Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Β. Αποστόλου: Βγάλαμε από τα μνημόνια ζωντανό και ενεργό τον αγροτικό χώρο.


Αθήνα, 14 /12/2018 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 



Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας, Ευάγγελος Αποστόλου, στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κατέβαλλε η Κυβέρνηση στα 3,5 πρώτα χρόνια στον αγροτικό τομέα και στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της και ιδιαίτερα η στήριξη όλης της αιγοπροβατοτροφίας που αντιμετώπισε προβλήματα μείωσης του εισοδήματός της το 2018. 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του: 

« Συζητάμε σήμερα έναν προϋπολογισμό που έχει ως αφετηρία την πρώτη εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός το 2015 να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Τα καταφέραμε. 

Θα σταθώ στις προσπάθειες που έγιναν αυτή την περίοδο στον αγροτικό χώρο και στα αποτελέσματά τους. Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν πως ο αγροτικός τομέας, παρά την κρίση, όχι μόνο κρατήθηκε ενεργός και ζωντανός, αλλά και πέτυχε αξιοπρόσεκτες επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις της συμμετοχής της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της χώρας. Από το 2,7% με την έναρξη της κρίσης έφτασε στο 3,9% με τη λήξη της. Και της αύξησης των εξαγωγών στο 20% του συνόλου της χώρας, που σημαίνει ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων οδεύει προς μηδενισμό. 

Τι κάναμε ως Κυβέρνηση για να πετύχουμε αυτά και άλλα: 
  • Απαλλάξαμε φορολογικά το 95% των αγροτών με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου. 
  • Kατοχυρώσαμε και για τους αγρότες την ελάχιστη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, με δυνατότητα αύξησής της από την ανταποδοτικότητα . 
  • Στηρίξαμε τους νέους αγρότες, έως 40 ετών ,εντάσσοντας όλους, δηλαδή και τους επιλαχόντες. 300 εκατ. δίνονται σε 16.000 νέους αγρότες 
  • Βάλαμε τάξη στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων. Παραλάβαμε 1,3 δις πρόστιμα κι άλλα τόσα καταλογισμούς. Τα μειώσαμε σημαντικά, χωρίς να επιβαρύναμε τον αγρότη ούτε με ένα ευρώ. 
  • Μειώσαμε σημαντικά το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, παρά την αυξανόμενη πίεση των ζημιών. 
  • Κάναμε χρήση των συνδεδεμένων ενισχύσεων άμεσα και αποτελεσματικά, για να υπηρετούν στοχευμένες πολιτικές ανά προϊόν και κλάδο. 
  • Θεσπίσαμε τη Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε δικαιούχους να αντλήσουν περί το 1 δις ευρώ. 
  • Επιβάλαμε περιορισμό στην ασυδοσία των μεσαζόντων με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα. 
  • Κατοχυρώσαμε με νόμο, μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε.Ε. την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωϊκά προϊόντα, με σκοπό της διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή. 
  • Δώσαμε πολλές μάχες στην Ε. Επιτροπή για τη προστασία των ποιοτικών μας προϊόντων και εξασφαλίσαμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τη προώθησή τους στη παγκόσμια αγορά. 
  • Θεσπίσαμε το εργόσημο ως βασικό εργαλείο πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο και για τον οικονομικό μετανάστη, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση. 
  • Φέραμε νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, καθιερώνοντας κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης. Θεσμοθετήσαμε τις διεπαγγελματικές, τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών.
  • Προχωρήσαμε στην ίδρυση του ΟΔΙΑΓΕ, έναν Φορέα που μπορεί να αξιοποιήσει τη δημόσια αγροτική γη, με σκοπό την παραχώρησή της σε νέους αγρότες και συλλογικές μορφές. 
  • Ανακουφίζουμε τον αγροτικό χώρο από το τεράστιο πρόβλημα των δανειακών του υποχρεώσεων. Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης η διαγραφή κεφαλαίου φτάνει ακόμα και στο 60%. 
  • Υποσχεθήκαμε και το τηρήσαμε την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για του συνεργαζόμενους. 

Υπάρχουν όμως και δεσμεύσεις προς τους αγρότες που πρέπει γρήγορα να υλοποιηθούν, όπως:
- Η θέσπιση ακατασχέτου 15.000 ευρώ, επιμερισμένο ανά 1250 ευρω/μήνα. 
- Η πληρωμή των ενισχύσεων που αμφισβητούνται από τους δασικούς χάρτες. Δεν πρέπει να στερηθεί ο αγρότης ούτε ένα ευρώ, και επειδή είναι παρόντες και οι αρμόδιοι Υπουργοί 
- να εξασφαλιστεί η χορήγηση έκτακτης βοήθειας και στους αιγοπροβατοτρόφους των απομονωμένων περιοχών, γιατί δεν υπάρχει άλλη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές που να τις κρατάει ζωντανές. 

Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται σήμερα μπροστά και σε δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση συνδέεται με τις πιέσεις που ασκούνται στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020. Επιμένουμε: 
* να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός. 
* να μην υπάρξει άμεση και πλήρης εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών- μελών ( το έχουμε ήδη καταφέρει) και 
* να απορριφθεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού επανεθνικοποίηση των άμεσων ενισχύσεων. 

Η δεύτερη πρόκληση συνδέεται με την εφαρμογή των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Θάλασσας 2014-20, που θα κινητοποιήσουν συνολικούς πόρους 6,5 δις € περίπου. Μέχρι σήμερα έχει δεσμευτεί από το 83% της δημόσιας δαπάνης και από το Επιχειρησιακό Αλιείας και Θάλασσας το 71%, δηλαδή συνολικά 4,2 δις. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 
παρά τα όποια προβλήματα, έχουμε ορατά θετικά αποτελέσματα, για τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο. Αποτελέσματα που καθιστούν τον αγροτικό χώρο ως ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου