Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση στους ροδακινοπαραγωγούς για αποζημιώσεις και ενισχύσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


                            
Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και την υπό σύσταση Διεπαγγελματική Ακτινιδίων συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη και των επαφών που είχε με τους παραγωγικούς φορείς του αγροτικού τομέα.

Στην ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής πυρηνοκάρπων (ροδάκινα – νεκταρίνια κ.λπ.) ο κ. Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι  παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 17 Ιουλίου του 2017 θα αποζημιωθούν σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε από τον ΕΛΓΑ για να διερευνήσει τις επιπτώσεις.
Ταυτόχρονα η Κομισιόν δέχτηκε να αυξηθούν, μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ και επαγγελματικών φορέων του κλάδου, οι ποσότητες της απόσυρσης  από 5.355 στους 16.065 τόνους.

Παρότι το αίτημα της Ελληνικής πλευράς προς την Επιτροπή αφορούσε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, το ΥΠΑΑΤ θεωρεί θετική την συγκεκριμένη απόφαση. Η τιμή που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 26,9 λεπτά ανά κιλό σύμφωνα με τις τιμές του παραρτήματος ΙΙ του ΚΑΝ 2017/1165. Η τιμή των 37,5 λεπτών ανά κιλό αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων μετά το 2018.
Η αποσυρόμενη ποσότητα μπορεί να οδηγηθεί στη χυμοποίηση στο σύνολό της. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να προβλεφθεί το πλαίσιο αυτής της δράσης σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί αθέμιτα ο τομέας του χυμού ροδάκινου (θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και γραπτή απάντηση για το θέμα).
Για τη μεταφορά των ποσοτήτων απόσυρσης και δωρεάν διανομής από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι αρνητική. Επιχειρήματά της είναι ότι ο κατ΄εξουσιοδότηση κανονισμός θα υιοθετηθεί αύριο (8/9) και ότι μια τέτοια τροποποίηση θα "άνοιγε" το δρόμο και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουν τέτοιες αλλαγές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.

Το θέμα το συζητήσαμε με τον Επίτροπο και τον βοηθό του το  κ. Plewa. Περιμένουμε  τη γραπτή απάντηση της Επιτροπής στο σχετικό αίτημα που  ήδη  έχουμε αποστείλει.
Για την ροδακινοκαλλιέργεια ως γενικά μέτρα ενίσχυσης προβλέπονται η ενιαία ενίσχυση και το πρασίνισμα. Ειδικότερα μέτρα όπως η εξισωτική, η ενίσχυση για τα βιολογικά και άλλες δράσεις θα συνδράμουν στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση, αποφασίσαμε τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 169 Ευρώ ανά Εκτάριο, ενώ η αντίστοιχη για το 2016 ανήλθε στα 167 Ευρώ ανά Εκτάριο.
Σημειώνω ότι  το μέτρο παρουσιάζει υπoαπορροφητικότητα και δεν έχουν γίνει αλλαγές για το 2017-2020.
Άλλο πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση και προβολή των οπωροκηπευτικών στις αγορές, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των τρίτων χωρών, αποτελούν τα προγράμματα προώθησης.
Ήδη υλοποιούνται συνολικά 17 προγράμματα προώθησης που αφορούν οπωροκηπευτικά, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. €.
Ειδικότερα, για τα επιτραπέζια ροδάκινα εφαρμόζονται 3 προγράμματα  προώθησης προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ και για την κομπόστα ροδακίνου 4 προγράμματα προώθησης, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατ. ευρώ. 
Για την αντιμετώπιση των εντόμων προκηρύχθηκε  αυτή την εβδομάδα  η συγκεκριμένη Δράση με  προϋπολογισμό  15 εκ.  ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στα 387 € ανά εκτάριο  ετησίως για τα πρώτα 2 χρόνια  εφαρμογής και στα 454 € ανά Ha ετησίως για τα τελευταία 3.
Από  όλα αυτά, αν προστεθούν και οι πωλήσεις, θα προκύψει ένα ποσό που θα δείχνει τα σίγουρα έσοδα της χρονιάς.
Το ποσό που υπολείπεται μέχρι να φτάσουμε στο εισόδημα των προηγούμενων χρόνων έχουμε  δεσμευτεί  να υποβάλλουμε φάκελο στήριξης  του προϊόντος στην Ε.Ε. Και βέβαια η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών και η τεκμηρίωση για την συμπλήρωση του φακέλου  θα γίνει από κοινού με τους  φορείς  της περιοχής.
Αν δεν γίνει δεκτός ο φάκελος τότε θα προσπαθήσουμε να τον αιτιολογήσουμε με τη διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Ακτινίδια

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Ακτινιδίων, με τους οποίους ο κ. Αποστόλου συμφώνησε την από κοινού δράση ώστε να εξυγιανθεί ο τομέας όσον αφορά τη νόμιμη συγκομιδή και κυκλοφορία των ακτινιδίων, ενός πολύ δυναμικού προϊόντος, στην ελληνική και στις ξένες αγορές. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες στήριξης και ενίσχυσης του προϊόντος μέσα από συντονισμένες πολιτικές και από δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου