Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Συνάντηση B. Αποστόλου με κτηνοτρόφους της περιοχής Διρφύων



Αθήνα, 25/11/2018 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στα πλαίσια των συναντήσεων που κάνει αυτή την περίοδο με τους αγρότες της Εύβοιας ο τέως Υπουργός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, συναντήθηκε στο Μίστρο την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, με κτηνοτρόφους της περιοχής Διρφύων. 

Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι επιπτώσεις που έχουν προκύψει στο εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων από τη πτώση της τιμής του γάλακτος τη φετινή χρονιά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη στήριξή τους με κάποια έκτακτη ενίσχυση. 

Για τα ζητήματα αυτά ο τέως Υπουργός είπε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: 

“Η επιλογή της κυβέρνησής μας να στηρίξει την κτηνοτροφία είναι αυτονόητη. Και τα θέματα του ελέγχου της αγοράς του γάλακτος είναι αλληλένδετα με αυτή την επιλογή. 

Ασφαλώς και γνωρίζουμε την κρίση που βιώνει ο γαλακτοκομικός τομέας της Ε.Ε. από το 2015, που έγινε μάλιστα οξύτερος μετά την απελευθέρωση το 2017 των ποσοστώσεων του αγελαδινού γάλακτος, δημιουργώντας τεράστια αποθέματα που ακόμη δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά. Και η πίεση δεν ασκείται ασφαλώς μόνο στο αγελαδινό γάλα, αλλά και στο αιγοπρόβειο. 

Σε όσους μιλούν για επιβολή απαγορεύσεων στις εισαγωγές η απάντηση είναι απλή: Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. που ασφαλώς το αποδεχόμαστε, η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των κρατών – μελών για τη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων (εκτός τησ φέτας), ή άλλων τροφίμων δεν αντίκειται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. 

Τι κάναμε εμείς για να υπερασπιστούμε τη ντόπια γαλακτοπαραγωγή από αυτό που βλέπαμε ότι ερχόταν ; 

Κατ΄αρχάς για τη φέτα υπήρχε η δυνατότητα ως ΠΟΠ προϊόν να ελεχθεί και γινόταν αυτό με το ισοζύγιο που έκανε ο ΕΛΟΓΑΚ. 

Επί πλέον μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε. Ε., θεσπισαμε με το Νόμο 4492/2017 την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με σκοπό να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή. 

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: 

Η τιμή παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως είναι το γάλα, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον καθορισμό της. 

Πως τότε βοηθήσαμε τον κλάδο; 

Κατάρχάς με τη σύσταση πολύ καλά καταρτισμένων μικτών κλιμακίων ελέγχου συναρμόδιων φορέων για αντιμετώπιση της παραβατικότητα από όλες τις πλευρές. 
Και σε αυτή τη διαδικασία θέλουμε συμμάχους όσους είναι θύματα αυτών των πρακτικών, δηλαδή εσάς τους κτηνοτρόφους. Αλλά πως; Σίγουρα οργανωμένους. Είναι απαραίτητο γρήγορα να προχωρήσετε στη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών. 

Και κατά δεύτερο, όχι μόνο με την έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων, αλλά και με τη χορήγηση μιας έκτακτης βοήθειας από κρατικούς πόρους, για να καλυφθεί ένα μέρος του απωλεσθέντος εισοδήματος.

Γνωρίζω τα προβλήματα και συμμετέχω στην αγωνία σας για το μέλλον του κλάδου σας. Θα σας βοηθήσουμε ως κυβέρνηση... μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση, με προτάσεις και απόψεις που μπορούν να είναι εφικτές.” 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου