Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Β. Αποστόλου: Θα ιαθούν όλες οι πληγές της κοινωνίας που άνοιξαν τα προηγούμενα χρόνια


Αθήνα, 2/12/2018 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Συνέντευξη του Τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπυξης και Τροφίμων και βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Πάμε Αλλιώς” και στο δημοσιογράφο Τάκη Σαράντη, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018. 



Συζητάτε για τις εκλογές στην Κεντρική Επιτροπή; 
Συζητάμε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές που είναι σίγουρα τον Μάϊο. Ιδιαίτερα, μάλιστα για τις ευρωεκλογές που έχουν μια καθαρά πολιτική διάσταση. Ξεκινήσαμε στην Κ.Ε με την προσέγγιση της προετοιμασίας των ευρωεκλογών. Εκ των πραγμάτων από τη ίδια στιγμή που έχουμε και αυτοδιοικητικές εκλογές θα μπαίνουν και ζητήματα κατεξοχήν πολιτικά. 

Τα σενάρια για εθνικές εκλογές είναι τρία. Το ένα μιλά για Μάρτιο, το άλλο για Μάιο και το τρίτο για Σεπτέμβριο. Κατά τη γνώμη σας ποιο ισχύει; 
Ο βασικός σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη για τον απλούστατο λόγο ότι τότε θα έχουμε προχωρήσει και από πλευράς υλοποίησης πολλών πολιτικών αποφάσεων, όχι μόνο σε αυτές που αφορούν στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε άλλες , όπως για παράδειγμα στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

Θα υπάρξει πρόβλημα με το Μακεδονικό; 
Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση με τη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ακόμα και oι ΑΝΕΛΛ που έχουν άλλη άποψη, δεν συζητάνε για απόσυρση της εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση. Άρα θα πάμε κανονικά σε εκλογές τον Οκτώβρη. Από κει και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε όταν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προεκλογική, μπορεί να συζητούνται διάφορα σενάρια. 

Διακρίνω μια δυστοκία για την εύρεση υποψηφίων στους μεγάλους δήμους; 
Από την ώρα που έχουμε επιλέξει ότι και στους μεγάλους δήμους θα πάμε με κριτήρια συσπείρωσης ενός ευρύτερου κόσμου και ταυτόχρονα αναζητούμε στους υποψηφίους τα αυτοδιοικητικά κριτήρια που θα υπερισχύσουν ως αναφορά την πρότασή μας για τους επικεφαλής, είναι ένα θέμα που θέλει περισσότερη επεξεργασία. 

Η κ. Νοτοπούλου έχει αυτοδιοικητικά κριτήρια; 
Γίνεται μια συζήτηση. Αυτό που έχει κλείσει οριστικά είναι η περίπτωση Μπελαβίλα στον Πειραιά, που είναι μια περίπτωση που όντως έχει τα αυτοδιοικητικά κριτήρια και τα κριτήρια συσπείρωσης ενός κόσμου, ειδικά με κινηματική λειτουργία .Τα υπόλοιπα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, τα αφήνουμε πρώτιστα στις τοπικές κοινωνίες και στις οργανωτικές μας δυνατότητες, ως αυτόνομοι χώροι να επιλέξουν. Σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία. Έχουμε χρόνο και καλό είναι αυτή την δυνατότητα συσπείρωσης ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου να την υπηρετήσουμε εξαντλώντας όλες μας τις δυνάμεις. 

Ευρωψηφοδέλτιο: έχετε εικόνα αν θα είναι με σταυρό ή λίστα; Ακούμε ονόματα, με ποια λογική θα φτιαχτεί το ευρωψηφοδέλτιο όταν ακούμε ονόματα… ακούσαμε μάλιστα το όνομα του κ. Κουρουμπλή… 
Αυτήν την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει και οποιαδήποτε θέση από τη δική μου πλευρά δεν είναι η επίσημη. Γιατί όχι το κ. Κουρουμπλή ; Είναι μια υποψηφιότητα που έχει απήχηση σε έναν ευρύτερο χώρο με προοδευτική κατεύθυνση. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι σ’ αυτή τη διαδικασία των ευρωεκλογών και επειδή η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις, πχ, φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι τις ευρωεκλογές, σχετικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο μετά το 2020-2027, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα γίνει με το Ταμείο Συνοχής, τι θα γίνει με τις πιέσεις που υπάρχουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για μείωση των επιδοτήσεων, αυτά είναι τα πολύ σοβαρά θέματα. Πρέπει να υπάρχει μια κατεύθυνση. 

Οι αγρότες πρέπει να είναι ευχαριστημένοι; 
Η λειτουργία της ΚΑΠ είναι πλέον μονόδρομος. Οι συγκεκριμένοι πόροι, όχι μόνο για τους Έλληνες αγρότες, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους αγρότες είναι πολύτιμοι . Η διαχείριση των πόρων είναι ένα θέμα που πρέπει να του δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Τουλάχιστον στο κομμάτι της έγκαιρης απορρόφησης και της κανονικής πληρωμής των αγροτών όλα έχουν μπει σε τάξη. Τα ποσά είναι συγκεκριμένα και οι διαδικασίες και οι χρόνοι πληρωμής είναι πλέον τακτοποιημένοι. Γι’ αυτό και ο αγρότης μπορεί να προγραμματίζει όλη του την δραστηριότητα έχοντας υπόψη του το συγκεκριμένο πλάνο. 
Σας λέω ότι έχουν ήδη πληρωθεί περί το 1 δις ευρώ από τις ενισχύσεις του και μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές πληρωμές , που θα είναι περίπου 1 δις. 

Τι υπάρχει στον προϋπολογισμό που έχει να κάνει με τους αγρότες; 
Ήδη μπαίνουμε στη διαδικασία των φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, κίνηση πάρα πολύ καλή για να συμμετέχει ο αγρότης σε συνεταιρισμούς και συνεργατικές ομάδες. Πλέον, όλη η λειτουργία στην Ευρώπη περνάει από τέτοιες δράσεις. 
Ταυτόχρονα έχουμε τις μειώσεις των ασφαλίστρων με την μεταφορά του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ. Αυτές είναι σημαντικές παρεμβάσεις. Από κει και πέρα επειδή βρισκόμαστε σε στιγμή απορρόφησης σημαντικών ποσών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι διασφαλισμένη και η κάλυψη όλου του ποσού που χρειάζεται ως συμμετοχή του κράτους για την απορρόφηση των συγκεκριμένων πόρων . Στο χώρο που κρατήθηκε, στάθηκε, σε μια κρίσιμη περίοδο εξαιτίας της καλής διαχείρισης των αγροτικών πόρων, αλλά και γενικότερα εξαιτίας της ποιότητας των προϊόντων μας, δημιουργούνται πάρα πολύ καλές συνθήκες για τους αγρότες μας, κι αυτό εκφράζεται και στο εμπορικό ισοζύγιο όπου το έλλειμμα οδεύει προς μηδενισμό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

Το προηγούμενο διάστημα από τη Βουλή πέρασαν αποφάσεις με ομοφωνία. Από δω και πέρα που πάμε; 
Καταρχάς να δούμε ότι από την ώρα που οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας μας, μας επέτρεπαν να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, είχαμε δεσμευτεί ότι όταν πετύχουμε το συγκεκριμένο πλεόνασμα θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε άμεσες οικονομικές ανάγκες των ασθενέστερων τάξεων. Αυτό γίνεται και με τα αναδρομικά και με τα κοινωνικά μερίσματα. 

Αυτή η λογική είναι άπαξ; 
Αυτό ήταν και είναι ένα θέμα που έχει σχέση με μια ανακούφιση. Ήδη τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουμε μπει σε περίοδο ανάπτυξης και μέσα από αυτή την πορεία αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπούμε σε μια πιο μόνιμη κανονικότητα. 

Τώρα τα στοιχεία του Σεπτέμβρη δείχνουν ότι 4 εκατ. Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν την εφορία… 
Συμφωνώ, δεν είπαμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα γίνουν όλα. Πρέπει να αναφερθούμε σε αυτό που είχαμε μέχρι τις 21 Αυγούστου και σε αυτό που θα έχουμε από δω και πέρα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και από τις επενδύσεις και από την απασχόληση μπαίνουμε σε μια δημοσιονομική πορεία που θα μας επιτρέπει να τα αντιμετωπίσουμε κι αυτά.

Διαβάζω για προσφυγές από συνταξιούχους… 
Δεν είναι επόμενο από την στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια και μπήκαμε σε μια άλλη περίοδο όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια να βγουν στην επιφάνεια. Εμείς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε στη λογική του να τα γιατρέψουμε; 
Βεβαίως και υπάρχουν προσφυγές και θα υπάρξουν κι άλλες. Αυτά μέσα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που δημιουργούνται με τα καινούρια δεδομένα, όλα θα πληρωθούν αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα τον προγραμματισμό μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου