της δασοπυρόσβεσης. 

Ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή, που έγινε το 1998, με τη μεταφορά της ευθύνης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, οδήγησε σε ένα στρεβλό μοντέλο. Όλοι να κοιτάνε τον ουρανό μόλις σκάσει καπνός και η Δασική Υπηρεσία, που έχει ως βασικό αντικείμενο τη διαχείριση των δασών, αποκομμένη να περιορίζεται μετά τη φωτιά να μετρήσει τα καμένα. 
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αρκετών εναέριων και επίγειων μέσων καταστολής. Δεν μπορεί όμως αυτή η προσέγγιση να αναιρεί, μέχρι του σημείου της κατάργησης, την πρόληψη, ως το βασικότερο εργαλείο υπεράσπισής των δασών. 

Ασφαλώς για τους γνωρίζοντες την κατάσταση, η εφαρμογή των συμπερασμάτων του πορίσματος απαιτεί πολύ χρόνο, μεγάλη προσοχή και βέβαια την απαραίτητη κοινωνική συμμετοχή.” 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου