Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Β. Αποστόλου: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών



Αθήνα, 28/1/2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 



Στη συνέντευξη που έδωσε στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο τέως Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, ο Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην επόμενη ημέρα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω: 

-Τι συνεπάγεται άμεσα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών; 

Με τη συμφωνία των Πρεσπών ξεκινάει μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια. Ξεκινάει με αισιοδοξία και με ένα μύνημα προς όλες τις πλευρές: Ότι με τόλμη και καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις. Ενισχύεται η σταθερότητα στη γειτονική χώρα και περιορίζεται η επιρροή τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Αναβαθμίζεται ο ρόλος τη μας, με ότι συνεπάγεται αυτό, όχι μόνο για την πολιτική μας παρουσία στη περιοχή, αλλά και για την οικονομική μας διείσδυση . 

-Ποια βήματα θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση της συμφωνίας; 

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ την άλλη εβδομάδα τίθεται σε ισχύ η συνταγματική ρύθμιση στη γειτονική χώρα και ενεργοποιούνται όλες οι τροποιήσεις. Το όνομα Βόρεια Μακεδονία γίνεται πραγματικότητα. Θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και κρατών και θα τη κάνει υποχρεωτικά η συμβαλλόμενη χώρα. 

-Με το πρόβλημα της χρήσης του όρου Μακεδονία στην εθνότητα και στη γλώσσα πως θα το αντιμετωπίσετε; 

Η συμφωνία δεν επιτρέπει σους γείτονές μας την ανάπτυξη αλυτρωτικών τάσεων, την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και σλαβομακεδονικής γλώσσας .Οι γείτονές μας όχι μόνο αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία, αλλά και αποσύρουν κάθε τι που σχετίζεται με την ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι ο όρος nationality χρησιμοποιείται ως ιθαγένεια και όχι ως εθνότητα, όπως ισχυρίζεται η Ν.Δ. Ως προς τη γλώσσα είναι ρητή η αναφορά ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 

- Με τα προϊόντα τι θα κάνετε; 

Τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στα κράτη -μέλη, όσο και στις διεθνείς αγορές μέσω των συμφωνιών που υπογράφονται με τρίτες χώρες. Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα αυτά, εφόσον έχουν κατοχυρωθεί προστατεύονται τόσο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όσο και με το διεθνές δίκαιο. Όμως και οι επιχειρηματίες πρέπει και οι ίδιοι να κατοχυρώσουν τα σήματά τους. 

- Για την εσωτερική κατάσταση πως βλέπετε την επόμενη ημέρα; 

Αποτελεί προτεραιότητα για μας η συνέχιση των παρεμβάσεών μας προς την κατεύθυνση ανακούφισης των συμπολιτών μας από τις επιπτώεις της κρίσης, ξεκινώντας από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο. 

Σύντομα θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον κατώτατο μισθό, για τις 120 δόσεις, για τα κόκκινα δάνεια και τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Και βέβαια πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και της σχέσης της εκκλησίας με το κράτος. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου