Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Έκτακτη στήριξη 1,68 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που επιβαρύνονται από τις προσφυγικές ροές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα,  29 Νοεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκτακτη στήριξη 1,68 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που επιβαρύνονται από τις προσφυγικές ροές

Στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο προβλήματα εξαιτίας των αθρόων προσφυγικών ροών, θα αποδοθεί το σύνολο της έκτακτης στήριξης, συνολικού ύψους 1,68 εκ. €, που αναλογεί στη χώρα μας με βάση τον Κανονισμό 2016/1613 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχετική κοινοποίηση των κριτηρίων κατανομής εστάλη σήμερα στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.

Το παραπάνω ποσό των 1.683.910 € θα κατανεμηθεί στους παραγωγούς όλων των ειδών γάλακτος που δραστηριοποιούνται στα  νησιά Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Κως, Λέρος και Μεγίστη, με στόχο την άμεση ενίσχυση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας και εκτατικής  (μη ενσταυλισμένης) παραγωγής. Επισημαίνεται ότι βάσει του αριθμού των ζώων το μεγαλύτερο ποσοστό της ενίσχυσης (~85%) θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους της Μυτιλήνης.

Με δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε: «Η επιλογή της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων στα συγκεκριμένα νησιά έγινε διότι η διατάραξη του  γαλακτοκομικού τομέα σε αυτά,  εντείνεται ακόμη περισσότερο τόσο εξαιτίας των φυσικών γεωγραφικών περιορισμών λόγω νησιωτικότητας όσο και λόγω των έκτακτων κοινωνικό-οικονομικών παραμέτρων που έχουν προκληθεί από την προσφυγική κρίση».


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  28 Νοεμβρίου 2016



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με κτηνοτροφικούς συλλόγους από Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Κατά τη διεξοδική και παραγωγική συζήτηση που έγινε επί των θεμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο, εξαντλεί το όριο που επιτρέπει το εγκεκριμένο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Οι κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση της αποζημίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις Ορεινές Περιοχές.
  • Μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.)
  • Επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων.  Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν, για μεν την περίοδο 2013 – 2014 εντός του Δεκεμβρίου, για δε το 2015 εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.
  • Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής εκ μέρους του Υπουργείου. Επιπλέον όμως, μέσω του μέτρου αγροτικών συμβούλων του ΠΑΑ, σύντομα οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
  • Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες για να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το μέτρο της νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών με εργόσημο.
  • Για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους έχει υποβληθεί - και αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε. – πρόγραμμα προστασίας που θα αφορά τον αφθώδη πυρετό, την Οζώδη Δερματίτιδα, την Ευλογιά και την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
  • Εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την Οζώδη Δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος - Παρασκευή 25.11.2016

Η με αριθμό 229/21-11- 2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Φλώρινας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κωνσταντίνου Σέλτσα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την  παραχώρηση χρήσης αγροκτήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών με σκοπό την ανάδειξη, διατήρηση και επιδεικτική λειτουργία του παραδοσιακού νερόμυλου στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών.


Η με αριθμό 234/21-11- 2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Γεωργαντά  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη μη καταβολή της βασικής ενίσχυσης σε χιλιάδες αγρότες.


Η με αριθμό 224/21-11- 2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή   Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Μιχαήλ Τζελέπη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την απόφαση 924/21-5-2016 για τους όρους επιλεξιμότητας των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού. 


Η με αριθμό 104/13-10-2016 Αναφορά  του Βουλευτή  Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Κουτσούκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την παράταση μίσθωσης των αγροτεμαχίων των όμορων Τοπικών Κοινοτήτων της πρώην Λίμνης Αγουλινίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.


 Η με αριθμό 223/21-11- 2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσής Αυγής κ. Νικολάου Μίχου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημιώσεως του 2016 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Στα 244 εκατ.ευρώ θα φτάσει η Εξισωτική Αποζημίωση του 2016 για τους αγρότες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αυξάνει για το 2016 το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο.

Με την αύξηση στις Ορεινές Περιοχές κατά 25% του ύψους ενίσχυσης, ανά εκτάριο, εξαντλείται το όριο που επιτρέπει το εγκεκριμένο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ το συνολικό ποσό που διατίθεται μέσω του ΠΑΑ για το μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης  (ενισχύσεις για περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα), μεγεθύνεται κατά 28 εκατ. ευρώ και από 216 εκατ. ευρώ  θα  φτάσει πλέον στα 244 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα καταβληθούν σύντομα στο σύνολό τους. Οι κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση της αποζημίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις Ορεινές Περιοχές.
Ταυτόχρονα το ΥΠΑΑΤ έχει δρομολογήσει αλλαγές στον ορισμό των Μειονεκτικών Περιοχών οι οποίες θα κάνουν ορθολογικότερη την κατανομή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.
Με την ευκαιρία της Υπογραφής της Υπουργικής Απόφασης το ΥΠΑΑΤ αποσαφηνίζει τα εξής:
Στο νέο ΠΑΑ 2014-2020 υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης, σε σχέση με ότι ίσχυε μέχρι πέρυσι, λόγω του νέου Κανονιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλαισίου το οποίο είναι βεβαίως υποχρεωμένη να ακολουθεί η χώρα μας.

Καθοριστική αλλαγή είναι ότι δικαιούχοι της Εξισωτικής δεν είναι μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών αλλά όλοι οι ενεργοί γεωργοί που έχουν γεωργική εκμετάλλευση (αγροτεμάχια – βοσκότοπο) σε ορεινές –μειονεκτικές περιοχές. Επίσης καταργήθηκε το κατώτατο όριο κατοχής εκμετάλλευσης των 2 εκταρίων για να κριθεί κάποιος δικαιούχος της ενίσχυσης, αλλά και άλλα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων που υπήρχαν στο ΠΑΑ 2007-2013. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κονδύλια να κατανέμονται σε περισσότερους δικαιούχους. Οι «παλιοί» δικαιούχοι έχουν κάποια μείωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά ένας μεγάλος αριθμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων παίρνει για πρώτη φορά Εξισωτική Αποζημίωση με ότι αυτό σημαίνει σε περίοδο κρίσης και έλλειψης ρευστότητας.

Για τους «παλιούς» δικαιούχους, η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται μόνον με την περυσινή χρονιά, καθώς το 2015 αποτελούσε διακριτή περίπτωση αφού «έκλεινε» το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και υπήρχαν αδιάθετοι πόροι από άλλα Μέτρα που μπορούσαν να διατεθούν για την Εξισωτική Αποζημίωση, οπότε και αυξήθηκε κατ΄εξαίρεση το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις παλαιότερες χρονιές, οπότε περιορίζονται σημαντικά οι διαφορές.

Με το νέο κανονισμό για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα ότι λαμβάνουν Εξισωτική Αποζημίωση και οι δύο σύζυγοι εάν διαθέτουν τις αντίστοιχες εκτάσεις, καθώς και ότι ένας αγρότης που έχει εκτάσεις και σε Ορεινή και σε Μειονεκτική περιοχή λαμβάνει Εξισωτική και για τις δύο εκμεταλλεύσεις του.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης, υπενθυμίζεται επιπλέον ότι θα έχουν μια σημαντική ενίσχυση των εσόδων τους από τις αλλαγές στις  συνδεδεμένες ενισχύσεις που αποφάσισε το καλοκαίρι το ΥΠΑΑΤ και οι οποίες θα ισχύσουν από το 2017: Η ενίσχυση στο ζωικό κεφάλαιο, στα μεν αιγοπρόβατα από 5 και 7 ευρώ ανέβηκε στα 11 ευρώ /ζώο, δηλαδή διπλασιάστηκε η ενίσχυση, στα δε βοοειδή ανέβηκε στα 149 ευρώ /ζώο, δηλαδή αυξήθηκε η ενίσχυση κατά 50%.



Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος - Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η με αριθμό 199/14-11-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την παράκτια αλιεία.



Η με αριθμό 202/14-11-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και  Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τις βροχοπτώσεις – χαλαζοπτώσεις – πλημμύρες στο Ν. Τρικάλων.


Η με αριθμό 164/1-11-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.



Η με αριθμό 220/15-11-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραϊτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε ριζοπαραγωγούς της περιοχής στην Ανθήλη του Νομού Φθιώτιδας.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΟμιλίαΥπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στο 1ο Συνέδριο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου 2014-2020 - «Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο».

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                  

Αθήνα,  21 Νοεμβρίου 2016


"Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί σύνεδροι,

Στο σημερινό μας συνέδριο, που φιλοδοξεί να ανοίξει τους δρόμους σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως είναι η  Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, επειδή ακριβώς είναι το πρώτο συνέδριο, είμαστε δηλαδή από κάθε άποψη στο ξεκίνημα, είναι καλό για να ξέρουμε από την αρχή που και πως βαδίζουμε, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Να βάλουμε ένα καθαρό και σαφές πλαίσιο κίνησης.

Η καινοτομία δεν είναι κάποιος νεολογισμός σαν όρος, ούτε αποτέλεσμα της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης. Είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη εξέλιξη.

Χωρίς να είμαι επηρεασμένος από την ομιλία του Ομπάμα και χωρίς διάθεση αρχαιολατρίας, θα σας φέρω ένα παράδειγμα από τον Θουκυδίδη. Λένε λοιπόν  οι Κορίνθιοι για τους Αθηναίους στη συνεδρίαση της πελοποννησιακής συμμαχίας στη Σπάρτη:
«Αυτοί λοιπόν καινοτομούν σε πολλά και εφευρίσκουν με οξύ μυαλό και γρήγορα βάζουνε σε εφαρμογή ό,τι σκεφτούν, τολμούν και πέρα από τη δύναμή τους, μεταχειρίζονται τη γνώση τους σα να ανήκει στην πολιτεία, όταν πρόκειται να πράξουν κάτι για χατίρι της κι όταν σοφιστούν κάτι, αν δεν επιδιώξουν να το βάλουν σε εφαρμογή, νομίζουν πως έχασαν κάτι που είχαν κιόλας και γρήγορα επιχειρούν να εφαρμόσουν όσα σκεφτούν.»

 Ήταν πάντα λοιπόν ζητούμενο στην ανθρώπινη δραστηριότητα  και στις οργανωμένες κοινωνίες  ασχέτως αν, με τα προχωρημένα επιτεύγματα της σημερινής τεχνολογίας, μοιάζει να είναι εφεύρημα των ημερών μας.

Τα πρώτο  πλαίσιο προσέγγισης του ζητήματος που καλούμαστε να πραγματευτούμε  είναι  πολιτικό και οικονομικό. Η καινοτομία είναι πάντα ότι πιο δυναμικό, αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει μια χώρα  σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης.

Για να συμβεί όμως αυτό και να αξιοποιηθεί στο έπακρο, θα πρέπει να γίνει τροπισμός, να έχει μπει στο dna του επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού της κοινωνίας, να έχει ενσωματωθεί στα πολιτικά και οικονομικά αντανακλαστικά της πολιτείας.

Το δεύτερο πλαίσιο είναι το τεχνοκρατικό. Πριν μιλήσω γι αυτό και έρθω στο δια ταύτα, θα ήθελα να πω το εξής: δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στον πρωτογενή τομέα, στον αγροδιατροφικό τομέα,  χτυπάει ο σφυγμός της χώρας μας για την ανάκαμψη, την έξοδο από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και εν τέλει την ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του γεωργο κτηνοτροφικού τομέα, στην λογική που προανέφερα, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η καινοτομία, και με την τεχνολογική και με την οργανωτική μορφή, στις γεωργικές δραστηριότητες και στη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων.

Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να επενδύσουν κατά μόνας στην Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία,  είναι ανάγκη να προωθηθούν συνεργασίες.

Η κατεύθυνση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της  Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.

Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την πρωτοβουλία Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.

Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα,  μέσα από το Μέτρο 16 δίνεται η ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων αλλά και στον τομέα των τροφίμων, όπως επίσης στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών, αλλά και πρακτικών παραγωγής που να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή .

Προωθούνται θάλεγα γενικά  μέθοδοι συνεργασίας και κοινές δράσεις μεταξύ διαφορετικών παραγόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα, με σκοπό   την επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

Θέλω να επισημάνω πριν  τελειώσω  και να επιμείνω, όχι άνευ λόγου, ότι το Δίκτυο αυτό είναι εθνικής εμβέλειας, είναι Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και ως τέτοιο πρέπει από κάθε άποψη να δομηθεί και να λειτουργήσει, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει.

Σας παρακινώ λοιπόν, ξεκινώντας με το σημερινό μας συνέδριο, να γίνετε τεχνοκράτες ευαγγελιστές της καινοτομίας και της συνεργατικής σύμπραξης στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης και σας βεβαιώνω ότι εμάς, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Υπηρεσίες του, θα μας έχετε - στην σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα μας - διαρκώς δίπλα σας.

Καλές συνεδριακές εργασίες και να είστε καλά

Σας ευχαριστώ."

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

1ο Συνέδριο του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου 2014-2020 «Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο» (Αθήνα, 21 & 22 Νοεμβρίου)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, θα κηρύξει, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, με την ομιλία του, την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου 2014-2020, με θέμα «Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο».
Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα (Radisson Blu Park Athens Hotel, Λ. Αλεξάνδρας 10), διοργανώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΠΑΑ) 2014 – 2020 – Μονάδα Δικτύωσης και Δημοσιότητας.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ- ΑΛΙΕΙΑΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 14 & 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                   

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2016 τη χώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη.


Κατά τη διήμερη σύνοδο του Συμβουλίου συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:


Η έκθεση της ομάδας κρούσης για τις γεωργικές αγορές. Η έκθεση  προτείνει τρόπους για την ενδυνάμωση του γεωργού στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων όπως βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς, ενίσχυση της πρόσβασης των γεωργών στα χρηματοδοτικά μέσα και προθεσμιακές αγορές, ενίσχυση των σχέσεων όλων των επαγγελματιών εντός της αλυσίδας και νομικές δυνατότητες για την οργάνωση συλλογικών δράσεων των αγροτών. Στην παρέμβασή του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις χρήσιμες συστάσεις της έκθεσης σχετικά με την ενδυνάμωση του γεωργού στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Συμφώνησε με πολλά από αυτά που αναφέρονται όπως η αύξηση της διαφάνειας κατά μήκος της αλυσίδας, η βελτίωση της λειτουργίας των παρατηρητηρίων τιμών με δεδομένα κατανάλωσης και  τιμών εισροών, η εισαγωγή νομοθεσίας για την κάλυψη τουλάχιστον ορισμένων βασικών αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η διευκόλυνση συνεργασιών κλπ. Συμφώνησε επίσης στην αναθεώρηση της εργαλειοθήκης έναντι κινδύνων, η οποία όμως πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα των κρατών μελών και κυρίως αυτών που λειτουργούν στην περιφέρεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται για τη δημιουργία μιας τέτοιας εργαλειοθήκης να συζητάμε για περικοπές των άμεσων ενισχύσεων, κάτι με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι και από την άλλη, πόροι του τομέα να μεταφέρονται προς άλλους τομείς του προϋπολογισμού» .


Για τις εξελίξεις στο διεθνές γεωργικό εμπόριο, η Επιτροπή διένειμε στις αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια της συνόδου έγγραφο - περίληψη της πολυαναμενόμενης μελέτης αντίκτυπου σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία ως απόρροια των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Το Συμβούλιο θα επανέλθει στη συζήτηση του θέματος στη σύνοδο του Ιανουαρίου υπό την Προεδρία της Μάλτας. Ο Έλληνας Υπουργός στην παρέμβασή του προέβη σε προκαταρκτικά σχόλια όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «επιβάλλεται να επανεξετάσουμε τις διεθνείς συμφωνίες γιατί έχει αλλάξει το διεθνές περιβάλλον. Τόνισε την ύψιστη σημασία των γεωργικών προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη και ζήτησε από την Επιτροπή  να  διασφαλίσει τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει στις Συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί»


Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για θέματα ασθενειών των ζώων όπως η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, όπου συζητήθηκαν τρόποι αναχαίτισης και αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών που αποτελούν σοβαρό πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο της Ένωσης. Για τη μικροβιακή αντοχή, τονίστηκε η πολιτική συμφωνία για το νέο σχέδιο δράσης από το 2017 μέσω του οποίου θα υπάρξει πιο ισχυρή ενωσιακή δράση και στήριξη των ΚΜ στο πλαίσιο τηςOne health’ προσέγγισης. Ο κ. Αποστόλου επίσης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την παραπλανητική χρήση γεωγραφικών προσδιορισμών στα τρόφιμα που οδηγούν σε αθέμιτη εκμετάλλευση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.


Αναφορικά με τα θέματα Αλιείας, το Συμβούλιο καθόρισε ομόφωνα τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις ποσοστώσεις για τα αποθέματα βαθέων υδάτων στα ύδατα της ΕΕ και στα διεθνή ύδατα του Β.Α. Ατλαντικού για τα έτη 2017 και 2018. Επίσης ενημερώθηκε για την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα βενθοπελαγικά αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας και τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των αποθεμάτων αυτών, τις πιθανές λύσεις σχετικά με την «αλιεία ασφυξίας» και είδη με περιοριστική ποσόστωση, λόγω της εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης, καθώς και την ολοκλήρωση των σχεδίων δράσης για τις ειδικές εκ των προτέρων αιρεσιμότητες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Παρέμβαση Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών για τα προϊόντα Γεωγραφικής ΄Ενδειξης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                              
Αθήνα,  14 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την παραπλανητική χρήση γεωγραφικών προσδιορισμών στα τρόφιμα που οδηγούν σε αθέμιτη εκμετάλλευση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων έθεσε στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας Αλιείας ο κ. Αποστόλου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου έθεσε προς συζήτηση το θέμα της «χρήσης γεωγραφικών προσδιορισμών στα αγροτικά προϊόντα που δεν σημαίνουν καταγωγή ή προέλευση». Ο Υπουργός στην παρέμβαση του ανέφερε:

«Οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί στην επισήμανση των γεωργικών προϊόντων είναι ένα θέμα ευαίσθητο που απασχολεί σοβαρά τους καταναλωτές. Αναφέρομαι στη χρήση γεωγραφικών προσδιορισμών όπως τύπου ελληνικό, στυλ ελληνικό που πολλοί μερικοί σήμερα θεωρούν ότι είναι τρόπος παρασκευής προϊόντων.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η χρήση αυτών των προσδιορισμών είναι καταχρηστική και οδηγεί σε αθέμιτη εκμετάλλευση της φήμης του αντίστοιχου ελληνικού προϊόντος. Η επιχειρούμενη δήλωση ισοδυναμίας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε καν ως προς τη μέθοδο παρασκευής, βλάπτει τη φήμη του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος. Κατά την άποψή μας αυτοί οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί λειτουργούν παραπλανητικά για τον καταναλωτή και αντίθετα προς τους κανόνες ανταγωνισμού. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα προϊόντα αυτά εκτός των γεωγραφικών προσδιορισμών φέρουν οπτικές παραστάσεις και σύμβολα που παραπέμπουν σε ελληνική καταγωγή όπου είναι πασιφανής η προσπάθεια εκμετάλλευσης της φήμης του αυθεντικού προϊόντος.

Γνωρίζετε και εσείς ότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και ειδικά με τη φέτα στις συμφωνίες με Νότια Αφρική και Καναδά. Κάναμε μια προσπάθεια, τόσο η Επιτροπή όσο και εμείς και συμφωνήσαμε. Δεν δημιουργήσαμε πρόβλημα στην προσωρινή εφαρμογή των συμφωνιών.
Δεν μπορεί όμως την ίδια ώρα που δίνεται και πολύ σωστά η δυνατότητα σε χώρες που έχουν πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, να επιβάλουν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, εμείς να βρισκόμαστε μπροστά σε εμπορικές πρακτικές παραπλάνησης και εκμετάλλευσης σε βάρος ενός ολόκληρου κράτους και των παραγωγών του.
Οι Έλληνες παραγωγοί αγωνίζονται να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες προοπτικές που έχουν ελληνικά ποιοτικά προϊόντα τα οποία έχουν κατακτήσει διεθνείς αγορές και υφίσταται σήμερα η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να διευκρινιστεί το θέμα αυτό.

Οι ενωσιακοί κανόνες πρέπει να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια. Η σαφήνεια επιβάλει ότι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί σημαίνουν γεωγραφία και οι τεχνικοί όροι σημαίνουν τύπο, στυλ ή συνταγή. Διαφορετική ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Προσωπικά (απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο) θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που στην επιστολή που μου στείλατε επιβεβαιώνετε ότι η ονομασία ελληνικό είναι ένδειξη προέλευσης/καταγωγής και τα προϊόντα που φέρουν αυτόν τον προσδιορισμό και παράγονται εκτός Ελλάδος, αποτελούν εξαπάτηση των καταναλωτών.

Βασίζομαι σε εσάς και στις υπηρεσίες σας ώστε στη βάση του ενωσιακού δικαίου, όπως ρητά ο σχετικός κανονισμός 1308/2013 αναφέρει ότι συνοδευτικοί όροι που προσδιορίζουν τεχνικά χαρακτηριστικά στις ονομασίες πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων οφείλουν να είναι ακριβείς και σαφείς, να επιστήσουνε την προσοχή όχι μόνο στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών αλλά και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προτίθενται να προβούν σε πρακτικές παραπλάνησης να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους. Εμείς θα υπερασπιστούμε με όλα μας τα μέσα τους Έλληνες παραγωγούς. Ζητάμε και τη δική σας βοήθεια».

Τον κ. Αποστόλου υποστήριξαν οι αντιπροσωπείες της Ιταλίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Κροατίας και Κύπρου. Ο Υπουργός σκοπεύει στο εγγύς μέλλον να συναντηθεί με τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ.Andriukaitis, προκειμένου να συζητήσει το θέμα αυτό σε μια συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει για την προστασία των Ελληνικών προϊόντων και των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Απάντηση Β. Αποστόλου στην ανακοίνωση του Υπευθύνου Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κασαπίδη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάζοντας σημερινή ανακοίνωση του Υπευθύνου Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κασαπίδη, από τις Βρυξέλες όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση:

“Έχω απαντήσει πολλές φορές, καταθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, σε όσους ηθελημένα και προπαγανδιστικά κάνουν λόγο για υπερφορολόγηση των αγροτών και αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Θα το επαναλάβω μία ακόμα φορά με την ελπίδα να το κατανοήσει και ο κ. Κασαπίδης, καθώς οι ίδιοι οι αγρότες το έχουν επιβεβαιώσει ήδη στην πράξη: Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στο φορολογικό και το ασφαλιστικό του αγροτικού επαγγέλματος, το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό που αγγίζει το 95%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν. Θεσμοθετήθηκε, επιπλέον, για πρώτη φορά, αφορολόγητο όριο για τους αγρότες, γεγονός που αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη και για το μέλλον.

Όσο για τις αναφορές του κ. Κασαπίδη σε αδυναμία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προκηρύξει τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται ότι ο Υπεύθυνος της Νέας Δημοκρατίας έχει ελλιπή σύνδεση με την πραγματικότητα. Αλλιώς θα είχε αντιληφθεί ότι χιλιάδες νέοι αγρότες προσέρχονται αυτές τις ημέρες και υποβάλλουν φακέλους για την ενίσχυσή τους από το ΠΑΑ (πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη και ελπιδοφόρα ένδειξη), έχουν ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση οι προκηρύξεις των μέτρων για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και για την προώθηση επενδύσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενώ έχουν ήδη αναγγελθεί οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016.
Και όλα αυτά, όταν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν το τελευταίο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκε, επειδή το σχέδιο που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση επεστράφη από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και χρειάστηκε να ανασυνταχθεί ριζικά και να υποβληθεί εκ νέου από τη δική μας κυβέρνηση.

Ας το πάρει απόφαση ο κ. Κασαπίδης και η Νέα Δημοκρατία. Τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια, αλλά ο αγροτικός τομέας έχει και παρόν και μέλλον. Το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε δίνει ήδη αποτελέσματα με αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση της απασχόλησης. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση και εντυπωσιασμούς.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.












«Φίλες και φίλοι Αγαπητοί μου συμπατριώτες.

Θεωρώ ότι γνωριζόμαστε καλά, επί χρόνια, και δεν χρειάζονται περεταίρω συστάσεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ στο συνέδριό σας και να μου επιτρέψετε να μιλήσω όχι μόνο με την ιδιότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά ως άνθρωπος που ζει και γνωρίζει από τα μέσα την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Η πολύχρονη ενασχόλησή μου στον Αυτοδιοικητικό χώρο ως υπεύθυνος του Συνασπισμού, η κάθοδός μου ως επικεφαλής συνδυασμού στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, ακόμη και η μικρή μου θητεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας μου έδωσαν την ευκαιρία να εντρυφήσω άμεσα με τα ζητήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. 

Νομίζω λοιπόν ότι δικαιωματικά μπορώ να μιλώ, ως ένας που γνωρίζει τα πράγματα από τα μέσα. 
Θα ήθελα για λόγους αρχής να πω πρώτα μερικά πράγματα, με βάση ποιες αρχές κινήθηκα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα θέματα που είχαν άμεση σχέση με αυτήν. 

Εδώ έχει σημασία να πω ότι βρεθήκαμε μπροστά σε ένα μοντέλο αγροτικής λειτουργίας, που έχει δομηθεί και λειτουργεί στα πλαίσια μιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(το 50% των κοινοτικών κανονισμών αναφέρονται στον αγροτικό χώρο. 

Η υπαρκτή αυτή δόμηση μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησής μας για τον αγροτικό χώρο, συντονίζοντάς το με τις δυνατότητες που μας παρέχει και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο στόχος ήταν η ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και η αναζωογόνηση της Περιφέρειας και της Υπαίθρου. 

Εδώ, κυρίες και κύριοι, θέλω να επισημάνω μια μεγάλη - όχι ευχάριστη - αλήθεια. 
Διακονώ τον αγροτικό χώρο εδώ και δεκαετίες και αυτό που συνειδητοποιώ μέρα με την ημέρα είναι το εξής: 

Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και τα συν αυτώ, δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία και την κρισιμότητά του αγροτοδιατροφικού τομέα, την αξιακή βαρύτητα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Και σας ρωτώ: Έχετε ακούσει, ποτέ να απασχολούν τον πολιτικό διάλογο τα αγροτικά θέματα και τα θέματα της υπαίθρου, εκτός από τη περίοδο που έχουν κατέβει οι αγρότες με τα τρακτέρ στους δρόμους; Η απάντηση είναι, ποτέ!

Με καλούν στα κανάλια και - επειδή επιμένω πάντα να μιλάω γι’ αυτά τα θέματα, όχι μόνον γιατί είναι της αρμοδιότητάς μου αλλά και γιατί θέλω να τα αναδείξω και να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητά τους – κάποιοι κοιτάνε να ξεμπερδεύουμε γρήγορα, για να πάμε σε άλλα . . . σε αβανταδόρικες αψιμαχίες και μικροπολιτικές έριδες άνευ ουσίας. 

Εσείς όμως που υπηρετείτε τη Περιφέρεια, ξέρετε ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης αρχικά της οικονομίας και της ανάπτυξης στη συνέχεια, δεν μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο.
Ο αγροτικός τομέας όχι μόνο άντεξε στην κρίση αλλά συνεχίζει να δίνει δουλειές και προοπτική. Όχι μόνον έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στο εθνικό ΑΕΠ (συμμετέχει σε ποσοστό περίπου διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο) αλλά – και τη στιγμή που ψάχνουμε αγωνιωδώς να τονώσουμε τις εξαγωγές της χώρας - αυξάνει τον εξαγωγικό του προσανατολισμό.

Πέραν τούτων δίνει τη βάση για να αναπτυχθεί ο δευτερογενής τομέας, η μεταποίηση, το εμπόριο. Παράγεται αξία από τον αγροτικό τομέα.

Αξίζει λοιπόν και την προσοχή μας και τη μέριμνά μας, όπως και κάνουμε πράγματι εμείς στο Υπουργείο κι εσείς στην περιφέρεια.

Στη λογική αυτή λοιπόν εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες που αντιστοιχούν περίπου στο 37% των πόρων του νέου ΠΑΑ (1,2 δις ευρώ) για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω των οποίων οι Περιφέρειες καλούνται να υλοποιήσουν τις χωρικές στρατηγικές τους επιλογές σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές επιλογές, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Πριν αναφερθώ στα μέτρα που αφορούν ιδιαίτερα στη τοπική Αυτοδιοίκηση, που ασφαλώς πρέπει να έχει συμμετοχή και σε αυτά που προανέφερα, οφείλω να δώσω μια απάντηση στο θέμα που υπήρξε με την στέρηση από το χώρο σας του τιμήματος των δικαιωμάτων χρήσης των βοσκοτόπων από τους κτηνοτρόφους.

Θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη κάλυψη των δαπανών εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων, που πιστέψτε με θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που μπορούν να καλύπτουν οι κτηνοτρόφοι.

Το μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2020, στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του Leader, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ σε δημόσια δαπάνη, θα υλοποιηθεί σε 50 περιοχές, οι οποίες συνολικά μπορούν να καλύπτουν σε έκταση έως και το 100% των αγροτικών περιοχών της χώρας. Αφορούν παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Από το σημερινό βήμα σας προσκαλώ σε συνεργασία με τον Οργανισμό μας ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ στα προγράμματα καινοτομίας, όπως το ίδιο σας καλώ, να ζητήσετε τη χρήση, για τις ανάγκες των δημοτών σας τυχόν ακινήτων, γηπέδων και κτισμάτων, που υπάρχουν στην επικράτειά σας και ανήκουν στον ΟΔΙΑΓΕ , έναν οργανισμό που καταγράφει, προστατεύει και αξιοποιεί τη περιουσία του Υπουργείου.

Σας καλώ επίσης σε συνεργασία για φυτοπροστατευτικά ζητήματα με το Μπενάκειο Ινστιτούτο.

Τι ζητάω από εσάς; Να συνεργαστούμε για τη καλύτερη αξιοποίηση των γεωτεχνικών που έχετε ή αν δεν έχετε αυτούς που θα σας διαθέσουμε με στόχο να βρισκόμαστε κοντά στον αγρότη.

Το έχει ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που όλα δείχνουν ότι είναι ο μόνος παραγωγικός τομέας που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας .

Θα μπορούσα να σας πω περισσότερα για τα εν οίκω.
Ας έλθουμε όμως τώρα στα εν δήμω. 

Οι δυο μεταρρυθμίσεις της τελευταίας εικοσαετίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Καποδίστριας και ιδιαίτερα ο Καλλικράτης, μπορεί να έλυσαν κάποια προβλήματα, δημιούργησαν όμως και άλλα, τα οποία καλά γνωρίζετε και δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, ούτε και χωράνε στο περιθώριο του χρόνου της ομιλίας μου, για να σταθώ.

Επιγραμματικά θα πω μόνο ότι ένα μεγάλο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ελληνικής υπαίθρου πρέπει να αποτελέσει βασική μας προτεραιότητα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια αλλά θα μπορούσα με την άδειά της να μεταφέρω κάποιες βασικές αρχές από το κυβερνητικό σχέδιο για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Καταρχήν θέλουμε ένα επιτελικό κράτος το οποίο προϋποθέτει επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς.

Το κεντρικό κράτος και η Τ.Α. θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως διακριτοί πόλοι του ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας, με κοινό στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Αναφέρω χαρακτηριστικά στοιχεία των προτάσεών μας .

1. Οριοθετούνται σαφώς οι ρόλοι των διαφορετικών επιπέδων εξουσίας και διοίκησης. Δηλαδή: η αποσύνδεση των αποκεκτρωμένων Διοικήσεων από την άσκηση κάθε είδους εποπτείας επί των Ο.Τ.Α ( προσωπικά θα ήθελα τη κατάργησή τους σήμερα ),
Η διάκριση του πολιτικού ρόλου των ΟΤΑ, αναμόρφωση του αποκεντρωτικού μοντέλου, ενίσχυση της ανεξαρτησίας και το πεδίο αυτόνομης δράσης των Ο.Τ.Α

2. Εξετάζονται συνολικά και εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των διοικητικών βαθμίδων στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης. Δηλαδή :
Συνολικός αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμίδων και επιμερισμός με βάση την αρχή της επικουρικότητας των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σταδιακή μεταφορά των αρμοδιοτήτων λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιχειρησιακή και οικονομική κατάσταση των Ο.Τ.Α.

3. Καθιερώνεται οιονεί "τεκμήριο αρμοδιότητας" υπέρ των Περιφερειών και των Δήμων για συγκεκριμένα ζητήματα. Δηλαδή:
το σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών έργων εθνικής εμβέλειας, να υλοποιείται από τις Περιφέρειες, οι οποίες θα συμμετέχουν ουσιαστικά στον γενικό δημόσιο σχεδιασμό,
οι Δήμοι να είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους και οι δομές της τοπικής πολιτικής εξουσίας και διοίκησης, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων. στο πλαίσιο του ενιαίου ισόρροπου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. 

4. Εισάγονται και αναβαθμίζονται οι θεσμοί διαδημοτικής - διαπεριφερειακής - διαβαθμιδικής συνεργασίας στην κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

5. Διαμορφώνονται διακριτά "μοντέλα" Ο.Τ.Α. ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους - Υλοποιείται η μητροπολιτική διακυβέρνηση. Δηλαδή: "μοντέλα" νησιωτικού, ορεινού, αγροτικού, αστικού Δήμου και, αντίστοιχα, νησιωτικής, ορεινής Περιφέρειας. 

6. Αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Δηλαδή: καθιερώνεται ως σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων η απλή αναλογική και εισάγονται εκλογικές διαδικασίες που να επιτρέπουν τη σταδιακή υπέρβαση των παλιών διοικητικών ορίων

7. Ενισχύεται η τοπική αυτονομία και 

8. Θεσπίζονται μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Δηλαδή: Αναβαθμίζεται ο ρόλος των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, καθιερώνεται και ενδυναμώνεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων, θεσπίζονται διαδικασίες πλατιάς κοινωνικής διαβούλευσης για την υλοποίηση μεγάλων τοπικών έργων, επανεξετάζονται θεσμοί που έχουν "γραφειοκρατικοποιηθεί».

Φίλες και φίλοι
Λαμβάνοντας εκ των πραγμάτων υπόψη την ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και παρά την στενότητα πόρων, τις ελλείψεις στη στελέχωση, σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, και με καμβά, την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση και ο λαός μας, να βγούμε από την κρίση και να ανακάμψουμε, η τοπική αυτοδιοίκηση – εσείς- έχει βαρύνοντα λόγο και ρόλο. 

Και η κεντρική διοίκηση οφείλει να κάνει ότι μπορεί για να την ενισχύσει και να τη βοηθήσει στο έργο της.
Να είστε όλοι καλά!».


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος - Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η με αριθμό 184/8-11-2016 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Α΄ Πειραιά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ελένης Σταματάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη στελέχωση και αξιοποίηση του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος - Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 η με αριθμό 176/7-11-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και  Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στα περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (ΠΕΓΕΑΛ).


Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 η με αριθμό 170/3-11-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα στην πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.


Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                  

Αθήνα,  7 Νοεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου: Καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας. Ξεκινώ καλωσορίζοντας τους νεοφερμένους, τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και τον Υφυπουργό Βασίλη  Κόκκαλη.
Οφείλω όμως πρώτιστα να ευχαριστήσω τον Μάρκο Μπόλαρη για τη συνεργασία που είχαμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Πορευτήκαμε προβάλλοντας ιδιαίτερα το στίγμα μας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και λύνοντας πάρα πολλά προβλήματα του αγροτικού χώρου σε μια περίοδο κρίσης όπου  όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία είναι ο χώρος ο οποίος είχε τις λιγότερες επιπτώσεις και ταυτόχρονα βέβαια είναι ο χώρος ο οποίος έχει μπει ήδη σε πορεία ανάταξης από την περασμένη χρονιά μια και όλα δείχνουν ότι τόσο το αγροτικό εισόδημα όσο και οι εξαγωγές παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Σε ευχαριστούμε Μάρκο.
Αυτήν την πορεία, λοιπόν, αυτό το στίγμα θα το συνεχίσουμε,  βεβαίως με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, που έχει μια μεγάλη εμπειρία όσον αφορά ιδιαίτερα σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης και είναι και γνωστός για τις οικολογικές του ευαισθησίες εκπροσωπώντας ένα συγκεκριμένο χώρο, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε για τον αγροτικό χώρο είναι πάρα πολύ σημαντικό, και βεβαίως και με τον Βασίλη  Κόκκαλη, έναν άνθρωπο γέννημα θρέμμα του Θεσσαλικού κάμπου και όπως αντιλαμβάνεστε και το έχει και ο ίδιος αντιληφθεί στη συζήτηση που είχαμε, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που έρχονται θα είναι ο άνθρωπος που έχοντας την εμπειρία, έχοντας και τη γνώση θα συμβάλλει αποφασιστικά.
Αυτά έχω εγώ να σας πω, να δώσουμε το λόγο στο Μάρκο το Μπόλαρη.

Απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης: Ξεκινώ με ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό ο οποίος μου έδωσε τη δυνατότητα για 13 – 14 μήνες να υπηρετήσω σε έναν νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και τον τροφίμων, στην μεγάλη αυτή πρόκληση της αγροδιατροφής.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι στη χώρα χρειαζόμαστε αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις, οι οποίες υπάρχουν στη χώρα είναι εξαιρετικές, όπως είναι εξαιρετικά σημαντικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο χώρος και που έχει και η χώρα μας στον τομέα τον αγροδιατροφικό. Εφαρμόζουμε στρατηγικό σχεδιασμό για να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλαγή η οποία στηρίζεται στις αρχές της ποιότητας του προϊόντος, της ενσωμάτωσης καινοτομίας στο προϊόν, των ανοιχτών οριζόντων, της εξωστρέφειας δηλαδή, εξωστρέφεια την οποία την υποστηρίζει η πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων.

Οι δυνάμεις που ενεργούν στο πεδίο και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και στον τομέα της τυποποίησης, της μεταποίησης και των εξαγωγών, έχουν πάρει το μήνυμα:  ότι με την αλλαγή κατεύθυνσης - στη βάση έχουμε περήφανους παραγωγούς, στη μεταποίηση, τις εξαγωγές, την τυποποίηση κλπ έχουμε  ανθρώπους που γνωρίζουν τις ξένες αγορές και παλεύουν για αυτές – ο στόχος είναι νέες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά όχι απλά στον στενό αγροτικό τομέα, αλλά στο σύνολο των επαγγελμάτων που ασχολούνται με αυτόν. Το θέμα είναι η αύξηση της τιμής του προϊόντος την οποία τελικά την επιτυγχάνουμε με την ποιότητα και με το άνοιγμα των αγορών.

Στην κατεύθυνση αυτήν, επί  13-14 μήνες δώσαμε τις δυνάμεις και την ενεργητικότητα για να υποστηρίξουμε και να υπηρετήσουμε αυτές τις πολιτικές. Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη συνεργασία του, την υπηρεσία και τους υπαλλήλους και όλη την ιεραρχία, τους Γενικούς Γραμματείς, τους Διευθυντές, τους ανθρώπους στην κεντρική μονάδα του Υπουργείου και στις περιφερειακές υπηρεσίες και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, οι οποίοι δίνουν την καλή μάχη. Ο τόπος το δικαιούται. Είναι σίγουρο ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να στείλει τα μηνύματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αυτό βγαίνει καθημερινά, με εμμονή και με σχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης : Καλημέρα σε όλους. Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σε αυτό το νευραλγικό πόστο. Έρχομαι από ένα υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο η αειφορία και η βιωσιμότητα είναι οι λέξεις κλειδιά. Οι λέξεις που κάποτε ακούγονταν σαν κάτι ξενικό, σήμερα  όμως ξέρουμε ότι είναι ζωτικά σημεία της αγροτικής ανάπτυξης..
Φεύγοντας από εκεί είπα μια φράση που πιστεύω και θα την πω και εδώ. Η προστασία του Περιβάλλοντος συμφέρει. Οι παππούδες μας το έκαναν απλά αυτό. Πως; Ξέρανε τι σημαίνει αγρανάπαυση χωρίς να τους το πει κανένας επιστήμονας. Ξέρανε τι σημαίνει αειφορική αλιεία, ξέρανε τι σημαίνει να προστατεύεις αυτό που σε θρέφει. Ξεφύγαμε κάποιες φορές, όχι ως χώρα μόνο, αλλά ως παγκόσμια οικονομία από αυτή την κατεύθυνση. Γίνανε λάθη. Τα λάθη αυτά πλέον επανεξετάζονται.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ο ήλιος της, η μοναδική γη της και η τεράστια βιοποικιλότητα, έχουμε εκπληκτικά προϊόντα. Έχουμε και πάρα πολλά στοιχήματα. Αυτό το ξέρουμε. Έχουμε πάρα πολύ δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Είμαστε αποκομμένοι από άλλες μεγάλες αγορές λόγω γεωπολιτικής κατάστασης και δεν έχει αυτό καμία σχέση με τον παραγωγό μας. Έχουμε μικρούς κλήρους. Αυτά όμως όλα σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας μπορεί να έχουν λύση.
Ξέρουμε τι σημαίνει καθετοποίηση παραγωγής, είδαμε τα παλιά λάθη των προηγουμένων δεκαετιών, της μορφής των συνεταιρισμών,  αλλά το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να είναι παρόν. Βλέπω άλλες χώρες που το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, με άλλη μορφή πλέον, όχι την παλιά. Με τη μορφή της επιχειρηματικότητας, της καθετοποίησης, της μεταποίησης. Σημαντικά ζητήματα.
Ξέρουμε πια, γνωρίζουμε για την αειφορική χρήση του νερού, ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να μας κοστίζει πανάκριβα, ακόμα και η ενέργεια για να βγάλεις το νερό, πόσο μάλλον που υπονομεύεται ο πόρος.
Έχουμε πάρα πολλές γνώσεις για τη συμβολαιακή γεωργία. Έχουμε πάρα πολλές γνώσεις για την αειφορία των δασών μας. Θυμίζω ότι η δική μας κτηνοτροφία είναι εκτατική. Συμπωματικά το ίδιο είχαμε πει όταν είχαμε αναλάβει μαζί με τον Βαγγέλη τον Ιανουάριο του 2015. Αλλά η εκτατική κτηνοτροφία σε εμάς, αν καταφέρουμε –και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με άλλα Υπουργεία- να αναβιώσουμε τους ορεινούς μας οικισμούς, να πάει κόσμος στα βουνά, να ζήσει στα βουνά, να έχει ποιότητα και ευμάρεια ζωής, νομίζουμε ότι αν πάει ο κόσμος εκεί, θα έχουμε εξαιρετική ανάπτυξη, από προϊόντα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
Άρα το οικολογικό αποτύπωμα στην αγροτική μας παραγωγή που είναι ο  πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είναι ο πιο θεμελιώδης πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, το μεγαλύτερο στρατηγικό μας πλεονέκτημα κατά την ταπεινή μου γνώμη που είναι ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα και από τον τουρισμό. Νομίζω ότι αυτό το αποτύπωμα το ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει, αν το βάλουμε και δώσουμε και αυτό το στίγμα και σε αυτήν εδώ την παραγωγική δραστηριότητα, όπως και σε άλλες πρέπει να το δώσουμε, στη βιομηχανία και αλλού, νομίζω ότι μπορούμε να απογειώσουμε τη γεωργία μας, και να κάνουμε τα προϊόντα μοναδικά, διάσημα, πολύτιμα σε όλες τις αγορές και φυσικά και στο ράφι της Ελληνίδας και του Έλληνα καταναλωτή. Αν και εκεί δημιουργηθούν καινούργιες δομές που είναι βέβαια και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να δίνουν το προϊόν κατευθείαν στο ράφι της νοικοκυράς,  βελτιώνοντας και το εισόδημα του παραγωγού και την τιμή στην νοικοκυρά.

Αυτές είναι οι πρώτες ιδέες.  Να τονίσω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που είναι πλάι μου ένας από τους ανθρώπους που ξέρει τη γεωργία, νομίζω ζήτημα να υπάρχουν πέντε άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, ίσως λέω και πολλούς, που να ξέρουν τη γεωργία όπως την ξέρει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πιστεύω ότι εμείς δίπλα του θα μάθουμε πρώτα απ΄ όλα, πρώτα θα μάθουμε, θα μάθουμε και από εσάς, θα μάθουμε από τους αγρότες μας και αφού μάθουμε πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αποδώσουμε και θα είμαστε αντάξιοι διάδοχοι  του Μάρκου ο οποίος νομίζω έκανε εξαίρετο έργο, πολύ σεμνό και πάρα πολύ σημαντικό. Για εμάς όμως που ξέρουμε από κοντά τη γεωργία λόγω της ιδιότητας των οικολόγων, ξέρουμε ότι ο Μάρκος αφήνει πολύ βαριά παρακαταθήκη και θέλουμε να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές του. Ευχαριστούμε Μάρκο

Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης: Καταρχήν να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την τιμή που μου κάνανε, ν’ ασχοληθώ με αυτό το ιδιαίτερα νευραλγικό υπουργείο. Ήρθαμε για να συνεχίσουμε το δύσκολο και επιτυχημένο έργο του Βαγγέλη Αποστόλου και του Μάρκου Μπόλαρη.
Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε επιμέρους θέματα πριν ενημερωθώ, μόνο δύο κουβέντες να πω.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και δύσκολα, το είπε και ο Βαγγέλης Αποστόλου, προέρχομαι από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Δύο θα είναι τα κριτήρια, δύο θα είναι οι βασικοί πυλώνες στην άσκηση των αρμοδιοτήτων.
Πρώτον οι αλήθειες, όσο σκληρές και αν είναι και δεύτερον η διάθεση για προσφορά. Δράττομαι της ευκαιρίας και θα δανειστώ μια έκφραση του κυρίου Μπόλαρη ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να είναι η ανάκαμψη και μπορεί να βοηθήσει την εθνική οικονομία». Εγώ θα πω τούτο: ότι όταν οι νέοι επιστρέψουν στη γη σημαίνει ότι βγήκαμε από την κρίση. Να ευχαριστήσω το Μάρκο Μπόλαρη, τον κύριο Αποστόλου, τον κύριο Τσιρώνη, η συνεργασία μας θα είναι εποικοδομητική και χρήσιμη.
Ευχαριστώ πολύ.