Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου με αγρότες στη Ναύπακτο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            


Αθήνα, 14 Οκτωβρίου  2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Nostos Expo-Forum 2017», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε με αγρότες καθώς και με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας του Μόρνου, στην οποία εκκρεμούν τα έργα αναδασμού και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου εγγειοβελτιωτικού έργου.

Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους αγρότες και  όλους τους παρευρισκόμενους ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ  έχουν παραλάβει πρόσφατα τα επικαιροποιημένα πλέον τεύχη δημοπράτησης.
Βάσει των συγκεκριμένων προδιαγραφών θα αναζητηθεί η επιπρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. Δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι μέσω του προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων για το τρέχον έτος (2017) έχουν εξαντληθεί, θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης πόρων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του νέου ημερολογιακού έτους.
Παράλληλα, σύντομα θα προγραμματιστεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών παραγόντων μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προώθησης υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Σημειώνεται ότι οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν άκρως θετικά προς τις δηλώσεις του Υπουργού και συμφώνησαν πως όλες οι πλευρές θα συμβάλλουν προς κάθε κατεύθυνση για τη γρήγορη υλοποίηση του έργου.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραβρέθηκε στις συνεδριακές εκδηλώσεις  της  διοργάνωσης  «Nostos Expo-Forum 2017» για τον Ελληνικό Εναλλακτικό Τουρισμό, όπου απηύθυνε ομιλία με θέμα: «Ο πρωτογενής τομέας μοχλός  ανάπτυξης και συνοχής της υπαίθρου».

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στο «Nostos Expo-Forum 2017» για τον Ελληνικό Εναλλακτικό Τουρισμό στη Ναύπακτο.

«Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από θεσμούς και παραγωγικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης,  παρουσιάζουν μια ξεχωριστή βαρύτητα, γιατί  χαρακτηρίζονται από την καλή γνώση των δυνατοτήτων και  την βαθιά αίσθηση των προσδοκιών της ελληνικής υπαίθρου. Έτσι, η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης NOSTOS, για τις πολιτικές και δράσεις ανάπτυξης της υπαίθρου στη Ναυπακτία,  αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται στην εκκίνηση υλοποίησης μιας σημαντικής προγραμματικής δράσης στον αγροτικό τομέα. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τους οικοδεσπότες, τον δήμαρχο  κ.λ.π. για την διοργάνωση και φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης, και να καλωσορίσω  κι εγώ από την πλευρά μου επισκέπτες και συμμετέχοντες. Δεν θα περιδιαβώ από δω και από εκεί στην ομιλία μου και θα μπω κατευθείαν στην ουσία.

Όλοι πλέον  παραδέχονται ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές   και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια όλοι στη Κυβέρνηση γνωρίζουμε  ότι  αυτό θα συμβεί, αν   με όλες μας τις  δυνάμεις   υπηρετήσουμε την  ανάπτυξη. Είναι ο μόνος  δρόμος  που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας ,προς μια περίοδο θετικών προοπτικών ,μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε  περίπου το 25% του ΑΕΠ. Σ΄ αυτή τη προσπάθεια,  ο αγροτικός χώρος, η ύπαιθρος οφείλει να πρωταγωνιστήσει.

Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η  παραγωγική της δραστηριότητα θα σηκώσει το  μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας. Είναι  ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος  και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί .
Στα δυο και κάτι χρόνια που βρίσκομαι στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, επιχειρήσαμε να ξαναβάλουμε την ελληνική ύπαιθρο, την αγροτική οικονομία, στο παιχνίδι. Θεωρώ - και το επαναλαμβάνω όπου σταθώ και όπου βρεθώ - ότι δεν νοείται ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, αν δεν εστιάσουμε, δεν βασιστούμε στην παραγωγική ύπαιθρο, την αγροδιατροφική παραγωγή, τις προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού της ελληνικής υπαίθρου, με συστηματική και επίμονη δουλειά συνέργεια παραγωγών, επιχειρηματιών, θεσμών και φορέων να κάνουμε σημαντικά πράγματα.

Για τον λόγο αυτό η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Χώρου της Ελλάδας με βάση  ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, ο προσανατολισμός του με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών και η δημιουργία εργαλείων στήριξης του, αποτέλεσαν  κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ. 
Το πρώτο λοιπόν που καταφέραμε ήταν ο αγροτικός τομέας  να μπει ψηλά στην οικονομική και πολιτική ατζέντα και να γίνει συνείδηση ότι χωρίς αυτόν στην Ελλάδα δεν πάμε πουθενά Το δεύτερο που κάναμε, αφού επουλώσαμε - όσες τουλάχιστον μπορούσαμε - από τις πληγές που ταλάνιζαν  επί δεκαετίες τον αγροτικό χώρο, ήταν να βάλουμε μπροστά  μέτρα και δράσεις, για να ενθαρρύνουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου.

Ποιο εργαλείο έχουμε εμείς ως Υπουργείο για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια;  Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που  θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το ΕΠΑΛΘ ξεπερνάμε τα 6,5 δις. Αν δε προσθέσουμε και τις ενισχύσεις φτάνουμε στα 19 δις… δηλαδή την εξαετία 2015 -2020  θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις και μάλιστα χωρίς αντίδωρο.  Απλά οφείλουμε  να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί κατανέμονται με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς, που αποτελούν το 50%  της Ε.Ε.

Η πρώτη κίνηση που κάναμε με την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του ΠΑΑ  , ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας μας  με τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , με την εκχώρηση του 37,4 % των πόρων, δηλαδή 1,7 δις, κάνοντας πράξη τη προεκλογική μας δέσμευση για  Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μια  πρωτοβουλία - τομή στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία που εδράζεται σε δύο βασικές επιλογές:
Πρώτον στην εμπιστοσύνη μας προς  τις Περιφέρειες να υλοποιούν  πολιτικές  που τις αφορούν άμεσα και συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδό τους  και
δεύτερον  στη πεποίθησή μας ότι το Υπουργείο πρέπει να έχει ένα πιο  επιτελικό και εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των Προγραμμάτων.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι  εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η αναζήτηση της ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα.    Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης. Ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων, ότι υγεία και διατροφή είναι μια βασική συνάρτηση που πρέπει να προσεχθεί στον σύγχρονο κόσμο. Η ποιότητα έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει γίνει αξία και αξίωση για το καταναλωτικό κοινό.
Η Ναυπακτία με το μνημειακό της απόθεμα, τα αρχαία κατάλοιπα, την φυσική της ομορφιά και την παράδοση σε όλους τους τομείς, προσφέρεται όσο λίγες από τις περιοχές της χώρας για εναλλακτικό τουρισμό, για συνδυαστικές φυσιολατρικές διαδρομές, θρησκευτικό τουρισμό και γαστρονομία. 
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι σε όλες τις προσπάθειες αυτές θα πρέπει να  εισάγουμε την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα για να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Πρέπει η καινοτομία να ενσωματωθεί παντί τρόπω στα παραγωγικό μοντέλο, να  μπει στα πολιτικά και οικονομικά αντανακλαστικά όλων μας.

Τα Πολυλειτουργικά  Αγροκτήματα αποτελούν μέρος του εναλλακτικού τουρισμού. Η λογική τους είναι απλή αλλά οι στόχοι σύνθετοι. Πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης, δυνατότητα εκπαίδευσης ή επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας  και της οικοτεχνικής μεταποίησης, με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Που αποβλέπουν και ποιο είναι οι στόχοι των εκμεταλλεύσεων αυτών; Θα συνόψιζα την απάντηση στο ερώτημα σε μια πρόταση:  πρόκειται για μια  αναπτυξιακή δραστηριότητα μέσα από την βιωματική γνωριμία με τον οικονομικό πολιτισμό της ελληνικής υπαίθρου. Αναγνωρίζοντας αυτή την δυναμική προχωρήσαμε στην υπογραφή σχετικής Κ.Υ.Α. η οποία κατοχυρώνει και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και της χρηματοδότησής τους. 

Φίλες και φίλοι
Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι  είμαστε κοντά σας, θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, ώστε αυτά που έχετε στα χέρια σας ή προσπαθείτε να κάνετε, να γίνουν εφαλτήριο και μοντέλο για την ανάπτυξη. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύουμε ακράδαντα, και θέλουμε να το κάνουμε κοινή συνείδηση, ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας.
Εύχομαι ο NOSTOS να γίνει θεσμός στο χώρο  εναλλακτικού τουρισμού και να συμβάλει με τον τρόπο του στο κοπιώδες εγχείρημα οικονομικής και κοινωνικής ανασύνταξης της περιοχής σας και της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου